wivan Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Witam ! Zakupiłem ostatnio combo firmy toshiba samsung do mojego laptopa Toshiba 4600. Niestety system nie widzi napędu. Myślałem że to wina Biosu wiec zaktualizowałem go do najnowszej wersji jaka była na stronie Toshiby. Niestety w dalszym ciągu go nie wykrywa. Jednak jak podmienie napędy przy włączonym notebooku (czego nie powinno sie robic) i klikne na ikonke napędu system XP wykrywa poprawnie napęd i działa on prawidłowo (odtwrza, nagrywa, niestety po zrestratowniu kompa znowu go nie widzi. Czy możecie mi coś doradzić co moge zrobić - czy jednak musze sprzedać to combo ... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidma Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 a w Biosie go widzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Może jakiś styk :>? może coś nie kontaktuje ?? pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wivan Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 W biosie go niestety nie widzi - serwis mi odpisał że moze to być konflikt master-slave napedu a dosłownie - "Być może występuje konflikt master/slave pomiędzy napędem, a dyskiem twardym. Dlatego napęd może nie być wykrywany przy starcie, a wykrywany po "podmianie" napędów." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 W biosie go niestety nie widzi - serwis mi odpisał że moze to być konflikt master-slave napedu a dosłownie - "Być może występuje konflikt master/slave pomiędzy napędem, a dyskiem twardym. Dlatego napęd może nie być wykrywany przy starcie, a wykrywany po "podmianie" napędów." 1409735[/snapback] Szczerze mowiac nie wiem czy w laptopowych napedach jest jakas zworka, ale jesli jest cos takiego to ja przestaw, powinno byc po problemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Jezeli dobrze pamietam ( nie wiem jak jest teraz ) toshiba kiedys stosowal pewien "myk" w swoich napedach, dzieki czemu w laptopach toshiby pracowaly tylko napedy toshiby. A "myk" polegal ( jezeli dobrze pamietam, poprawcie mnie jezelizle pisze ) przelutowywal jakis kabele, przelacznik ( cos w tym stylu, ale dokladnie nie pamietam ) i napedy dzialaly tylko w laptopach toshiby. Moze wystarczy "przerobic" go spowrotem i bedzie dzialac. Czytaj moze Obecnie sprzedawane napedy robione sa w taki sposob aby dzialaly na laptopach wszystkich marek a model ktory ty masz (laptopa ) potrzebuje wlasnie napedy "przerobionego" Moge sie mylic bo pisze z pamieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...