Skocz do zawartości
Gość

To nie uratuje Intela :)

Rekomendowane odpowiedzi

Co do mierzenia wydajnosci kompa 3dmarkiem to TAK robie to tym benchmarkiem poniewaz duzo osob to robi tym programem i latwo porownac wyniki. A ja ci powiem po co intel wypuscic i845E zrobil to po to aby zbic kase z ludzi!. Szczerze mowiac to nie ma co sie zastanawiac nad kupnem procka i ich porownywac bo i tak przez dwa lata pogramy tak samo wydajnie na AMD XP 2000+ jak na P4A2000mhz!!! a za trzy lata ten i ten procek bedzie do wymiany wraz z mobo. Ja bym w poronaniu AMD xP2000+ vs P4A2,0Ghz wziol AMD poniewaz nigdy nie wiadomo co zrobi Intel a co najwazniejsze za roznice kasy miedzy prockami kupilbym sobie lepsza grafike bo ona jest teraz najwazniejsza!!! Proponuje przejsc z dyskusji AMD vs Intela na konfrontacje NVidia vs reszta chipow :). Co do tego ze mam racje jak bedzie za dwa lata to popatrzmy na test commnche 4 gdzie roznice miedzy prockami byly astronomiczne :) AZ 0,5fps!!!!

Co za bzdura ze i845E jest zrobiony by nabijac kase, moze mam to rozumiec przez to ze robia nowy chipset ktory tak wlasciwie malo co daje, ale za to beda nowe MB, i ludzie beda na niego wymieniac swoje.. heh.. bzdura.. powiedz to lepiej o VIA, ktore non stop wypusza 266 potem model 266A, 233.. potem 233A.. i tak mase innych, do tego niezliczone patche, packi sterowniki, nie wspominajac o bledach w tych chipsetach, jakos intel takich wpadek nie ma na taka skale (heh.. i820 he.. he.. :) ), i co parenascie dni/tygodni nie wychdza nowe stery bo cos tam bylo zle.. ech. chipsety intela sa naprawde bardzo dobre, co do AMD, robia naprawde swietne proce, problem w tym ze chipsety pod nie sa takie sobie, AMD bardzo by sie cos przydalo na skale intelowskiego legendarnego 440 BX'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sporo mitologii w powyższych wypowiedziach, czytając niektóre z nich można odnieść(może mylne) wrażenie, że niektórym szanownym przedmówcom wydaje się, że samo zmniejszenie procesu(z 0.18 na 0.13) technologicznego daje przyrost mocy(bez zmiany architektury)  a to bajdurzenie,  poza tym jeżeli ktoś pisze P3 to jest to mało konkretne bo przecież może być P3 E, EB, Tualatin, Tualatin "S" a szczególnie te dwa ostatnie są  sporo wydajniejsze od obecnie dostępnych Duronów., jedyną i bardzo dużą ich wadą jest niestety oczywiście CENA i dlatego nie opłaca się ich kupować, chyba, że do niektórych profesjonalnych zastosowań, gdzie liczy się przede wszystkim stabilność i wydajność procesora.

Wlasnie.. wlasnie PIII nie jest taki zly, tylko wazne jest ktora to wersja.. EB sa juz bardzo dobre, to samo tyczy sie Tualatin'a ktory jak kolega wspomnial sa szybsze od Duronow. Pozatym do zastosowan profesjonalnych teraz nie ma innego systemu jak na architektorze intela, proce sa wydajne, szybkie i stabilne.. wlasnie ta stabilnosc jest bardzo wazna, pozatym niektore prof. aplikacje nie pracuja, albo zle pracuja z czyms innym niz intel, pozatym w tym kregu zastosowania ta architektora jest najlepsza, bo to ma chodzic i pracowac i za to sie palci, owszem slono, ale to sie szybko zwraca, a przestoje i inne awarje/zwisy itp. byly by bardziej kosztowniejsze niz ten wstepny wyzszy koszt sprzetu. Montowalem stacje robocze pod AutoCada, i jedynie intel sprawdzil sie tutaj w pracy 24h/7 dni w tygodniu.. szybki bezawaryjny.. takze koszty servisowania w duzych firmach sa nizsze, bo wgrywac patche updaty i inne rzeczy zwiazane wlasciwie z VIA.. ale no wlasnie, via jest jakby przywiazane do AMD.. w tym problem :/ to dla adminow jest troche roboty. W zastosowaniach domowych, to juz mniej to sie wszystko liczy ale tez ma to zanaczenie, intel byl i bedzie nadal platforma mniejproblemowa niz AMD, co jest troche smutne, po AMD produkuje swietne procesory, co prawda dochodzace juz do kresu swych mozliwosci, ale zobaczymy co nam przyniesie nowe 64 bit CPU.. tutaj robi sie ciekawie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiadam wam ze niedlugo pojawi sie jakas inna firma i wyprodukuje procy 0.10um i 128 bitowe kture beda sie krencily jak w snach maniaka overcolckingu kosztowaly grosze i z rynku wyleci amd i intel  :D

Licz na to, że procki 128bitowe bedą sie dobrze kreciły. Moim zdaniem i bardziej zaawansowana architetkura tym procek sie slabiej kreci. Tzn. P4 vs AMD XP.

