Skocz do zawartości
ricko11

Kiepskie Osiagi Karty...

Rekomendowane odpowiedzi

Sir_ice: Teraz juc ci wierze. Ale po prostu dlatego ze karty ge force nie obsluguja AAx6  :D

Wiec jezeli grasz na AAx6 to tak jakbys gral bez AA :)

Wlacz sobie AAx4 i powiedz czy bedzie plynnie :D

To z reszta widac po screenach ze AA nie dziala. Aha i widzialem tylko pierwsze trzy bo zostal przekroczony limit sciagania czy cos takiego.

1402657[/snapback]

6800 gt tez nie obsluguje AA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, to juz wszystko wiemy... :D . Powiem tylko tyle ze jak by mi gra zwalniala choc pare razy do ok 15 klatek to bym sie niezle wkurzal i zjechabym z ustawieniami. Druga sprawa jest to ze jezeli komus nie przeszkadza ze ma srednio 35fps to niech sie cieszy bo ja to jestem pod tym wzgledem chory i musze miec min. 50fps i widze to doskonale kiedy spada ponizej tej wartosci. A co do grania z AA to sie dziwie co po niektorym ze dla nich grac bez AA to cos strasznego bo dla mnie gra nie jest warta swieczki- za duzo mocy idzie na to a tak naprawde to juz w rozdzialce 1024 zabki malo widac.

Swoja drogo fajnie sie temat rozwinal :D !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ricko:

jesli ty zauwazasz roznice miedzy 35 a 50 fps to musisz miech chyba fotoradar w oczach. Fizycznie ludzkie oko nie potrafi tego odroznic, ale tu sie zaraz pewnie odezwie tlum tych co to potrafia to odroznic nawet jednym okiem ;)

hiehieiheiheieh

pewnie graja z frapsem w tle zeby wiedziec kiedy sie wkurzac jak im framerate spada :-P lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ricko:

jesli ty zauwazasz roznice miedzy 35 a 50 fps to musisz miech chyba fotoradar w oczach. Fizycznie ludzkie oko nie potrafi tego odroznic, ale tu sie zaraz pewnie odezwie tlum tych co to potrafia to odroznic nawet jednym okiem ;)

hiehieiheiheieh

pewnie graja z frapsem w tle zeby wiedziec kiedy sie wkurzac jak im framerate spada :-P lol

1404021[/snapback]

Tak, ludzkie oko nie rozrozni takiej ilosci czyli nie bedziesz widzial klatkowania. Ale to sie czuje - po prostu mimo ze grafika dla oka wydaje sie plynna to czuc taka "zamulke" i to szczegolnie czuc kiedy fps spada ci z 60 do np. 30.

Zeby to sprawdzic polecam np. pojezdzic w need for speed przy 30 klatkach a potem zjechac z ustawieniami i pojechac przy 50 klatkach - wyniki z rajdow przy 50 klatkach beda o wiele wieksze, duzo latwiej brac zakrety itp.

Kiedys byl taki mod do hl1 do cwiczenia celnosci ze stalo sie na mapie i taka maszyna strzelala kulkami w niebo i trzeba bylo te kulki zestrzelic zanim spadly na ziemie. Wynik przy fps 70 potrafi byc dwa razy wiekszy niz przy fps 30.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie optymalna plynnosc np. w Quake 3 zwlaszcza na CPMA -to min 60 klatek ,bo ponizej to sie odczuwa podczasz gry zwlaszcza jak jest duzo osob na serwerze. Wplywa to znacznie na wiele rzeczy nie tylko na celnosc.

Zarowno 9800 PRO jak i 6600GT sa dobrymi pozycjami. Osiagi maja mocno zblizone ,ale oczywiscie mozna polemizowac :)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oblsuguje AA x2, x4, x8 ale x6 nie obsluguje.

1403810[/snapback]

To ja sie podłączam, przy 6600 możliwe jest ustawienie aax6 czy tyż niet ? Dodam, że grałem w 1024x768, aa wlasnie x6 i afx16 płynnie 50fps i wzwyż, przy mapkach po 16 w teamie, np. aztec spadało do 30 ale dało sie grac ofkors (mowa o css) Nie wiem jak to sp, ale przez neta, licząc jeszcze ping to widać spadek fps.

