silverfast Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 (edytowane) WSTEP: Dalem sie skusic na jedna z ofert Idei i nabylem, w przyplywie dobrego humoru, zestaw startowy Jedna Idea na Karte. Cena 25zl i limit na rozmowy automatycznie aktywowany na koncie w tejze kwocie. W ramach promocji istniala tez mozliwosc zaktywowania pakietu rozmow za 50% ceny. Czyli wspaniala, rzekomo, oferta. Od szesciu lat bylem i wciaz jestem wiernym klientem Plusa, kompletnie ignorowalem Ideę slyszac o licznych walkach jakie maja miejsce w tej sieci, o problemach technicznych i stu innych minusach. W koncu jednak dalem sie skusic, jak juz pisalem, liczac ze firma czegos sie po tych paru latach nauczyla, zwlaszcza w czasach gdy konkurencja na rynku jest ogromna. ROZWINIECIE: Do rzeczy. Rozpakowalem plastikowa kopertke, wpakowalem karte do telefonu, przekartkowalem piekna ksiazeczke pelna, do bolu, wielkich zdjec rozesmianych od ucha do ucha mlodych ludzi, ktorzy niewatpliwie radosc swa zawdzieczac maja korzystaniu z uslug Idei. Posrod licznych, tlustych frazesow udowadniajacych mi co 3 zdania, ze korzystanie z Jednej Idei to czysta frajda i taka taniocha ze az szok, poszukiwalem kruczkow, tzw. small-textu. Glownie chodzilo mi o czas waznosci konta czyli jak czesto musze ladowac karte, co dzieje sie ze srodkami na koncie po dluzszym czasie, ile czasu bede mogl odbierac i wykonywac polaczenia, itd. Wszystko wygladalo rozowo, az zanadto jak sie wkrotce okazalo. Zadowolony, postanowilem zrobic swietny uzytek z moich 25zl i zaktywowalem sobie 50 min. rozmow w pakiecie o promocyjnej wartosci 10zl. Pozostale 15zl postanowilem zachowac na lepsze czasy, ew. do przyszlego miesiaca gdyz wtedy system automatycznie przedluzylby mi moj pakiet (nowe 50 min.) i pobral kolejne 10zl. W sumie logiczne, prawda? ZAKONCZENIE: Pewnego ranka obudzil mnie sms. System Idei napisal do mnie informacje, ze mam za malo srodkow na koncie zeby, planowana za kilka dni operacja odnowienia pakietu minut, mogla dojsc do skutku. W tym momencie cos mnie tknelo i postanowilem sprawdzic stan konta. Okazalo sie to niewykonalne za pomoca sms'a, sprobowalem wiec skorzystac z resztki moich minut - takze kleska - "brak dostepu do sieci". Nie bylo rowniez mozliwe skontaktowanie sie z BOK'iem, jedyne co moglem to posluchac kretynskiego automatu pod *500 ktory radosnie oswiadczyl ze stan mojego konta wynosi: "zero-zlotych-pausa-zero-groszy". No, kochani moi parafianie.... POST SCRIPTUM: Stwierdzam, z zalem, ze Idea niczego sie przez te kilka lat nie nauczyla. Coz w tym zreszta dziwnego, przeciez jest to, tak naprawde, spolka zalezna od naszej kochanej Telekomunikacji Polskiej, ktorej przyswieca pare hasel, np. "to ludzka rzecz okradac" i "laczy nas coraz drozej". Zaatakowalem najblizszy Telepunkt, gdzie pani byla skonfudowana bardzo mocno i nie potrafila (norma) wyjasnic gdzie sa moje pieniadze ani dlaczego zniknely. Ale za to pozwolila mi zadzwonic (!) na "gwiazdke 22" gdzie mila studentka przez kilka dobrych minut przekonywala mnie ze to co sie stalo jest zupelnie normalne, ze nie mam juz praw do moich wlasnych pieniedzy i ze sam jestem sobie winny. WNIOSKI KONCOWE: Otoz, kochani, prepaid w wykonaniu firmy Idea wyglada teraz tak, ze pieniazki na koncie przepadaja po 30 dniach. Jest to tzw. przekroczenie limitu waznosci konta... normalnie oznaczalo to po prostu zablokowanie polaczen wychodzacych i tak to ma miejsce w normalnej sieci czyli w Plusie. W Idei natomiast posunieto sie juz do skrajnej bezczelnosci, bo zablokowac "za kare" pieniadze to dla nich za malo, trzeba je po prostu ZABRAC. Zapytalem pania studentke czy gdybym ZAPOMNIAL doladowac konto w terminie i mial tam np. 75zl czyli calkiem sporo, to czy wg. niej i taka kwote utracilbym bezpowrotnie? Dowiedzialem sie ze owszem, utracilbym... ale na pocieszenie dodala, ze jesli doladuje konto w