Simon Erinaceus Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Czy wie ktoś może jaki wpływ na dysk ma pozycja np. pionowa tzn z kablami od góry ? Znam wiele osób co przez długi czas używają tak swych dysków. Mi wydaje się to niezgodne z tym jak zostały zaprojektowane, a może się mylę. Czy konstrukcja dysku sprawia że jego pozycja jest obojętna ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=107068 ... innaczej mówiąc: Było, szukaj! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulv Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Czy wie ktoś może jaki wpływ na dysk ma pozycja np. pionowa tzn z kablami od góry ? Znam wiele osób co przez długi czas używają tak swych dysków. Mi wydaje się to niezgodne z tym jak zostały zaprojektowane, a może się mylę. Czy konstrukcja dysku sprawia że jego pozycja jest obojętna ? 1401567[/snapback] Ba ja bym powiedział że dysk może pracować nawet jak jest ustawiony na ukos, na 1 rogu, na 1 z dolnych krawędzi i jak sobie tylko chcesz. Wystarczy poczytać o dyskach że niektóre wytrzymują 20-30G podczas pracy do 200G w spoczynu, to uwież mi że pozycja w jakiej pracuje jest mu obojętna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Pozycja nie jest objetna i ma znaczacy wplyw na trwalosc. Wytrzymalosc na wstrzasy to inna bajka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g0rgiasz Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 moze i nawet w powietrzu wisiec :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simon Erinaceus Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 (edytowane) Chciałem zanużyć HDD w wodzie w pozycji pionowj w takim fajnym pojemniczku na sól lub cukier, ale zaniechałem tego precedensu, bo ilośc płynu w tym zboirniczku była by chyba zbyt mała by skutecznie chłodzić i tłumić drgania. Przeczytanie kilku postów z tego forum (sam niewiem czemu nie użyłem wcześniej opcji szukaj :oops: - sory za zaśmiecanie forum) ostatnecznie doprowadziło do zanichania zmian pozycji dysku, lepiej nie bawić się z HDD w kamasutrę :lol: . Edytowane 11 Maja 2005 przez Simon Erinaceus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elbios Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 http://pclab.pl/art14724.html Poprawnie mocuj swój twardy dysk Kupując nowy, większy twardy dysk najczęściej decydujemy się na jego "własnoręczny" montaż. Pamiętaj, że sposób mocowania dysku znacznie wpływa na jego żywotność, a tym samym na bezpieczeństwo zachowywanych na nim danych. Dysk powinien być umieszczony w obudowie poziomo, etykietą ku górze. Jeśli zdecydujesz się na montaż twardego dysku pionowo, skrócisz jego żywotność o 30%. Nie jest to dobre rozwiązanie, jednak jest ono dopuszczalne przez producentów nośników. Największym błędem jest zamocowanie dysku odwrotnie (etykietą do dołu). W takiej sytuacji żywotność dysku skraca się... dziesięciokrotnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 Mój sobie grzecznie pracuje leżąc na boku (a to leniuch z niego :) ) - po prostu taka pozycja w kompie i nawet jakbym chciał, to nie mogę go przymocować poziomo.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...