Tylko nie bijcie za to stwierdzenie :-PPPPPPPP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]

Powiadam wam ze niedlugo pojawi sie jakas inna firma i wyprodukuje procy 0.10um i 128 bitowe kture beda sie krencily jak w snach maniaka overcolckingu kosztowaly grosze i z rynku wyleci amd i intel  :D

Licz na to, że procki 128bitowe bedą sie dobrze kreciły. Moim zdaniem i bardziej zaawansowana architetkura tym procek sie slabiej kreci. Tzn. P4 vs AMD XP.

Tylko nie bijcie za to stwierdzenie :-PPPPPPPP

E tam.. bzdura, zaawansowanie architektory nie ma przy kreceniu znaczenia - na to wplywa duzo innych czynnikow, jakos materjalow z jakiego uklad jest zrobiony, zapas mocy a tym samym mozliwosc podrecenia, fizyczne ograniczenia (chocby wydzielane cieplo i mozliwosc jego odprowadzenia..). heh.. prosty przyklad, procesory graficzne sa bardziej zaawansowane niz procesry komputerowe, i w swojej skali (tutaj sa inne wartosci MHz) kreca sie bardzo dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adams_, nie obraziłeś się :?:  :D 

Ja nic nie mam do AMD, niech produkują coraz lepsze procki, niech stawiają czoła intelowi, niech intel ma bodziec do obniżania cen.

Mam intela bo ten zakup na dzień dzisiejszy wydawał mi się odpowiedni, i też lubię sobie podkręcić, a z AMD nie wykręciłbym takiego zegara.

nie no pewnie, ze nie :)

juz w poniedzialek odbieram swoja plytke intela 845d z naprawy i rzucam w kont p133 :) jejejejejej

wracajac do tematu czuje, ze bedzie niesamowita rywalizacja w 64 bitach. Tylko ciekawe kiedy bedzie 64 bitowy software i jak te proce beda pracowaly w srodowisku 32 bitowym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko po co kupić P4 skoro za 4 razy mniej kupie sobie Athlona TB 1GHZ podkręce do 1,5 i mam super sprzęcik do tego Radeon 8500 i pelen wymiatacz! Na P4 i radku mialbym ponad 200-300FPS w grach, a na Athlonie po 100-200 mowie o przetaktowaniu jednego i drugiego proca! Czyli gry beda mi chodzic bez zgrzytu przez pol roku nawet rok, A ja sprzet zmieniam co rok więc za rok oba proce beda gowno warte sorry za słowo a na P4 strace więcej niż na Athlonie. Acha ja nie bawie sie progsami takimi jak 3DstudioMax albo cos jeszcze. Ja sie bawie Photoshopem, Flashem,Dreamwaverem jeszcze gry, ale to głownie mój brat. Dlatego popieram Yoshiego bo kupować najdrozszy sprzet to tylko moga kupowac bogaci albo ludzie, ktorym jest on niezbedny do pracy. Nie widze sensu miec w chacie proca 3GHz skoro i tak go nie wykorzystam w całości, a kasa idzie w bloto.

Pozdroffffaka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wtym momencie powinnismy sie zaczac cieszyc i radowac ze jest zarowno AMD jaki i INTEL bo jak nam zostanie tylko jeden znich to bedzie dopiero bida z nedza...

A może pojawi się jeszcze jedna nowa firma :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko po co kupić P4 skoro za 4 razy mniej kupie sobie Athlona TB 1GHZ podkręce do 1,5 i mam super sprzęcik

4X o czym ty piszesz myslisz troche ????

Mialem taki sprzet o ktorym piszesz TB 1000@1430 (taki co idzie na 1,5Ghz raczej szybko nieznajdziesz ) EPOX 8K7A+ (AMD 761)

I to wszystko po sprzedaniu (b.dora cene) dodalem 350zl i mam to co teraz :lol:

Jeszcze mi SB LIVE zostal i pchnolem za 100zl bo na plycie jest calkiem niezly dzwiek C-MEDIA 8738 6 kanalow

A w MHZ przyrost +1300 czyli prawie 2x :?

