cube007 Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 czym różnią się między sobą s9500 i 9600 ? Który lepszy ?Troche samodzielnosci kolego... malo to w necie porownywarek aparatow, pewnie fuji na swej stronie tez ma cos takiego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonowy Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 (edytowane) Moim zdaniem zastosowano w tych aparatach te same obiektywy, lecz nieco inne matryce (różnica jednej generacji). Ponadto, w 9500 jest wejście na wężyk spustowy. Prosiłem by wypowiedział się ktoś, i jasno sprecyzował, czy 9600 dzięki lepszej matrycy jest faktycznie ciekawszym aparatem niż 9500. A teraz do rzeczy ; Zastanawiam się nad : + Panasonic FZ28 +Fuji FinePix S1000fd +Fuji FinePix S9600 +Canon PowerShot SX100IS +Olympus SP-570UZ Najważniejsze pytanie : KTÓRY ? Ja osobiście skłaniam się ku fuji,sam mam S6500 i nie jestem obiektywny, więc proszę o wypowiedź szanownych kolegów i koleżanki z forum :) Edytowane 10 Września 2008 przez melonowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biedronka Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Witam serdecznie. Wiem, że istnieje tu juz masa takowych tematów, jednakże chciałam prosić o indywidualną pomoc. Moja wiedza na temat fotografii jest niewielka, jednak zamierzam ją solidnie pogłębić, więc póki co pragnę zacząć od kupna porządnego aparatu. Do tej pory kształciłam się na aparacie cyfrowym Pentax Optio E20. Teraz chciałabym zamienić go na lustrzankę, więc proszę o radę. Jaki aparat wybrać? Czym się sugerować? Jeśli chodzi o kwotę, to chciałabym zmieścić się w 1000-1100zł. Prosze o radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonowy Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 Moim zdaniem ciężko będzie o lustro z obiektywem i kartą do 1100 zł z tego względu, że kupując gorsze body ograniczasz się na przyszłość. Na alledrogo nikony D40 wraz z obiektywem 18-55mm, kartą i torbą sprzedają już za 1250 zł. Jednakże na Twoim miejscu poczekałbym jeszcze miesiąc z kupnem, niedługo odbędą się targi Fotokina i zazwyczaj po nich starsze produkty tanieją z racji tego, że producenci przedstawiają ich następców. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 A tak ogolnie to o lustrzankach jest caly temat ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biedronka Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 (edytowane) Serdeczne dzięki za podpowiedzi i pomoc. Po poradach kilku znawców doszłam do wniosku, że wolę się podszkolić na lepszym kompakcie, a na lustrzankę jeszcze troszkę poczekać. Doradzono mi wybór któregoś spośród tych kompaktów: CANON SX100 IS CANON S5IS Sony Cyber-shot DSC-H9 Który wybrać? Edytowane 16 Września 2008 przez Biedronka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Canon PowerShot S5 IS CANON S5IS Za bardzo się różnią, żeby je porównywać... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biedronka Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Zdarza się najlepszym ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 a ja jednak polecam legendarny S6500fd i zostanie jeszcze na jakieś fajne akcesoria :) nawiasem mówiąc właśnie zbywam taki zestawik - link w sigu ;) Żadna z trzech propozycji nie jest w stanie mu dorównać. Fuji przestało go produkować bo zabierał rynek produktom z wyższej półki jak S9500 czy S9600. Co ciekawe bije nawet ohydnie aberrującego S100FS (najmłodsze dziecko Fuji w tej klasie). Inne hybrydy nie oferują takiego zakresu ogniskowych i odwzorowania barw jak S6500fd. Aby pokryć taki zakres w lustrzance trzeba wydać kilka grubych tysiaków i do tego najczęściej nosić ze sobą dwa obiektywy. Zatem naprawdę polecam zwłaszcza, że aparat jest bardzo zadbany i gromadziłem do niego wysokiej klasy osprzęt, który załączam w zestawie. Proszę nie traktować tego jako spam - po prostu polecam zakup Fuji S6500 jako najlepsze preludium do lustra ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 panowie modej fuji s9600 wyszedl z obrotu potrzebuje cos do 1000 , najwazniejsze to dobre kolory , najlepiej nowe ;-) jezeli nie to bede za uzywka sie rozgladal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 a co z Canon PowerShot SX10 IS ? dobry jest -wg. testów nie najgorszy moze cos lepszego w jego cenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 a co z Canon PowerShot SX10 IS ? dobry jest -wg. testów nie najgorszy moze cos lepszego w jego cenie ja mam sx10 + karta 16gb i całkiem całkiem , Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 a SX1 IS warto poczekać i dopłacic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 (edytowane) no i kupiłem SX10 -po A610 niebo :-) Edytowane 17 Listopada 2008 przez marcin255A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Może tutaj zapytam :wink: Kolega Marcin poszedł w stronę poprawy jakości, a ja chciałbym zachować jakość (a610) i zmniejszyć rozmiary (wagę również). Czy wynaleziono coś co ma wielkość ixusa, a robi podobne fotki do a610? Od Pana w sklepie usłyszałem, że niestety, ale podobnej optyki nie da się upchnąć do pudełka po fajkach i dlatego najlepszy byłby ixus 860is, a i tak daleko mu do a610 :unsure: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martusia2046 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 zajrzyj tutaj: http://alejka.pl/c/kompaktowe-aparaty-cyfrowe.