Skocz do zawartości
norkos

Jak Podzielić Dysk 160gb ?

Rekomendowane odpowiedzi

siemka

tak jak w temacie, mam dysk 160GB i pytanie do was jak go podzielić abym miał jak najwiekszą wydajność- chodzi o to na ile partycji podzilić i o jakich pojemnosciach...?

Jak wy podzieliliscie swoje dyski...?

z góry thx

1402800[/snapback]

Zrób sobie 20 na system , dwie partycje po 70 gb :D tak będzie git :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 200BG, a ze mi sie nie chcialo bawic to wyliczylem sobie na system rowniotko 25GB [jak robisz partycje to podaje sie w mb -->> wtedy pomysl jaka chcesz partycje i pomnoz przez 1024 np. 25*1024 = 25600. Wpisujesz i masz rowniotko 25GB :)] Choc zapewne nowosc to nie jest :lol: . A reszte przeznaczylem na rozne [ciach!]ly [161GB] sprawuje sie niezle. Transferek miedzy partycjami na poziomie 25mb a miedzy dyskiem starym na poziomie 40-43mb. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz ghosta, to zrob tak:

5-20 GB NTFS/FAT (wedle uznania) na system

2-5 GB na FAT32 - na obraz systemu (musi byc fat32 - przynajmniej przy tej wersji ghosta, ktora ja mam)

XX GB czyli reszta wedle uznania - najlepiej rozdzielic partycje z grami (zainstalowanymi) od tej na ktora bedzie sie wrzucac filmy, mp3 i inne smieci - wtedy mozna defragmentowac partycje z grami w przyzwoitym czasie co zmniejszy (minimalnie ale zawsze to cos) czas ladowania gry :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk 120 GB (de facto 114) na 14GB(system) i 100GB(reszta). Nie jestem chomikiem więc ponad połowa miejsca i tak jest wolna :D.

Wcześniej miałem 80GB podzielone na 3 partycje to ciągle coś z jednej na drugą przewalałem.

Podział dysku (moim zdaniem) w niewielkim stopniu wpływa na szybkosć działania kompa, jeśli się nie wykonuje jakiś skomplikowanych operacji na danych.

Windę mam juz pół roku bez reinstalowania, odpala się w mniej niż minutę, żaden program się nie muli. Dlatego uważam że tworzenie jakiś wymyślnych podziałów nie jest warte zachodu.

BTW. Takie tematy były juz na forum poruszane(niekoniecznie w tym dziale), więc następnym razem jakiś moderator może się zjadowić jak założysz temat nie uzywając szukajki.

Edytowane przez Cavemanpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol:

ale masz dylemat............... :wink:

ja mam 2 dyski, jeden 20.4 GB, a drugi 18.6 GB oba Seagate'a i jakoś żyje .................. ale chce taką 160 !!! :mur:

Edytowane przez Przemq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale według mnie tego topicu nie powinno być wogóle ... To tak jakbym sie kogoś pytał jaki rodzaj ziemniakków kupić :/

Sam musisz zadecydować jakie są twoje wymagania 1 rada jest dobra zrób 20 gb na system a reszte rozplanuj jak chcesz a zależy to od tego czy będziesz miał dużo gier czy raczej mp3 może filmy :>

Temat do zamknięcia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi