Skocz do zawartości
rockstar

Chlodzenie Gf3 Ti 500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam niewiarygodny problem z wentylatorem...a mianowicie, ostatnio zwalił mi sie stary wentylator (lozysko sie zatarlo i nie kreci sie jak trza) na karcie , wiec wymienilem na nowy....po zalozeniu nowego...wciskam karte w gniazdo, wlaczam kompa...i sie nie kreci :? se mysle...zwalony... po chwili podloczylem ten wentylator pod plyte glowna...i dziala!! ........se mysle, ze zrabane gniazdo na karcie, wiec podloczylem pod to gniazdo stary wentylator i sie kreci!!!! wiec to wyklucza zepsute gniazdo ... dalem znowu nowy i sie nie krecii , no kurde i nie wiem co sie dzieje...probowalem wszyskiego, dociskalem wyciskalem i nic :P

moze ktos wie co sie dzieje!!! moze napiecie!!! albo moze cos gdzies musze pstryknac!!! ;)

moja plytka to asus a7v8x-x zasilacz codegen 400W jesli to cos pomoze!!

blagam pomozcie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz czy w nowym wiatraku nie są zamienione przewody ... zdarza się. mają być tak jak w starym, kolory pewnie takie same (czarny - masa, czerwony - zasilanie).

Druga sprawa - widziałem już karty z wiatrakami na 5V, a nowy jest zasilany z 12V :D ma prawo nie startować przy za małym napięciu zasilania.

A tak w ogóle to przecież gniazdka na karcie i na płycie są różnego typu (bardzo różnego), jakim cudem wtyczka pasuje ci do obu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasuje mu bo pewnie zdjął gniazdo z karty i zostały same piny.

Jeśli masz wentyl z 3 przewodami to nie podłączasz do karty przewodu monitorowania obrotów (żółtego). GF3 ma gniazdo na dwa piny więc podpinasz tylko pozostałe dwa (czarny i czerwony).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi