boczi Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Niestety. To jest największy minus tej usługi. :( Sam to mam, mój Ojciec to ma, dzwoni on rzadko, więc musi co jakiś czas doładowywać. Najbardziej opłącalne jest doładowanie po 50zł. Ale i tak lipa... Nie chcę mu mówić, że w innych sieciach jest inaczej już, hehe. Ale i tak wolałby mieć możliwość dzwonienia cały czas :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 glowy za to nie dam ale podobno w heyah jest koniecznosc doladowywania co miesiac... a co do glownego watku: wszystkie sieci nacinaja ludzi na kase jak sie tylko da, idea ma takie metody, plus inne, era inne ale wszystkich chodzi o to samo czyli o nasza kase moral z tego taki ze trzeba wszystko dokladnie czytac (tak samo jak przy braniu kredytu :wink: ) wtedy nie bedzie niespodzianek... ja sam mam jedna idee na abonament i szczerze jestem z niej zadowolony (moze dlatego ze mam "specjalne" warunki) ale to moje subiektywne zdanie i nie mam zamiaru bronic idei bo wiem jak jest - swego czasu pracowalem tam. moze kiedys doczekamy prepaidow jak w UK albo niemczech... pozdro dla wszystkich oszukanych :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silverfast Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Mikelos, zapewniam cie ze idiota nie jestem i ze poswiecilem sporo czasu na przejrzenie oferty Idei w zakresie trickow. Chodzi mi nie tyle o to, ze cos takiego istnieje w ogole tylko o fakt, ze jest ta manipulacja bardzo gleboko i sprytnie zaowalowana w calym natloku bzdur o malym znaczeniu. Zwyczajnie ciezko sie nie dac nabrac i konia z rzedem temu, kto przed zakupem wiedzial. Nie mam zadnych znajomych ktorzy korzystaja z Idei, wiec naprawde doslownie znikad nie dotarla do mnie informacja o takim sformulowaniu terminu "czasu waznosci konta". Tylko slaby operator albo operator ktory chce zarabiac za wszelka cene, zlapie sie takich metod. Nawiasem mowiac chcialbym od ciebie uslyszec jakie to tricki stosuje np. Plus, skoro wymieniasz go w jednym rzedzie z Ideą mowiac o przekretach? Uwazam ze Simplus oraz Sami Swoi nie maja absolutnie zadnych ukrytych i dwuznacznych chwytow reklamowych, wszystko jest "kawe na lawe" podane na ulotce. Wiem doskonale, ze tam jak cos mi wpadnie, czy to z doladowania czy z promocji, to BEDZIE na koncie calymi latami. I tak ma byc, denerwuje mnie kreowana przez Idee nowa definicja "waznosci konta" czyli: doladuj bucu bo ci zabierzemy twoja kase, telefon jest do dzwonienia. Szkoda ze jakby zapominaja ze to prepaid i zgodnie z definicja prepaida - place wtedy, kiedy korzystam. Na szczescie i Plus i Era to rozumie, wiec nie musimy czekac na prepaidy rodem z UK, wystarczy zmienic operatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 (edytowane) spokojnie nie bulwersuj sie... w zadnym wypadku nie uwazam Cie za idiote, nie Ty jeden dales sie tak zlapac. tak to juz jest ze najwazniejsze dla nas rzeczy sa napisane najmniejsza czcionka i nieraz ciezko to znalezc ale taka to juz strategia firm (nie tylko idei). druga kwestia to prepaidy. nigdy z nich nie kozystalem wiec nie znam szczegolow tak taka czy simplusa, jedynie popa ale to dlatego ze musialem. w moim poprzednim poscie nie chodzilo mi o te prepaidy tylko ogolnie o operatorow (dla przykladu plus kazal sobie kiedys placic za prezentacje numeru dzwoniacego do mnie, jakies 3 lata temu era kazala mi placic za rachunek szczegolowy - nie wiem jak jest teraz bo dluzszy czas nie kozystam z obu tych sieci). poza tym operatorzy nie zarabiaja na prepaidach wiec mozna przypuszczac ze era czy plus pozwalaja sobie na "dokladanie" do nich natomiast idea nie (ale to tylko przypuszczenia)... i niech nikt mnie nie posadza