terminie do 5 dni "po uplywie jego waznosci" to pieniazki magicznie wroca... no jak ladnie, prawda? Szkoda tylko, ze system nie informuje o zblizajacym sie terminie waznosci konta, bo po co? Szkoda takze, ze NIGDZIE w broszurce dolaczonej do karty SIM nie ma slowa na ten temat. Wszystko ocieka polprawdami, owiniete pieknie roznymi bzdetami, ale to co najwazniejsze jest gleboko ukryte. Zwyczajnie NIE WPADLBYM na to, ze mozna utracic pieniadze raz wpakowane w konto. No pytam sie, JAKIM PRAWEM firma robi cos takiego? I dlaczego nie jest to wyartykulowane juz na pierwszej stronie ulotki wielkimi literami? Dlaczego system nie informuje o ryzyku utraty pieniedzy, skoro potrafi sie przypomniec np. gdy zachodzi potrzeba doladowania konta w celu przedluzenia jakiejs uslugi? To jak trzeba wyciagnac kase z klienta to jakos pamietaja o smsie ale kiedy klient jest narazony na strate to juz nie... Pytam o jeszcze jedno: po jaka cholere mi telefon na karte, ktory musze ladowac przymusowo co 30 dni, tylko po to, aby nie utracic srodkow na nim zgromadzonych? Toz przy tak smiesznych oplatach za minute, taktowaniu sekundowym i wszystkich tych promocjach, takie 25zl to wcale niemalo! Moze sie okazac, ze po roku dzwonienia bede mial na koncie niewykorzystane pareset zlotych i albo zaczne dzwonic na sile zeby je zuzyc albo... dalej bede pakowal kolejne srodki tylko po to aby cala ta kolekcja nie zniknela pewnego dnia. Po prostu PARANOJA. A co z ludzmi ktorzy wyjezdzaja okresowo za granice? I tak wlasnie zakonczylem rozmowe z mila pania studentka, zapewniajac ja solennie ze juz nigdy sie nie uslyszymy bo natychmiast wypieprzam karte SIM do kosza i koncze moja przygode z bJedna Ideą ktora juz pewnie pada na pysk, skoro zaczyna sie chwytac tak perfidnych metod. Moge jeszcze zrozumiec, ze po prostu takie maja zasady, ale dlaczego panuje wokol tego taka atmosfera, jakby sprawa w ogole nie istniala? W calej ulotce tylko JEDNYM SLOWEM, gdzies w polowie dlugiego tekstu, jest wspomniane o "zerowaniu konta" i to w takim kontekscie, ze naprawde dopiero po fakcie zrozumialem sens tamtego zdania, gdyz traktuje ono, w gruncie rzeczy, o limitach czasowych dla polaczen wykonywanych i przychodzacych. Doslownie NIGDZIE nie ma sformulowania "przepadek srodkow zgromadzonych" itp. itd. i zapewne NIE jest to przypadek, tylko celowa robota specow od marketingu. Normalne wciskanie kota w worku. Pazernosc i perfidia tej firmy przekracza juz wszelkie granice. Moje 50 min. tanich rozmow za 10zl w efekcie kosztowalo mnie 25zl czyli zaplacilem z gory za 50 min. rozmow po 50gr/minuta zamiast 20gr/min - zadna okazja. I pewnie o to wlasnie chodzilo specjalistom z dzialu marketingu. Ilu jeszcze jest takich jak ja, nabitych w butelke? Sadze, ze grube tysiace jak nie dziesiatki lub setki tysiecy ludzi. Firma znalazla niemal genialny sposob na robienie kasy... pobiera pieniadze po prostu za nic. Pomyslcie ile osob dziennie w calym kraju rostaje sie w ten sposob z dodatnim stanem swojego konta, oddajac czesto nie 15-20zl ale np. 50 czy 100zl tym zlodziejom. Zegnaj na zawsze, (b)Jedna Ideo. UWAGA! UPDATE: Dzisiaj wygrzebalem spod szafy wielka, 24-o stronicowa ksiazeczke "Co slychac", ktora wreczyla mi pani w salonie Idei, zapewniajac ze znajde tam wszystkie kruczki i szczegoly zasad rozliczania Jednej Idei na Karte. Kochani, przeczytalem te 24 strony, zdanie po zdaniu i NIE MA ANI SLOWA o zabieraniu pieniedzy z konta po miesiacu bez doladowania. Znalazlem natomiast nastepujace kwiatki reklamowe: a. "Jedna Idea - przelom w telefonii komorkowej!" (jasne) b. "Swobodny wybor sposobu platnosci" (czyzby?) c. "Mamy dla Ciebie Jedna Idee na karte. Uzywasz telefonu, kiedy potrzebujesz. d. "Placisz kiedy uzywasz." (to juz jest wybitne po prostu) O kwocie startowej: "Kupujac oferte Jedna Idea placisz jednorazowo kwote startowa 25zl, ktora oddajemy Ci w calosci do dowolnego wykorzystania" (brak tutaj chocby SLOWA, ze jest na to 30 dni). "Jasne i uczciwe zasady rozliczen za uslugi!" (bez komentarza po prostu) "Kapital zlotowek: niewykorzystane w danym miesiacu zlotowki z kwoty deklarowanej przechodza na kolejny miesiac" (tak tak) "Jedna Idea, bez rachunkow i zobowiazan" (z wyjatkiem bulenia kasy co m-c) Tego belkotu jest jeszcze parenascie stron i zaznaczam: NIGDZIE nie ma ani slowa o przepadku srodkow na koncie w przypadku niedoladowania konta przez 30 dni. No wiec pytam raz jeszcze: JAK mialem sie o tym dowiedziec? Pytam babę w punkcie to mi wciska broszurke z ktorej wynika jasno, ze zadnego kasowania konta nie ma, prawda? Ciezko zebym byl jasnowidzem i wymyslil, ze moze byc taka sztuczka i zapytal o to kogos w salonie. Po namysle zaczalem rozwazac zlozenie pisemnej skargi i to od razu chyba gdzies grubo i wysoko. Wydaje mi sie, ze jest to jak najbardziej jaskrawy przyklad nieuczciwej reklamy, oferowania czegos, czym tak naprawde ta usluga nie jest, zaslaniajac sie roznymi sloganami i tlustymi frazesami, z powolywaniem sie na uczciwosc i rewolucyjnosc wlacznie. Jest tu jakis prawnik, ktory chcialby ocenic moj tok rozumowania? No cholera, naprawde nie chodzi o te 15zl plus 50 minut rozmow ktore stracilem ale o ZASADE. To jest oszustwo i to jawne zupelnie. Juz raz niemal sadzilem sie z Ideą o GPRS (na samym poczatku) i Warszawka zdecydowala sie zadoscuczynic mi niedopuszczalne zaniedbania ktorych sie dopuscili. Coz z tego, po latach GPRS dalej dziala jak gowno acz kosztuje niemalo jak na te gowniana jakosc. A firma, jak widac, posuwa sie do kolejnych oszustw i matactw, tym razem w zakresie polaczen glosowych, wyludzajac cichaczem pieniadze. Wpisujcie prosze, co sadzicie o calej sprawie. Cieszy mnie dotychczasowy oddzwiek ale prosze o jeszcze, bo duzo postow dotyczylo POP'a lub abonamentow, to zupelnie offtopic. Szukam ludzi, tak jak ja oszukanych, w ramach Jednej Idei na Karte, ktorym przepadly pieniadze, a nie mieli zielonego pojecia ze tak sie moze zdarzyc. Gdyby chociaz system dawal znac sms'em na pare dni przed wyzerowaniem konta to jeszcze moge to zrozumiec ale tak NIE ROBI, w ogole nic nie robi tylko czeka 30 dni i znienacka stan konta ZERO, nawet zadzwonic na informacje nie mozna i wyjasnic co sie dzieje. A gdybym tak, bedac w podrozy, pilnie potrzebowal skorzystac z telefonu? Albo w srodku nocy musialbym pilnie dzwonic po taksowke? Uwazam ze jest to zwykle sk......stwo ze strony Idei, prawdziwe krecenie walkow, nie majace nic wspolnego z reklama. Edytowane 26 Kwietnia 2005 przez silverfast Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Dlatego wlasnie mam taryfe Happy w ERA GSM i jestem bardzo Happy ;) Ps. Fajny styl pisania;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Ostro polecieli w kulki. Też uważam ze Era jest dobra, choć też ma kilka bzdurnych rzeczy (np. skończył mi się 2 letni cyrograf więc jako stały klient chciałem kupić sobie SX1 i przdłużyć. Najpierw mówili ze dla stalych klientow to dopiero za miesiac mozliwe, a po miesiacu okazalo sie ze telefon kosztuje 500zl... wiec zalozylem sobie nowy numer (warunki identyzne tylko nowy numer) i mam sxa za 99zl... kto mi wytlumaczy sens tego?). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Nie polecieli... Tylko jakbys czytal to bys czlowieku wiedzial, ze kasa na simie jest do wykorzystania w ciagu 30 dni... Jak nie doladowales w miedzy czasie to Ci przepadla ot co... Mozesz ja chyba odzyskac, ale to trzeba sprawdzic doladowujac konto nie pozniej niz do 5 dni, po wygasnieciu waznosci srodkowna koncie. Na pewno da sie tak odzyskac srodki w sytuacji doladowanej karty i nie wygadanej kasy, ale czy da sie odzyskac kase ktora miaes na simie tego nie wiem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 (edytowane) Posiadam "IDEA MIX 25" i taryfe Jedna IDEA, w porównaniu do cen przed bjedna idea byly one masakrcznie przesadzone np. 2zł za min na stacjonarki ucieszyłem się ze dla nas "Mixerów" zrobili cos takiego jak naliczanie sekundowe, smsy po 20gr oraz inne dupsy. Współczuje wszystkim którzy właśnie zostali uwięzieni w sidła IDEI. Mi zostało na szczęscie jeszcze pare miechów (2-3) co potem to jescze niewiem wiem ze raczej będzie to telefon na karte ale czy SIMPLUS/ERA/HEYAH to jeszcze niewiem. Przy okazji takiego tematu chciałbym się dowiedziec co nieco o w/w starterach :) Pozdrawiam, Soker Edytowane 22 Kwietnia 2005 przez Soker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Tez mialem podobna sytuacje. Na koncie zostalo mi okolo 5 zlotych i nie doladowalem konta w terminie. W efekcie zablokowali mozliwosc wykonywania polaczen i w momencie kiedy sprawdzalem konto slyszalem 'zero zlotych, zero groszy'. Jako, ze telefonu uzywam glownie jako zegarka wiec stwierdzilem ze nie warto kupowac karty aby przedluzac waznosc konta i kilka dni przed calkowita dezaktywacja karty na moim koncie z nienacka pojawilo sie 5zl + przedluzenie aktywacji o kolejny rok. Co ciekawe bylo to w Boze Narodzenie, moze jakis prezent chcieli zrobic ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inc0gnit0 Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Rozumiem Twoja frustracje ale tak to jest gdy wierzy sie kolorowym reklamom i wspomnianym przez Ciebie specom od marketingu. Osobiscie korzystam z Popa i nie jestem w zaden inny sposob zwiazany z ta firma, ale tak wlasnie sie dzieje gdy nie czyta sie regulaminu najpierw... I odrazu odpowiem na Twoje pytanie ... tak czytalem regulamin i wiem na co sie zgadzalem. Nastepnym razem polecam lekture http://www.idea.pl/binaries/PL/Binary/15/15701.pdf kilka ostatnich stron to regulamin wlasnie ... chociaz pewnie nie bedzie nastepnego razu... ale zapewniam Cie ze Idea nie jest osamotniona w takich dzialaniach... a ulotki kazda firma ma ladne :wink: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Ehh - kiedy w tym naszym biednym kraju coś się poprawi w tej kwestii ? :? Obecnie mieszkam w UK i mam pewne porównanie. Zasady pre-paidów (tutaj to się nazywa Pay As You Go) są jasne dla wszystkich - czas rozmowy (airtime) można wykupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Nikt nie zmusza nikogo by koniecznie kupować jakieś zestawy typu 20,50 czy 100 - po prostu ile się wpłaci - tyle się ma. Pieniądze nie przepadają nigdy - wszystko jasne i przejrzyste. Może w końcu i u nas tak będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 (edytowane) silverfast-> jak to to czlowieku czytales! napisales stek bzdur i tyle... nie chce mi sie tlumaczyc co i jak, ale 30 dni dotyczy tylko 25zl, na wykorzystanie 50zl masz 3 miesiace itd. proste i logiczne, srednio wygodne... telefon jest do dzwonienia, a nie do oszczedzania pieniedzy, od tego sa banki! Edytowane 22 Kwietnia 2005 przez artur.c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Rebel_ Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 (edytowane) ...można wykupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Nikt nie zmusza nikogo by koniecznie kupować jakieś zestawy typu 20,50 czy 100 - po prostu ile się wpłaci - tyle się ma... 1405435[/snapback] w sumie u nas tez w wiekszosci sklepow mozna zaladowac ( nie mowie tu o jakies budce z warzywami :) ) w erze ( w plusie chyba tez ) mozna doladowywac jakas sie chce kwota Edytowane 22 Kwietnia 2005 przez _Rebel_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Pre paid ideii zawsze tak działał i to mnie bardzo denerwowało dlatego przeskoczyłem do plusa i nie żałuje:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silverfast Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 (edytowane) @artur.c Wez do reki ksiazeczke dolaczona do startera bJednej Idei za 25zl i wskaz mi strone, na ktorej jest napisane to co powiedziales. I nie chrzan, ze jest bo nie ma takiej informacji. Kupujac ten zestaw takze nie zostalem uprzedzony przez sprzedawce. Do glowy mi nie przyszlo pytac o cos takiego, czytac jakichs regulaminow itd. Pieniadze na koncie to pieniadze, od X lat jak wplacalem do prepaida'a w Plusie to po prostu tam byly, co najwyzej nie moglem z nich korzystac (czasowo) po przekroczeniu terminu doladowania. I nie mow mi do czego jest telefon. Po to kupuje prepaid'a zeby placic kiedy korzystam, prawda? I nie powinno byc tego typu problemow. Gowniana siec dla gowniarzy i tyle. Ja nie mam o czym gadac na komorce godzinami, w zupelnosci wystarczyloby mi te 50min. Chcialem oszczedzic a stracilem i mam prawo miec o to zal do firmy, gdyz nigdzie nie jest na starterze napisane ze mam 30 dni na wydzwonienie tych pieniedzy. Jasne? @ Pitt Otoz to. Ja tez sporo wiem o UK bo mieszkalem w Szkocji dlugi czas... zreszta niedlugo tam wracam wiec moze sie spotkamy. Wytlumacz ludziom takim jak artur.c ze w UK istnieje prawny zakaz stosowania takich metod jakimi posluguje sie Idea w Polsce. Owszem, mozna stosowac zagrywy marketingowe ale CALY small-text MUSI byc umieszczony CZYTELNIE w taki sposob, zeby nie bylo walkow i dziwnych sytuacji, chocby takich jak opisalem. No i rzecz jasna ZADNA firma w UK nie osmielilaby sie zabrac mi tego co raz wydalem... to po prostu szczyt bezczelnosci ze strony Idei. Nawiasem mowiac tak robi chyba tylko Idea, na pewno nie ma takiej sytuacji w Plusie, nie wiem jak z Erą. A propos UK jeszcze: po "przeflagowaniu" polskich operatorow Idea stanie sie Orange'm... nie musze chyba mowic Pittowi jaka opinie ma sie w UK o tej sieci... dla niezorientowanych dodam, ze gorsza niz u nas o Idei. Orange potrafil polozyc siec w polowie panstwa na caly weekend... albo opoznic elektroniczne doladowanie konta o CZTERY doby. Z zasiegiem w Orange'u tez ciezko... zwlaszcza w Szkocji, gdzie zeby dodzwonic sie do Londynu trzeba czasem na gorke jakas wjechac, a w kazdym razie takie zarty po UK kraza. Jak widac, Idea wybrala sobie partnera na poziomie... swoim. Edytowane 22 Kwietnia 2005 przez silverfast Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Dlatego mam abonament... Karty POPowate nie są tak tanie z powietrza - abonament może być niski i rozmowy tanie i jest to normalne, ale takie coś jest napchane różnego rodzaju dziwactwami... A że IDEA zabiera kasę niewiadomo czemu, to też się przekonałem, kiedy po zakupie kolejnego numeru okazało się, że na fakturze jest jakieś 50zł (aktywacja??) - pierwszy raz w życiu płace więcej jak 1zł za aktywację nowego numeru... Aha - jak kupowałem telefon, to nikt o tym nie wspomniał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Silverfast - rozroznij kase z DOLADOWAN od kasy ze STARTERA (karty SIM) - ta druga znika jezeli w ciagu 30 dni od aktywacji nie doladujesz konta, ta pierwsza raz ze nie znika, a dwa ze jest do wykorzystania w znacznie dluzszym czasie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Silverfast - rozroznij kase z DOLADOWAN od kasy ze STARTERA (karty SIM) - ta druga znika jezeli w ciagu 30 dni od aktywacji nie doladujesz konta, ta pierwsza raz ze nie znika, a dwa ze jest do wykorzystania w znacznie dluzszym czasie. 1405559[/snapback] ?? Jak nie doładujesz konta to kasa znika! Tyle tylko ze czas wykonywania połaczeń/do następnego ładowania zalezy od tego jakie doładowanie się kupi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silverfast Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Kasa z doladowan TAKZE znika bo poruszylem ten temat ze studentka na *22... doladowanie za 25zl zniknie po 30 dniach, tak samo jak ta kasa ze startera. Jedynie doladowujac wieksza kwota mialbym spokoj na nieco dluzszy czas... pakujac np. 50zl w telefon utracilbym je po 3 miesiacach a nie po miesiacu. Chyba ze doladowalbym potem kolejna 50-tka bo juz ladujac 