Patryk555 Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 W kompie mam wkrecony dysk taki jak w podpisie, w kieszeni mam nowy dysko WD Caviar Sata 120GB, gdy wloze dysk komp, nie chce sie uruchomic(na kazdym dysku mam osobny system), nawet system sie nie laduje tylko wyskakuje komunikat "Invalid system disk Replace the disk, and then press any key" co z tym zrobic?? I jeszcze jedno czy mozna zrobi tak ze po wyciagnieciu kieszeni komp startowal z tego 80GB a po wlozeniu z 120GB jeden(ten 80GB jest standardowy) a drugi (120GB jak juz wspomnialem SATA), czy musze za kazdym razem gdy wloze kieszen przestawiac w BIOS-ie ze ma startowac z Sata?? Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskan Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 A co Ty, jeśli wolno spytać, wyczyniasz za kobinacje ? System instalujesz na dysku szybszym/wydajniejszym, więc raczej na sata. Ustaw w biosie First... na sata, Second... ata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk555 Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Z komputera kozystaja dwie osoby i kazda ma swoj oddzielny system, tak jak napisalem dysk WD80GB jest jako staly w komputerze a drugi WD120GB SATA jest w kieszeni, tez z oddzielnym systemem. I tak ma pozostac, chodzi o to zeby nie trzeba bylo za kazdym razem po wlozeniu dysku do kieszeni przestwiac w BIOSIE SATA jako pierwszy. A poza tym co zrobic z drugim problemem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskan Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 1. Ustaw w biosie tak jak napisałem powyzej. Powinno byc wtedy tak, że jak masz dwa dyski to startuje ci z sata. Jednak gdy go wyjmiesz i bios go "nie zauwazy" to wystartuje jako "Second..." czyli z ata. 2.Stery sata zainstalowałeś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk555 Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 1.Za kazdym razem gdy wloze dysk SATA musze przestawiac w BIOSIE ze SATA first a po wyjeciu dysku SATA ustawienia sie resetuja i startuja z ATA, gdy wloze SATA znowu musze ustawiac sata first bo tak to startuje z ATA....... 2. stery instalowalem, ale jak instalowalem system na ATA od nowa to juz nie instalowalem sterow SATA, czy to blad, mozna je teraz "zainstalowac"?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskan Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Szczerze mowiąc nie mam pojęcia jak to rozwiązać :mur: Może wogóle się nie da nic zrobić... Sprawdź jeszcze czy Boot Other Device masz Enabled. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...