I co do aax6, to po zmianie na x4 fpsy praktycznie tak samo jak przy x6, w sumie żadnej różnicy nie odczułem hm :blink: ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ludzkie oko nie rozrozni takiej ilosci czyli nie bedziesz widzial klatkowania. Ale to sie czuje - po prostu mimo ze grafika dla oka wydaje sie plynna to czuc taka "zamulke" i to szczegolnie czuc kiedy fps spada ci z 60 do np. 30.

Zeby to sprawdzic polecam np. pojezdzic w need for speed przy 30 klatkach a potem zjechac z ustawieniami i pojechac przy 50 klatkach - wyniki z rajdow przy 50 klatkach beda o wiele wieksze, duzo latwiej brac zakrety itp.

Kiedys byl taki mod do hl1 do cwiczenia celnosci ze stalo sie na mapie i taka maszyna strzelala kulkami w niebo i trzeba bylo te kulki zestrzelic zanim spadly na ziemie. Wynik przy fps 70 potrafi byc dwa razy wiekszy niz przy fps 30.

1404060[/snapback]

Widze ze kolega wie o czym ja mowie i mysli podobnie!! Nie chodzi mi o to ze gra przy 50fps jest cool a przy 30 juz sie nie da grac tylko o to ze czuc pewna "przymulke" ktora np. utrudnia celowanie itd. Ale gra dalej jest plynna tylko mniej komfortowa!! Mam doskonaly przyklad- w Splinter Cell: CT wlaczcie sobie noktowizor i poruszajcie myszka- wszystko normalnie i plynnie sie porusza. Ale sprobujcie podczas tego ruszania z zapalonym trybem noktowizora wlaczyc termowizje- efekt taki ze mometalnie widac wieksza ilosc klatek choc w obu wizjach poziom fps jest na poziomie w ktorym gra nie zwalnia. Tak samo jest w innych gierkach- mimo tego ze fps'ow jest na tyle duzo zeby nie zwalnialo to widac roznice pomiedzy 30 a 60 klatek. Jak dla mnie to prog widzialnosci spadku wyswietlania zaczyna sie od ok. 60fps. Wtedy skoki z np. 100 do 60 fps i na odwrot sa juz totalnie nie widoczne i nie maja znaczena.

Edytowane przez ricko11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja sie podłączam, przy 6600 możliwe jest ustawienie aax6 czy tyż niet ? Dodam, że grałem w 1024x768, aa wlasnie x6 i afx16 płynnie 50fps i wzwyż, przy mapkach po 16 w teamie, np. aztec spadało do 30 ale dało sie grac ofkors (mowa o css) Nie wiem jak to sp, ale przez neta, licząc jeszcze ping to widać spadek fps.

I co do aax6, to po zmianie na x4 fpsy praktycznie tak samo jak przy x6, w sumie żadnej różnicy nie odczułem hm  :blink: ?

1404157[/snapback]

AAx6 nie powinno dzialac... Najlatwiej to samemu sprawdzic popatrzec na jakis ukosnie wiszacy drut i zobaczyc czy bez aa widac zabki potem wlaczyc aax4 - zabki powinny byc duzo mniej "zabkowane", prawie niewidoczne a przy aax6 powinno byc tak jak bez aa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i odpalilem hl2, na high detale 1024x768 bez AA. Chodzi plynnie, ale czasem sa male "przycinki". Nie wiem ile FPS. Dajcie programik :)

1404638[/snapback]

FPS zmierzysz frapsem ale lepiej w konsoli wpisac cl_showfps 1 bo to to nie zwalnia gry jak fraps. A przycinki masz z powodu malej ilosci ramu. (doczytki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ewentualnie wpisz net_graph 3 i juz :D