A wymieniajac to na Plyta KT333 + XP 1.7+ dodal bym 250zl i moze by poszedl na 1900 czy 2000+ tu musial by ktos na mozg upasc zeby to zrobic :P

Remik

Remik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko po co kupić P4 skoro za 4 razy mniej kupie sobie Athlona TB 1GHZ podkręce do 1,5 i mam super sprzęcik do tego Radeon 8500 i pelen wymiatacz! Na P4 i radku mialbym ponad 200-300FPS w grach, a na Athlonie po 100-200 mowie o przetaktowaniu jednego i drugiego proca! Czyli gry beda mi chodzic bez zgrzytu przez pol roku nawet rok, A ja sprzet zmieniam co rok więc za rok oba proce beda gowno warte sorry za słowo a na P4 strace więcej niż na Athlonie. Acha ja nie bawie sie progsami takimi jak 3DstudioMax albo cos jeszcze. Ja sie bawie Photoshopem, Flashem,Dreamwaverem jeszcze gry, ale to głownie mój brat. Dlatego popieram Yoshiego bo kupować najdrozszy sprzet to tylko moga kupowac bogaci albo ludzie, ktorym jest on niezbedny do pracy. Nie widze sensu miec w chacie proca 3GHz skoro i tak go nie wykorzystam w całości, a kasa idzie w bloto.

Pozdroffffaka

Ho ho ho, 4x wiecej. Moze 10x odrazu napisz. Ktos tu dobrze napisal TB1,0 ciezko podkrecic do 1,5 (szczescie i chlodzenie). 100 fps w grach czy 300 ? Hmm ciekawe, ze wolisz 100fps w dzisiaejszych grach. To za pol roku bedziesz mial 10 fps a nie 30fps. Po co wogole kupowac kompa powyzej 500Mhz jezeli sie nie gra i nie pracuje w programach wymagajacych. A jednak nie polecalbym juz nikomu sprzeta za 500 pln do worda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procesor intela kupuje się tylko raz. potem jak kupuje się drugiego kompa szkoda kasy na to i bierze się pod uwagę econo

Mam dwa procesory Intela w domu a bracik narzeka, ze w jego kompie (trzeci w sumie komp) tez nie ma Intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sytuacja wydaje się być patowa. Procki każdej z firm mają swoje wady i zalety. Celerony wkońcu osiągają przyzwoitą cene (chociaż nigdy nie będą tak tanie jak durony) oraz wydajność porównywalną z duronem. Jednak nikt rozsądny nie kupi tulipanka bo procek i platforma s370 znika z rynku. W tym miejscu mamy 1 punkt dla AMD. Z drugiej strony Intel wypuścił rewelacyjnego pod względem oc P4 który jest niezłą alternatywą dla AXP (choć cena nie ta). Tu punkt dla Intela.

Pamiętajmy jednak ,ze duża część nabywców nowego komputera nie interesuje się kwestiami oc. Ich interesuje tylko cena i wydajność ,a tutaj AXP nie ma sobie równych.

Procki AMD sprzedają się od 2 lat jak świerze bułeczki ,dlatego Intel wyjeżdza na przeciw AMD argumentami mocno siłowymi. Tendencja jest oczywista ,chce on produkować najwydajniejsze procki i to nie kilka ale kilkadziesiąt % szybsze od konkurencji. Chce on zakożenić w umysłach użytkowników ,że Intel=Power i nie ma sobie równych ,co nagoni mu masę nabywców ,którzy pod wpływem tego mitu będą brali i tak w większości celerony. Po prostu będą przekonani ,że mają super sprzęt co oczywiście będzie się mocno rozbiegać z rzeczywistością. Jak na razie polityka Intela się sprawdza. Ekspresowe zwiększanie taktowania P4 przynosi rezultaty ,wydajnościowe jak i propagandowe co widać po szyko rosnącej rzeszy fanów Northwooda.

Do AMD'lowców : uzbroicie się w cierpliwość i czekajcie na konfrontacje Hammer vs P4 (ch... wie ile ) GHz oby z kożyścią dla tego pierwszego

Do Intel'owców : Wam do pełni szczęści to teraz chyba tylko brakuje możliwości odblokowania mnożnika :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procesor intela kupuje się tylko raz. potem jak kupuje się drugiego kompa szkoda kasy na to i bierze się pod uwagę econo

Mam dwa procesory Intela w domu a bracik narzeka, ze w jego kompie (trzeci w sumie komp) tez nie ma Intela.

A nie jest tak, ze ty masz balerona 1GHz, nastepny komp to P4 1,6 GHz, a twoj brat mam Cyrix 700MHz, albo K6-2 ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...