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdzik Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 (edytowane) trochę odświeżę temat. Co byście teraz polecili do 1000zł?? ma robić dobre zdjęcia na automacie (dziewczyna będzie często korzystać to by coś z tych zdjęć było jak będzie na auto ustawione), fajnie by było jak by miał sensowny zoom optyczny i czy jest sens tyle wydawać na aparat? może lepiej coś tańszego do użytku codziennego? co sądzicie o Canon PowerShot SX120 IS ?? Edytowane 15 Lutego 2010 przez Zajdzik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 (edytowane) Hmmm... Ja mam, oprócz lustrzanki, Canona SX120IS za ~650 zł i muszę powiedzieć, że przyjemnie się nim robi zdjęcia. Ma sporo ustawień auto (jak fotografowanie ludzi, zwierząt, natury), fajne makro i tryby bardziej zaawansowane - MASP. SX200IS też przyjemny. Szerszy kąt, filmy w 720p, jednak nieco ciemniejszy obiektyw przy najszerszym kącie. Stoi po około 850. Edytowane 15 Lutego 2010 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Ja raczej poszukałbym jakiegoś używanego g9 :wink: Oczywiście jeżeli 6x zoom uznajemy za sensowny. Tutaj coś napisałem na temat sx120 http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=3404075 i dalej w temacie mamy fotkę w której aberracja chromatyczna poraża :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Ło, u mnie aż tak źle to nie wygląda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdzik Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 a co powiecie na Canon PowerShot SX20 IS trochę więcej niż chciałem dać ale kaski trochę przybyło i się zastanawiam nad nim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2010 Duży i drogi :) Jeżeli zależy na zoom'ie to jak najbardziej można rozważyć. Czy to znaczy, że teraz szukasz aparatu do 1,5k? Osobiście nie jestem fanem tego typu konstrukcji, bo raz nie zależy mi na zoom'ie i dwa są za duże. Sam przy podobnym budżecie jeżeli decydowałyby wymiary brałbym s90 (ewentualnie lx3), jeżeli trochę większy to g9/10. Jak wymiary nie miałyby znaczenia to starałbym się wyrwać jakieś tanie lustro, ale dla koleżanki to chyba odpada :D pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maz1i Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 Chce kupić aparat tak do 1000zł. Mój wybór padł na: Nikon Coolpix L110 Panasonic DMC-FZ28 Jeśli chodzi o wymagania to mam takie zoom optyczny powyżej x7, rozdzielczość powyżej 6mpix, oraz dobry tryb auto. Jeszcze jedno, Czy opłaca się brać aparat zasilany z zwykłych baterii AA czy też może z akumulatora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 Ja szukałem czegoś, co nie przerazi mnie obfitością menu po włączeniu, a przy tym będzie na tyle dobre, że nie będzie wstydu pokazywać fotek komukolwiek. Poszukałem, popatrzyłem, wybrałem Fuji S1500. Ciężko mi określić, jaki to segment aparatów - na kompaktową małpę za duży, na hybrydę chyba zbyt ubogi. Istotne jest, jak i jakie robi zdjęcia, a po kilku dniach niezobowiązującego pstrykania wiem, że zakup był trafiony. Recenzja wkrótce, jak tylko pobawię się nim wystarczająco długo żeby napisać coś sensownego. Zasilanie ze zwykłych baterii AA ma tę zaletę, że jak padną ci akumulatorki i np. obiektyw nie zdąży się schować (miałem już kilka razy taką sytuację w poprzednim aparacie, który żarł prąd jak szalony), kupujesz w kiosku byle co, wkładasz i przynajmniej możesz schować obiektyw. Niektóre modele są na tyle energooszczędne, że pozwolą nawet machnąć na tym kilka zdjęć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 Jak w temacie poszukuje jakiegos w miare dobrego aparatu.Nie jestem profesjonalista, zalezy mi tylko na dobrych zdjeciach i filmikach - najlepiej HD, ale nie jest to wymagane. Moze to byc SLR jak i zwykly kompakt (cyfrowka) - glownie interesuja mnie zdjecia z wakacji - jakies krajobrazy, czasem pewnie walne jakies makro czy portret, jakies zdjecia mojego Peceta itp itd. Moje typy: -Sony Alpha A200/A230 -Panasonic Lumix FZ38 Moze nikon D3000 - jesli warto dokladac troche kasy do niego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2010 -Sony Alpha A200/A230 [...] Moze nikon D3000 Żaden z wymienionych przez Ciebie DSLR'ów nie posiada opcji nagrywania filmów. Najtańszym w tej chwili (chyba) DSLR'em z takową opcją jest Pentax K-x (jedyna wada jest taka, że w trybie wideo nie działa AF, trzeba ostrzyć manualnie). Wybierz lepiej jakiegoś kompakta ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faro666 Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2010 Ja od siebie mogę polecić Fuji FinePix S1500 - jak na swoją ceną bardzo dobrze wykonany, 10x zoom optyczny!!, sporo manualnych opcji, minusem jest głośny AF (który słychać nawet w nakręconych aparatem filmach) oraz słaba jakość zdjęć przy słabym oświetleniu (włączenie lampy błyskowej rozwiązuje problem) Super aparat za niewielkie pieniądze. (dostępni są również następcy s2100 oraz s2200 - to samo tylko dodano filmy hd oraz większy zoom opt) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2010 (edytowane) Zwrocielm uwage na Fuji S2100 - przyznaje, ale nie bylem co do niego w 100% pewny. A co powiecie na Panasonic Lumix FZ38? Edytowane 15 Maja 2010 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w-u-j-e-k Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2010 Co sądzicie o Sony DSC-HX5V ? Czy to obecnie najlepszy aparat do 1000 zł ? Gdzieś czytałem ,że zebrał 2 prestiżowe nagrody ,za najlepszy obecnie kompakt na rynku i tak się Tym sugeruje... Miał go ktoś z was ? Proszę o szybkie odpowiedzi...Z góry dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2011 Temat wraca jak bumerang, kumpel chce kupić jakiś kompakt do 1000 zł. Co teraz jest warte uwagi? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...