25-tka mialbym w plecy moj stan konta po 30 dniach. Tylko jeszcze raz pytam: po co mi pakowac 50zl w prepaida skoro nie potrzebuje tam trzymac tyle pieniedzy i nie mam jak ich wykorzystac? Powinny tam zwyczajnie czekac az bede mial ochote ich uzyc, prawda? Wydaje mi sie to logiczne zupelnie. Zadna firma nie powinna stosowac tego typu praktyk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Ale stosuja...moze bedzie kiedys tak jak w UK. Ja jakos problemu z wygadaniem 50zl nie mam... Dwa pakiety w promocji po 25zl - sms i rozmowy smsm po 10gr, a rozmowy po 20gr. (125minut). Tragedi nie robie z tego, ze kasa mi przepadla z pakietu dane, bo sobie zapomnialem o nim calkiem... Ale smsy i rozmowy wykorzystuje do cna... Jak daja tanio to trzeba brac :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 (edytowane) silverfast -> trzeba czytac regulaminy, a nie kolorowe ulotki, swoja droga tak jakby inni operatorzy wypisywali prawde... btw. strona 16 kolorowej ulotki! Edytowane 23 Kwietnia 2005 przez artur.c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Powiem tak biorę coś to czytam ;). Bo jak bym wierzył reklamom to bym miał burdel w oczach ;) :roll:. Nie denerwój się :) bo po co?. Miałem abonament w idei to jest coś pismo do sądu że nie zapłaciłeś pieniędzy a wpłaciłeś :|. Rozmowa w abonamencie za 50 zł 2 zł za min :| uuuuuu to właśnie mnie nauczyło nie wierzyć słodkiemu gadaniu. Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Od 1999 roku jestem w idei... Najpierw POP, a teraz Nowa Idea Optima (nie zmieniam na jedna Idee bo w sierpniu mi sie konczy juz...). I sam teraz nie wiem co wezme... Może jakiegoś mixa... Bo chciałbym jakiś fajny telefonik, chociazby pokroju SE k500i lub k700i, a nie musze wspominac ze moim marzeniem bylby telefon z SymbianOS lub jakis NEC z tunerem TV... Kumpel kupil ostatnio SE k500i za 120zł w Erze - abonament w pierwszym roku 30zł, w drugim 60zł, 80 darmowych minut/msc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wasiela Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 ...promocje lol tak jest od poczatku istnienia tel.kom w polsce i lepiej nie będzie (przynajmniej w najbliżych 5 latach ) . Sid jak twój kolega kupił tylko dla telefonu to interesu nie zrobił policz... 12 x 30 zł = 360 zł 12 x 60 zł = 720 zł telefon 120 zł razen 1200 zł ;) nie licząc o ile przekroczy rachunki ;) i za tą kaske możesz sobie sprawić dwie nowe k500i ... No chyba ,że nie kupywał dla telefonu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 wasiela mimo wszystko niektorym lepiej jest wydac 120zl jednorazowo niz 600... Sid kup sobie SX1 za 99zl w Erze, 2 pakiety przez rok za 60zl miech czyli 160 minut (promocja ze przez rok placisz polowe) a po roku albo placisz 120zl albo dezaktywujesz jeden i masz dalej 60zl ale 80 minut. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliqe Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Ja miałem przypadek z ideą taki , że wpłacając pieniądze na poczcie w LUTYM za miesiąc MARZEC , pieniądze dochodziły dopiero w KWIETNIU !! Przez co idea blokowała mi połączenia wychodzące i tym oto wspaniałym sposobem zabierali mi za "odblokowanie" rozmów 20 zł żebym mógł sobie ponownie dzwonić :| Parodia co ? No to następnym razem poszedłem zapłacić w punkcie salonu IDEA zapłaciłem 8 dni przed upływem terminu , no to chcial nie chcial choc by nie wiem co to kasa przez 8 dni z ich kasy do ICH KONTA dojdzie . Okazało się to jednak nieprawdą i zablokowali mi ponownie konto . Poszedłem więc sobie nastepnie do nich i przemiła pani z obsługi pozwoliła mi napisać skarge do ich spółki ( dyktowała mi co mam pisać! ) . Sprawa się wyjaśniła i oczywiście wina lezy po mojej stronie - dobre co ?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 To do federacji konsumentow z takimi numerami... Ja jakos nie mam problemu z Idea, mam juz 3. rok i nie narzekam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy8 Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 ja jestem w Idei już ponad 5 lat i mimo że sa czasem jakieś sytuacje które mi nie odpowiadają to nie narzekam, koleś jak ci się nie podoba regulamin w Pop-ie to go nie kupuj i nie czepiaj się zasad jakie wprowadzili tak jak jeden z przedmówców telefon dokładnie jest do dzwonienia a nie do oszczędzania, a gowniana siec jest wtedy gdy gowniarze próbują z niej korzystać !!!!!!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 idea ma swoje minusy jak kazda siec i kazdy tez bedzie chwalil swoje ... Zapewniam cie ze na ulotce jest informacja o koniecznosci doladowania konta przez miesiac ... Ja tam nie kumam takich tematow - kupiles zgadzasz sie z regulaminem to teraz nie placz ... Uzywam popa juz od 5 lat i mi ta forma odpowiada dodatkowo jestem w programie profit i srednio co 3 doladowanie mam za darmo za punkty bo ciagle dostaje jekies bonusy za staz w sieci itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smasher Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 PLUS forever :D Nie dość że dają kase na urodziny (bądź co bądź ale 10 zł na ulicy nie leży) to jeszcze są promocje w stylu: "Zasil swoje konto, a wtedy dostaniesz 50% kwoty zasilenia gratis" (jeśli masz konto zablokowane z powodu braku kasy). Zasiliłem 50-tką i 25 złociszy wpadło gratis :D Kto sie pochwali podobnym gratisem ?? B) Żadnych wałków i nabijania w butelke. Jedyny minus że prawie jako ostatni wprowadzają promocje które inny operatorzy już dawno mają. Ale czasem warto poczekać :) Ale i tak Heyah dostała po d*** w promocji na najtańsze sms'y :D Jeszcze raz Plus Rulezz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silverfast Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 (edytowane) @spy8: Ilosc wykrzyknikow jaka zastosowales wybitnie swiadczy o twojej osobowosci wiec nie probuj byc madry na sile, skoro nie odrozniasz Jednej Idei od POP'a - sa to dwie rozne oferty i dwa rozne regulaminy, ja z zadnego POP'a nie korzystalem wiec nie wiem o czym mowisz do mnie. A czepiac sie bede bo JEST czego sie czepiac. Przekret ktory wymyslila Idea to juz szczyt bezczelnosci po prostu. Zadna siec nie naduzywa w taki sposob pojecia "termin waznosci konta". W normalnej sieci oznacza to po prostu przyblokowanie wykonywania polaczen wychodzacych a nie kradziez moich pieniedzy, rozumiesz juz o co mi chodzi? I nie wnikaj prosze ile dzwonie, to ze ktos wygaduje cale godziny o doopie maryni przez komorke to nie dowod ze i ja mam tak postepowac. Zreszta, co ja sie bede w dyskusje wdawal... wyrazilem swoje zdanie i tyle. I podkreslam, informacji o tak wrednym haczyku jaki opisalem NIE MA w calej ulotce, poza jedna wzmianka w polowie dlugiego tekstu w brzmieniu "wyzerowanie konta". I coz, formalnie jest podkladka w regulaminie ale czemu w takim razie nie daje sie klientowi tego regulaminu do reki? Albo nie zaznacza wyraznie o co chodzi juz na pierwszej stronie broszurki dolaczonej do karty? Albo czemu system nie przysyla ostrzezenia np. na 3 dni przed uplywem terminu "waznosci konta"? I do cholery, w koncu po to jest prepaid i tym sie chyba rozni od abonamentu ze place wtedy kiedy chce z niego korzystac a nie wtedy kiedy firma mi narzuci kiedy mam placic pod rygorem przepadku srodkow, czy rozumiesz te roznice? Jakos i Era i Plus doskonale to rozumie i nie robi takich numerow. Tylko Idea jest tak bezczelna, liczac chyba na gowniarzy ktorym lata pare zlotych, sa ludzie ktorzy nie przywiazuja wagi do pieniedzy i lubia wyrzucac w bloto. Ja akurat przeciwnie i dlatego juz nigdy na oferte Idei vel Telekomunikacji Polskiej nie spojrze, chocby zlote gory obiecywali. Zreszta mysle, ze takie zagrywki to oznaka slabej sprzedazy w ostatnim czasie... jakos musza zarabiac, jak sie nie da sprzedac to trzeba KRASC w perfidny