pawelek Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 (edytowane) Witam, mam czysciutkie 80GB na systemy operacyjne. Planuje to podzielic tak: NTFS 15GB WinXP + Programy - mniej nie moze byc bo juz mam obraz dotychczasowego systemu. NTFS 10GB Win2003 - potrzebuje go miec bo tak, nie bede sie tlumaczyl no i na duze pliki jak ISO :D Linux 5GB Linux swap max 1GB Fat32 reszta GB, min 25GB bo tyle mam mp3 :D - na wymiane danych miedzy systemami, gdyz obsluga NTFS pod Linuxami jest mocno experymentalna... Wychodzi 5 partycji, mozna utworzyc max 4 partycje podstawowe, jak zrobie partycje rozszerzona i tam zrobie 3 dyski logiczne (linux, linux swap, fat32)to bedzie luz? Tzn czy bedzie widzialo FAT32 pod wszsytkimi systemami wlacznie z Win98, czy bedzie sie lilo dobrze bootowalo z takiej partycji logicznej? Czy 10GB mi starczy na zabawe z W2k3, chce potem doinstalowac rozne dziwne rzeczy? Edytowane 22 Kwietnia 2005 przez pawelek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajter Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Witam, mam czysciutkie 80GB na systemy operacyjne. Planuje to podzielic tak: NTFS 15GB WinXP + Programy - mniej nie moze byc bo juz mam obraz dotychczasowego systemu. NTFS 10GB Win2003 - potrzebuje go miec bo tak, nie bede sie tlumaczyl no i na duze pliki jak ISO :D Linux 5GB Linux swap max 1GB Fat32 reszta GB, min 25GB bo tyle mam mp3 :D - na wymiane danych miedzy systemami, gdyz obsluga NTFS pod Linuxami jest mocno experymentalna... Wychodzi 5 partycji, mozna utworzyc max 4 partycje podstawowe, jak zrobie partycje rozszerzona i tam zrobie 3 dyski logiczne (linux, linux swap, fat32)to bedzie luz? Tzn czy bedzie widzialo FAT32 pod wszsytkimi systemami wlacznie z Win98, czy bedzie sie lilo dobrze bootowalo z takiej partycji logicznej? Czy 10GB mi starczy na zabawe z W2k3, chce potem doinstalowac rozne dziwne rzeczy? Z logicznej bootować się będzie- u mnie tak jest. Co do obrazu dotychczasowego systemu.. nvm, jeśli chcesz to tak rób, ja mam np swap pod windowsem na fat16, szybkość lepsza ;) Mój windows jest okrojony, wywaliłem co mogłem, poprzyśpieszałem na zasadzie: byle szybciej- i tak go uruchamiam raz na miesiąc/dwa/trzy jeśli nie mogę czegoś odpalić pod linuksem ;) a poza tym, 5 GB na linuksa? Co planujesz na nim robić? Czasem odpalić i popróbować czy czynnie działać? Mi nie wystarcza 20 i czekam na nagrywarkę dvd by nagrać niektóre rzeczy z ntfsu i dać linuksowi przynajmniej te 30 GB ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szeryf Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Nie wiem co chcesz robić w win2k3, ale jesli tylko pouczyć sie tylko co i jak w/z nim sie robi (zabawa z AD,dns,dhcp itd bez instalowania dodatkoweg softu) to 5 GB wystarczy , a przynajmniej mi wystarcza ;) Co do linuxa jaka dystrybucje sobie wrzucisz? FC 3 jakies 5GB zajmie w full install, wiec moze byc troche mało... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...