Skocz do zawartości
Portal

Karta graficzna Sapphire

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem - mialem juz na dniach kupic sobie karte graficzna Hercules Ati 8500Le 64MB ale nie kupie bo juz malo ktory sklep ma ja w swojej ofercie - inni sprzedawcy tlumacza sie ze u dystrybutorow jej juz nie ma :( W zastepstwie polecaja mi karte graficzna Ati 8500LE 250 /250 firmy Sopphire - co myslicie o tej firmie i tej karcie ? warto brac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie lepiej poszukać jeszcze tego Herca!

Ja mam od 2 godzin Sapphire R9000 i jestem very happy :D, ale nie wiem jakie robił R8500...

Ty nie ciesz sie tylko testuj, jak sie kreci, jaka jakosc itd

Hehe, spokojnie spokojnie :D

Na razie nie mam ambicji go kręcić (bo i tak wydajności specjalnie większej nie będę miał na moim procu), a i póki co nie mam żadnych nowych gierek żeby go przetestować (nawet 3DMarka nie mam....).

Wyższa jakość obrazu to na pewno, choć na pewno ogranicza go mój monitorek 6-letni TCO 92. Eizo to to nie jest.... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, spokojnie spokojnie :D

Na razie nie mam ambicji go kręcić (bo i tak wydajności specjalnie większej nie będę miał na moim procu), a i póki co nie mam żadnych nowych gierek żeby go przetestować (nawet 3DMarka nie mam....). 

Wyższa jakość obrazu to na pewno, choć na pewno ogranicza go mój monitorek 6-letni TCO 92. Eizo to to nie jest.... :D

Właśnie. Jakie masz wyniki w 3DMarku?? Z góry THX za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie......nie kręć go zbytnio, bo Ci gwarancje obetnę powiedzmy do............poniedziałku ;)

pozdr.

Fun

PS. A ja sobie zakupiłem dzisiaj moniaka NEC FE791SB i jest cool :)

Snofu czeba będzie sygnaturkę zmienić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze lepiej kupic karte Gigabyte 9000 PRo ? co o tym myslicie ?

Nie lepiej, jak za mniejsze pieniadze masz to samo tylko, ze firmowane Logo Sapphire i tak sa obie produkowane pod szczegolnymi sankcjami jakosciowymi albo przez samo ATI

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podkreca sie w miarę dobrze tylko trzeba mu bios podmienic, FDX to znaczy Fully Direct X8.1, jakość obrazu co najmniej tak dobra jak ATI orginał (a niektórzy twierdzą że lepsza) jedyny feler tej karty to brak drugiego RAMDACa ale tego 90% ludzi i tak niewykorzystuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bios moge ci podesłać mój już zmieniony na 275/275, od herculesa to raczej nie bo i tak beda ustawione ostre timingi, z gpu to nie wiem ale pamiec pracuje na 3,47V czyli chyba nie jest za mała.

P.S. wiecie moze czy jest gdzieś opisany mod Vgpu i Vmem dla tego Herca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na twojepc jest jakis mod ale nie wiem czy zadziala na tym radku od herca (chociaz warto sprobowac)

ps. jakie masz na nim chlodzenie ?? Czy ten orb na gpu wyrobia sie czy moze karta sie przy nim grzeje ?? A i czy pamieci bez radiatorow chodza na 550 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie iwem czy dobrze pamiętam ale chyba Hercules trochę zmienił wzór referencyjny swojego Radeona i w związku z tym jest inny rozkład elektroniki na płytce ( ale nie jestem pewien). Więc wolę się upewnić bo nie chcę spalić karty. Niedługo będę dorabiał radiatory na pamięci, bez radiatorów po ostrym testowaniu 3DMarkiem temp poamięci doszła do 42 stopni, na gpu nie wiem ale też chyba nie jest źle, dzisiaj wieczorem sprawdzę. U mnie ten Herc chodzi cały czas na 275/275, przy 280 pamięci pracują bez problemu ale pojawiają się już artefakty. Może z V-modem i radiatorami poszłyby na 290 ale to będę wiedział dopiero w czwartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...