swieriusz Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Mam problem z nowym dyskiem twardym 160gb 8mb cache ata (Samsung). Sformatowałem go u brata z poziomu Windowsa z drugą poprawką (mój komputer, prawy przycisk myszy, zarządzaj, zarządzaj dyskami). Zrobiłem 3 partycje i system plików ntfs. Sprawdzając dysk u kolegi a następnie u siebie stwierdziłem, iż nie widzi go w systemie (Windows) choć pokazuje go w biosie. Następnie za radą jednego z użytkowników portalu udało mi się 'zobaczyć dysk' wchodząc na zarządzanie dyskami w Windows (tak samo jak u góry) i uruchamiając opcję importuj obcy dysk. Od tego momentu dysk jest widoczny i używalny jako slave (kopiowanie, itd.) natomiast nie mogę go użyć jako mastera. Z poziomu Windowsa poprzez zarządzanie dyskami mogę go jedynie sformatować. Z poziomu partition magic nie mogę zrobić nic. Dysk jest 'widzialny' jako tzw dysk dynamiczny (cokolwiek to znaczy) i miast partycji ma 3 tzw woluminy proste. Jako na masterze, nie mogę na tym dysku zainstalować bootowalnego Windowsa, gdyż dochodząc do momentu wyboru partycji komputer wyłącza się. Co zrobić by to zmienić? Jak zmienić status dysku z dynamicznego na 'aktywny', by móc choćby na Partition Magic formatować oraz zmieniać wielkość partycji? Co zrobić aby dysk działał poprawnie i abym mógł zainstalować na nim system jako na masterze? Sprzęt jest dosyć nowy zatem sądzę, iż sprawa biosu oraz ewentualnej płyty głównej nie ma znaczenia. Być może chodzi o jakieś systemowe rozwiązania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soyo2 Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Proponuję usunąć partycje,podłączyć go jako mastera na 1IDE jako jedyne i z poziomu instalatora windy(z takim "surowym"dyskiem odpalasz instalkę z CD i wtedy utworzyć podstawową partycję ,sformatować NTFS i zainstalować windę.Później Panel sterowania,Narzędzia administracyjne,Zarządzanie dyskami,resztę dysku będziesz miał jako nieprzydzielone.I wtedy utworzyć dalsze partycje.Powinno zatrybić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Sprzęt jest dosyć nowy zatem sądzę, iż sprawa biosu oraz ewentualnej płyty głównej nie ma znaczenia. Być może chodzi o jakieś systemowe rozwiązania? 1400423[/snapback] "Dość nowy sprzęt" to pojęcie względne, nawet w tej chwili sa w sprzedaży płyty główne których fabryczny BIOS ma problemy z obsługą dużych dysków (aktualizacja BIOS do najnowszego rozwiązuje sprawę). Jakiego systemu używasz? Poniżej WinXP SP1 nie ma obsługi LBA48 i dysk powyżej 137GB nie bedzie poprawnie obsługiwany. Było o tym na forum. Powinno zatrybić. 1400561[/snapback] ... pod warunkim że zainstaluje winXP SP2 ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...