1404771[/snapback]

net_graph jest dobry do multi - bo jest duzy i ma duzo info ktore tylko niepotrzebnie miejsce zajmuja. cl_showfps 1 jest spko bo w prawym gornym rogu masz malutka czcionka wyswietlone fps(nie przeszkadza w grze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda tylko ze nie moge wlaczyc konsoli. ~ nie dziala :/ Moze robi sie to jakos inaczej? :-P

EDIT

Zainstalowalem Frapsa. Na poczatek szok 100-110 fps w pomieszczeniu. Przy wyjsciu na zewnatrz (ten felerny moment :wink:) Fps na sekundke spadl na 21fps (przycinka). Zaraz potem wskoczył na 51fps i utrzymuje się normalnie na ok. 60fps. Jestem zadowolony, myslalem ze ta gra bedzie mi chodzic gorzej kazdy gada ze duze wymagania;] Na chwile wlaczylem anizo 8x i aa 4x fps spadł o połowę, czyli miałem 30fps. Dało się grać, ale ja aż taki wymagający nie jestem. Teraz to tylko grac.

Oto pare screenów:

http://cozaq.republika.pl/hl2/1.jpg

http://cozaq.republika.pl/hl2/2.jpg

http://cozaq.republika.pl/hl2/3.jpg

http://cozaq.republika.pl/hl2/4.jpg

http://cozaq.republika.pl/hl2/5.jpg

(calkiem mozliwe ze utracilem troche na jakosci grafy bo na poczatku zdjatka byly zapisane jako *.bmp :mur:)

Edytowane przez Itachi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chociaz sobie wlacz anizo x4 - gierka ladniej duzo wyglada a wydajnosc prawie wogole nie spada

A konsole sie wlacza w opcjach gdzies w ktorejs zakladce jest pod-menu advanced czy cos takiego i tam masz developers console :wink:

Edytowane przez !exec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No rzeczywiście Itachi, przydało by sie jakieś af lekkie. Ja sie napalałem przy aax4 afx16 miodzio :*

@exec! -> powiem Ci, że różnicy między aax6 a x4 nie widać :shock: Nie wiem czy mam już coś z gałami czy jak, ale tak mi sie wydaje. Fakt faktem, gra pieknie zoptymalizowana...a sourcik jak śmiga ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalem na anizo na 4x klatki praktycznie nie spadly, a gra wyglada lepiej. Dzieki za poradę ;]

Ja sie napalałem przy aax4 afx16 miodzio :*

Z jakimi fps ? :D Mi na tych ustawieniach smiga na 30fps na dworze i do 50 w pomieszczeniu. Jednak plynnosc spada znacznie wiec sobie odpuscilem. :wink: Edytowane przez Itachi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No rzeczywiście Itachi, przydało by sie jakieś af lekkie. Ja sie napalałem przy aax4 afx16 miodzio :*

@exec! -> powiem Ci, że różnicy między aax6 a x4 nie widać  :shock: Nie wiem czy mam już coś z gałami czy jak, ale tak mi sie wydaje. Fakt faktem, gra pieknie zoptymalizowana...a sourcik jak śmiga ;]

1406356[/snapback]

Sprawdz jeszcze raz. Najlepiej w jakims miejscu gdzie jest duzo lini wysokiego napiecia :] Bo wiesz - druty sa cienkie i biegna ukosnie przez monitor i wtedy najlepiej widac antialiasing. Przy wylaczonym AA albo AAx6 ja mam to samo - druty sa zobkowane. Przy AAx4 druty sa zabkowane ale duzo mniejszymi zabkami :)

Sprawdz jeszcze po tym ze jezeli przelaczysz z AAx4 na AAx6 powinno ci automatycznie fps wzrosnac bo AAx6 = AAx0 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jakimi fps ? :D Mi na tych ustawieniach smiga na 30fps na dworze i do 50 w pomieszczeniu. Jednak plynnosc spada znacznie wiec sobie odpuscilem. :wink:

1406424[/snapback]

No więc, srednio 50 i wzwyż, pomieszczenia 100 ;] sieczka, ognie wybuchy ~30 ale niżej nie spadło jeszcze ;] Nie ma to jak pograć w max. ustawionkach ahhh.

Jeszcze raz sprawdze z tym aa, napisze co i jak. pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi