Tomeczek6656 Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Witam. Mam Abita Is-7 E. I wczoraj zauwazylem ze mam problem z dwoam napieciami na plycie. Tam gdzie powinno byc -12 mam -7,01 a tam gdzie powinno byc -5 mam -3,56. I hm..nie za bardzo wiem czym to moze byc spowodowane. Instalowalem czoraj Mother Board Monitor i tak myslalem ze to przez to ale juz go odinstalowalem...czy zostawia on moze Winowi jakas konfiguraje napiec, ktora trzeba resznie przestawic? Patrzylem na odczyty w roznych programa (m.in Speed Fan) ale napieca sa tam tak samo pokazywane:( A malo tego. Temperatura procka podniosla mi sie z 50 do 57-58 stopni...kurcze boje sie...temp chipsetu tez sie podniosla::(Pomocy...jak mam to spowrotem do ładu doprowadzic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Sprawdź innym programem diagnostycznym. Płyta może poprostu kłamać i tyle, a zasilacz jaki masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Patrzylem na odczyty w roznych programa (m.in Speed Fan) ale napieca sa tam tak samo pokazywane:( 1400031[/snapback] sprawdzal innymi programami. ale przeklamania i tak sa. wiarygodny jest tylko miernik. ale zgadzam sie w jednym :arrow: podaj jaki masz zasilacz. bo od tego powinno sie zaczynac :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Pamiętam, że ktoś na forum podawał nazwe programu, który różni sie od miernika o jakies 0,03v, więc bardzo mało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomeczek6656 Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 no zasilacz mam codegena 350W standard ale komp ma niecaly miesiac. I nie mialem z tym problemow nigdy. A po za tym w Biosie temp. jest ok. Tylko jak jestem w winie to sie drastycznie podwyzsza nawet jak nic nie robie. Wiec mysle ze to bedzie problem jakiegos softu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Sprawdź innym programem diagnostycznym. Płyta może poprostu kłamać i tyle, a zasilacz jaki masz? 1400041[/snapback] Wskazania dowolnego programu diagnostycznego pochodzą z ... płyty głównej. Nie wiesz przypadkiem jakim cudem soft ma sprawdzić napięcie bez użycia czujników zamontowanych na mobo? :lol: Pamiętam, że ktoś na forum podawał nazwe programu, który różni sie od miernika o jakies 0,03v, więc bardzo mało. 1400053[/snapback] A Swistak siedzi ... To zależy wyłącznie od wykonania płyty, a że akurat u kogoś było prawie dobrze ... MBM można wyskalować (ustawić pomiar programowy zgodnie z miernikiem). A u mnie SpeedFan pokazuje z dokładnością 0,01V :P i co z tego? no zasilacz mam codegena 350W standard ale komp ma niecaly miesiac. I nie mialem z tym problemow nigdy. A po za tym w Biosie temp. jest ok.Codegen nawet po godzinie od włązenia ma prawo się uszkodzić. W biosie procesor jest obciążony w 0,02% ... pod windowsem trochę bardziej :D Tylko jak jestem w winie to sie drastycznie podwyzsza nawet jak nic nie robie. Wiec mysle ze to bedzie problem jakiegos softu. 1400569[/snapback] Ty nic nie robisz - a windows? Temperatu rośnie przy każdym używaniu procesora, w dodatku nie wiedomo jakie są napięcia zasilające. Z tymi ujemnymi to problem urojony (płyta ich nie używa, pewnie nawet czylników nie zamontowali). Ważniejsze są napięcia dodatnie, szczególnie +12V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomeczek6656 Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 ale te dodatnie sa wporzadku tylko te ujemne padly mi wczoraj:(ja mysle ze jakis plik z Mother Boadr Monitor nadal kontrolje napiecia i mi syf robi:((Czy to jest mozliwe? A tak wogole to bardoz zalezy mi na tym zeby zdobyc Winbond Hardware doctor w najnowszej wersji tak zeby mi obsluzyl moja plytke (IS-7 E). Ma ktos moze stostownego linka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...