sposob, chowajac dyskretnie rozne kwiatki w regulaminie. Ten kwiatuszek jest juz po prostu wyjatkowo smierdzacy, sa granice ktorych sie nie przekracza i tyle. Jeszcze przy okazji omawiania oferty Idei porusze moze temat jakosci ich GPRS'u bo od tego sie wszystko zaczelo... mieli wyjatkowo tani GPRS wiec sprobowalem... po prostu slow brakuje, jakosc uslugi zenujaca. Zrywanie i przytykanie w godzinach szczytu (a w zasadzie cala dobe, z tym ze wieczorem troche mniej) potrafilo miec miejsce co pare minut. W ten sposob wyciagneli ze mnie ok. 100zl z czego wiecej niz 1/3 przypadla na nieudane proby polaczen. Nadmieniam, ze z GPRS'u korzystalem od dlugiego czasu w Plusie, w identycznej konfiguracji sprzetowej. Bylo ZERO problemow, sesja rozpoczeta rano potrafila wisiec do polnocy. Jak dokladnie policzylem stracone w Idei pieniadze to nagle okazalo sie ze Plus, mimo ze pozornie drozszy, wychodzi taniej... @IGI Wez do reki ksiazeczke od Jednej Idei na Karte i sprawdz. Nie ma ani jednym zdaniem wzmianki o koniecznosci doladowania konta w ciagu 30 dni pod rygorem utraty srodkow na koncie. Do glowy mi nie przyszlo ze cos takiego moze miec miejsce wiec tym bardziej nie wpadlem na to, aby szukac tego typu kruczkow w regulaminie lub pytac o nie w punkcie sprzedazy. I caly szum robie tylko i wylacznie z tego powodu. Jasne ze kazdy operator moze sobie wyroic co mu sie podoba, ale jeszcze jest to kwestia pewnej przyzwoitosci i rzetelnosci w informowaniu klienta o warunkach sprzedazy. W sytuacji gdy kasa przepada to ZADNA cena, chocby nie wiem jak atrakcyjna, nie jest warta wiazania sie z Ideą! Predzej czy pozniej kazdemu zdarzy sie sytuacja ze zwyczajnie ZAPOMNI doladowac w terminie. I wszystko co oszczedzil na, niby, tanszych polaczeniach - odda z nawiazka. I mysle ze tym gnojom od marketingu w Idei wlasnie o to chodzi. A nawiasem mowiac Idea nie jest wcale atrakcyjna cenowo. Przyjrzalem sie nowym ofertom Plusa i nagle dotarlo do mnie, ze jednak Plus to #1, mimo ze nastawiony przez wiele lat na firmy (i opanowal w ten sposob spory kawalek tortu) to teraz zaczyna zwracac sie skutecznie w kierunku zwyklych smiertelnikow. W ten sposob dzwonie juz na stacjonarne za 24gr z Plusa i bez niespodzianek typu znikajaca kasa. I mam gleboko w uchu ze w Idei mozna za 20gr zadzwonic, to zadna roznica w koncu. Juz nie mowiac o jakosci polaczen - w Idei zawsze cos jest nie tak, albo glos sie przytyka, albo efekt wiadra, albo brak zasiegu, albo brak dostepu do sieci - sprobuj pozniej, albo jeszcze 100 innych problemow... Dobra, starczy juz chyba. Wystarczajaco jasno wyrazilem moja antypatie dla bJednej sieci. Pozdrawiam jej bylych klientow i przestrzegam przyszlych potencjalnych. Edytowane 23 Kwietnia 2005 przez silverfast Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Witam !! ja to sie w tych sieciach zabardzo niewyznaje co nie, ale mam Idee Mix, otóż kasa jaką tam sie dostaje przepada po tych 30 dniach )te 25zł) ale jak sobie doładowałem ze zdrapki, to mi zostaly tam jakieś psie grosze, coś około 2-3 gr... no i od 4 miechów mam te grosze i jakoś nie uciekły.... i jak dzwonie pod *111 to mi mówi tak "pozostało Ci 0 zł 0 gr, z doładowania pozostło 0 zł 3gr.... Więc ja niewiem czemu wam znika kasa..... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Witam !! ja to sie w tych sieciach zabardzo niewyznaje co nie, ale mam Idee Mix , otóż kasa jaką tam sie dostaje przepada po tych 30 dniach )te 25zł) ale jak sobie doładowałem ze zdrapki, to mi zostaly tam jakieś psie grosze, coś około 2-3 gr... no i od 4 miechów mam te grosze i jakoś nie uciekły.... i jak dzwonie pod *111 to mi mówi tak "pozostało Ci 0 zł 0 gr, z doładowania pozostło 0 zł 3gr.... Więc ja niewiem czemu wam znika kasa..... Pozdrawiam 1407456[/snapback] A czytać umiesz jakiej ususłgi się owy tekst tyczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...