ze bronie idei :wink: Edytowane 26 Kwietnia 2005 przez Mikelos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rocca Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Witam! Zgadzam sie z Toba "Silverfat" w 100%, z kazdym Twoim zdaniem! Uwazam, ze inni operatorzy takze stosuja pewne 'kruczki', ale rzeczywiscie Idea przesadza! Telekompromitacja Polska wywarla duzy wplyw na w/w firme, ktora nauczyla sie dzieki niej stosowania taktyk 'robienia ludzi w balona'. Sam jestem uzytkownikiem sieci ERA. Taryfa Moja Nowa 40. Jestem ogolnie zadowolony, ale bywaja chwile kiedy nie jestem zadowolony tak jak powinienem byc z zalozenia mojego operatora:) Wczesniej bylem szczesliwym posiadaczem TAK-TAK-a...! Taryfa HAPPY w opcji telefonow na karte to jedna z lepszych... Oczywiscie wszystko co tu napisalem wnioskuje z mojego wlasnego doswiadczenia! Nie namawiam nikogo do niczego...! Jak mowia 'robta co chceta' :):) Pozdrawiam SILVERFAST!! P.S. Widac, ze Twoja wiedza na wszystkie problemy, ktore poruszyles jest duza, mozna by rzec, ze ogromna. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novus Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Powiem tak w abonamentach zawsze były jakies małe liteterki ale w Idei najwiecej, chyba pod wzgledem umow liderem i nas jest Era ma najbardziej przejzyste warunki umowy zadnych przekretow. A tak na marginesie umowy to trzeba 2xprzeczytac przed jej podpisaniem. W pazdzierniku byłem z kumplem w salonie Ery bo sobie chcial abonament ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span>. I sytuacja wygladala tak koles wciska mu nokie 3220(ta z okropnymi klawiszami) i mu mowi ze telefon jest elegancki no wrecz igielka. On juz byl gotow go brac ale wtedy wrocilem z biblioteki i do kumpla nie bierz tego shitu to to badziewie niech koles pokaze ci Sagema Mx5 no i wtedy Sagem strasznie zyskal w oczach sprzedawcy. tylko ze ten znowu chcaial mu dac jakis nieciekawy kolor obudowy to znowu trzeba bylo zapytac sie czy sa dostepne inne kolory. Na co On ze sa i wybral sobie kumpek czarna. I jeszcze o wybor z kilku mozliwych numerow tego ktory dla niego bedzie najlatwiejszy do zapamietania tez trzeba bylo sie upomniec. Ja tam mam Sl45i i HEYAH na dniach mam zamiar sobie N-Gage przykupic i wale na razie te wszystkie abonamenty bo to jest pozorna oszczednosc!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osek Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 a ja tam mam ide na karte.. już od hoho, może 2-3 lata... zapowolony ofkors nie jestem- w końcu nie jest za darmo ; P fajne są w plusie te swojaki, czy jak tam oni sie wabią.... ale ja pewnie pozostane przy mojej... niedługo znowu za profity będzie trzeba o stówke uzupełnić ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rxg Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Miałem w idei telefon 2 lata na umowe .Będąc ich klijentem nauczyłem się ostrorznie podejmować decyzje bo walą po rogach przy każdej okazji.Gdy zbliżał się termin wygaśnięcia umowy robili wszystko by zatrzymać przy sobie jelenia -nie udało się w ostatni dzień odetchnołem z ulgą ,a po tygodniu dostałem kolejny rachunek .Okazało się że idea zmieniła sobie warunki naszej umowy na 30 dni przed końcem jej ważności i wciąz widnieje na liście ich koziołków. Wpadłem w furię zadzwoniłem i okazało się za droga idea przesłała mi aneks do umowy zwykłym listem a moja zgoda na zmianę warunków niejest konieczna.Pozostawało by iść do sądu i zmarnować resztę zdrowia,lecz zdrowia mało a czasu to już wogule.Ostatni wałek kosztował mnie 200pln Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Umowę z tymi typami zrywa się pisemnie !! bo potem ci przedłużają na starych warunkach. O a oto Polska właśnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rxg Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Umowę z tymi typami zrywa się pisemnie !! bo potem ci przedłużają na starych warunkach. O a oto Polska właśnie. 1411917[/snapback] na pierwszej umowie wyrażnie było napisane że w dniu wygaśnięcia umowy operator zaprzestaje świadczenia usług telekomunikacyjnych. Wszelkie aneksy za zgodą obu stron w Państwie polskim no chyba że to IDEA-zło.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 na pierwszej umowie wyrażnie było napisane że w dniu wygaśnięcia umowy operator zaprzestaje świadczenia usług telekomunikacyjnych. Wszelkie aneksy za zgodą obu stron w Państwie polskim no chyba że to IDEA-zło.... 1411984[/snapback] to zeskanuj ta umowe i wrzuc na forum bo nie wierze... na kaznej umowie jest napisane ze konieczne jest pisemne rozwiazanie umowy w przeciwnym przypadku jest ona przedluzana na czas nieokreslony, obowiazuje 30 dniowy termin wypowiedzenia... tak to jest jak sie nie czyta co sie podpisuje a pozniej ma sie pretensje do wszystkich tylko nie do siebie... dales sie w jelenia zrobic to nie miej pretensji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rxg Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 to zeskanuj ta umowe i wrzuc na forum bo nie wierze... na kaznej umowie jest napisane ze konieczne jest pisemne rozwiazanie umowy w przeciwnym przypadku jest ona przedluzana na czas nieokreslony, obowiazuje 30 dniowy termin wypowiedzenia... tak to jest jak sie nie czyta co sie podpisuje a pozniej ma sie pretensje do wszystkich tylko nie do siebie... dales sie w jelenia zrobic to nie miej pretensji... 1412297[/snapback] przykro mi lecz skanera nie posiadam.Umowy czytam bardzo dokładnie.Napisałem to bo czuję się oszukany.Mało mnie interesuje to czy mi uwierzysz.Dobrze Ty się czujesz? Zeskanować bo Ty nie wierzysz.Jesteś bardzo pewny swoich racji sam sprawdz czy oby się nie mylisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 przykro mi lecz skanera nie posiadam.Umowy czytam bardzo dokładnie.Napisałem to bo czuję się oszukany.Mało mnie interesuje to czy mi uwierzysz.Dobrze Ty się czujesz? Zeskanować bo Ty nie wierzysz.Jesteś bardzo pewny swoich racji sam sprawdz czy oby się nie mylisz. 1412464[/snapback] male niedopowiedzenie z mojej strony. na umowie nie ma tego co pisalem wczesniej ale jest tekst w stylu: podpisujac umowe akceptuje jednoczesnie regulamin promocji (czy tam czegos innego). wiec generalnie na jedno wychodzi... poczytaj sobie regulamin... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 korzystajać z wątku: w era komfort 80 30zł płace miesięcznie przez cały okres trwania umowy czy tylko przez 12 miechów a potem 60zł?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 (edytowane) to zeskanuj ta umowe i wrzuc na forum bo nie wierze... na kaznej umowie jest napisane ze konieczne jest pisemne rozwiazanie umowy w przeciwnym przypadku jest ona przedluzana na czas nieokreslony, obowiazuje 30 dniowy termin wypowiedzenia... tak to jest jak sie nie czyta co sie podpisuje a pozniej ma sie pretensje do wszystkich tylko nie do siebie... dales sie w jelenia zrobic to nie miej pretensji... 1412297[/snapback] Mikelos ma racje. W Erze tez jest cos takiego. Masz 30 dniowy termin rozwiazania umowy. Tylko ze nikt Cie o tym nie informuje - chociazby z czystej ludzkiej uprzejmosci. A nieraz wprowadzaja w blad. Mi babka w erze kazala przyjsc kilka dni przed koncem umowy - chcialem zawrzec nowa zeby miec nowy aparat.Tak bylo dla mnie korzystkiej wtedy. Przyszedlem i sie okazalo ze 30dniowy termin rozwiazania umowy :blink: :? :mur: . To nie jest jakis wymysl Ery,, czy Idei tylko ustawa... Musialem miesiac dluzej placic stary abonament... Trzeba przyjsc w miesiac przed koncem umowy i podpisac ten dokument o rozwiazaniu..... Edytowane 27 Kwietnia 2005 przez RS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 najlepiej to ze dwa miesiace przed koncem - nie wiem jak jest w innych sieciach ale w idei rozwiazanie umowy jest z koncem natepnego pelnego okresu rozliczeniowego czyli w skarjnym przypadku mozna czekac 2 miesiace Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silverfast Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 (edytowane) Witam! Zgadzam sie z Toba "Silverfat" w 100%, z kazdym Twoim zdaniem! Uwazam, ze inni operatorzy takze stosuja pewne 'kruczki', ale rzeczywiscie Idea przesadza! Telekompromitacja Polska wywarla duzy wplyw na w/w firme, ktora nauczyla sie dzieki niej stosowania taktyk 'robienia ludzi w balona'. P.S. Widac, ze Twoja wiedza na wszystkie problemy, ktore poruszyles jest duza, mozna by rzec, ze ogromna. Pozdrawiam! 1411459[/snapback] Dobrze to ujales, Idea zwyczajnie przegina. Dobrze wiemy jakie sa czasy i ze trzeba wszystko czytac i nie wierzyc na gebe ale to co zrobila Idea w bJednej to po prostu niemoralne i nieuczciwe przegiecie. I moga sobie mowic "a bylo czytac regulamin he he" a ja i tak wiem, ze i bez czytania wszystko powinno byc w miare klarowne, skoro w UK sa za takie zagrywki wysokie kary - chyba najlepszy dowod ze nie jestesmy pierwszym rynkiem ktory probowal robic jaja, tam tez to cwiczyli i w koncu jakis madry czlowiek doprowadzil do prawnego zakazu robienia takich podpuch. Swoja droga, regulamin czyta sie glownie kiedy ma sie do zaryzykowania 2 lata cyrografu, a nie przy glupim prepaidzie ktory zawsze byl normalny przeciez, tyle ze nie w Idei. To troche jak te "naliczanie sekundowe" na stacjonarnych, gesto wszedzie od reklamy jak to tanio sie dzwoni i ile oszczedza. Ale z trudem mozna sie doszukac informacji, ze jest oplata "za inicjacje polaczenia" w skromnej kwocie 20gr... przeciez to czysta paranoja po prostu. Polaczenie "sekundowe" potrafi wyjsc drozej niz zwykle... No ale to juz troche offtopic teraz, chce jedynie wykazac ze ta firma stostuje podobne, chamskie i prostackie metody i w komorkach i w stacjonarnych. Ciesze sie, ze tylko 15zl wtopilem i nieco nerwow. Pewne jest, ze juz przenigdy nic z tej firmy nie kupie, ze bede kazdemu odradzal i ze szerokim lukiem omijac bede i TP S.A. i Ideę. Z telefonu stacjonarnego tepsy tez rezygnuje, w przyszlym tygodniu ide zlozyc pismo. P.S. Dziekuje ci za mile slowa, chyba za bardzo mnie chwalisz, nie zasluzylem. Acz zrewanzuje ci sie, przytaczajac popularna prawde: "great minds think alike" :) Edytowane 27 Kwietnia 2005 przez silverfast Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Hmm, ja mam obecnie Jedna Idee w wersji abonamentowej i jakos nie mam zadnych problemow - przychodza mi SMSem zawiadomienia o terminie platnosci wraz z kwota do zaplacenia i ew. wezwania do zaplaty :) Widac albo nie mialem okazji sie zetknac ze zlosliwoscia ich regulaminu albo prepaidy sie tam traktuje jako "gorsze" i doi ich uzytkownikow bez cienia litosci :P Nie mnie oceniac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Hmm, ja mam obecnie Jedna Idee w wersji abonamentowej i jakos nie mam zadnych problemow - przychodza mi SMSem zawiadomienia o terminie platnosci wraz z kwota do zaplacenia i ew. wezwania do zaplaty :) Widac albo nie mialem okazji sie zetknac ze zlosliwoscia ich regulaminu albo prepaidy sie tam traktuje jako "gorsze" i doi ich uzytkownikow bez cienia litosci :P Nie mnie oceniac... 1415070[/snapback] to chore ale faktycznie prepaidy sa traktowane jak gorsze bo przynosza najmniej dochodu... sad but true... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2005 (edytowane) Umowę z tymi typami zrywa się pisemnie !! bo potem ci przedłużają na starych warunkach. O a oto Polska właśnie. 1411917[/snapback] Jakbys mial inaczej to zdziwilbys sie, ze po 2 latach i 1 dniu nagle Twoj telefon nie dziala bo sie zapomniales. A tak to masz nadal sygnal i se dzwonisz. Znudzi Ci sie to rezygnujesz. To jest tylko i wylacznie ulatwienie dla klienta. A co do problemu autora to ja oscentacyjnie w salonie wzbuzylbym sie, narobil szumu oraz wyrzucil sima do ich kosza przy jak najwiekszej ilosci klientow. Ja rowniez zrezygnowalem z Judei ale to juz inna opowiesc. Edytowane 28 Kwietnia 2005 przez Kaeres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silverfast Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2005 (edytowane) to chore ale faktycznie prepaidy sa traktowane jak gorsze bo przynosza najmniej dochodu... sad but true... 1415295[/snapback] Nieprawda. Przynosza najwiecej dochodu i to latwego, z definicji sa to pieniazki z gory przeciez... a w przypadku bIdei nawet za nic, jak widac na moim przykladzie. Inni operatorzy nie robia takich walkow, szanujac klienta prepaidowego, ktory niejednokrotnie laduje w komorke duzo wiecej niz abo, ktory stara sie zmiescic w limicie (tak mysle, acz nie uogolniam rzecz jasna). A propos, jak przekonasz mnie do abonamentu w sposob skuteczny to dam ci konia z rzedem. I wiadro owsa dorzuce. Tylko nie pisz, ze telefon za darmo dostane... mnie naprawde nie podnieca zaden telefon promocyjny, skoro wiaze sie z tym placenie haraczu przez 2 lata, miesiac w miesiac. Tym bardziej ze tak za darmo to one nie sa, za drozsze modele trzeba placic i to sporo. Wolalbym za gotowke na wolnym rynku kupic ten telefon i zaladowac do niego prepaid'a. Co zreszta z powodzeniem praktykuje od wielu lat. Wiec jakie sa jeszcze inne argumenty i korzysci z faktu zwiazania sie z operatorem na 2 lata? Zwlaszcza w oparach absurdu, kiedy polaczenie z prepaid'a potrafi kosztowac mniej niz z abo. @Kaeres: Czemu nie? Napisz o swojej przygodzie z Ideą. Ja sie nie pogniewam przeciez, a watek jak najbardziej temu sprzyja. Zaloze sie zreszta, ze jest tu duzo osob ktore, w taki czy inny sposob, maja dosc Idei i gdyby nie umowy terminowe lub obawa przed zmiana numeru to juz dawno dalyby sobie spokoj z tym operatorem. Ten ostatni problem zostanie akurat rozwiazany juz niedlugo, kiedy stanie sie mozliwa zmiana operatora bez zmiany numeru. Nagle zaroi sie od uzytkownikow Plusa i Ery z numerami Idei, czego jestem na 100% pewien. Jako wciaz nabuzowany, po ostatnim walku bJednej ktorego doswiadczylem na wlasnej skorze, z radoscia oddaje wam glos i sycic sie bede czytaniem opowiesci o waszych bojach z ta firma. Zachecam tez do przeczytania update'u w moim pierwszym poscie, ktory popelnilem pare dni temu. Edytowane 28 Kwietnia 2005 przez silverfast Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 (edytowane) pozwolisz "silverfast" ze sie nie zgodze - najwieksze dochody przynosza klienci biznesowi, dalej indywidualni i na koncu prepaidy (mimo ze jest ich najwiecej) - przecietna firma potrafi przyniesc 20 tys dochodu na miesiac - rekordzisci daja idei okolo 500 tys na miesiac - pracowalem w idei jakis czas to wiem to i owo - preapidy to zaden interes dla kazdego operatora Edytowane 29 Kwietnia 2005 przez Mikelos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silverfast Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Ja nie pracowalem i nie pracuje u zadnego operatora ale to nie znaczy ze nic nie wiem... nawet jesli dla Idei klienci prepaidowi sie nie licza (w co po prostu nie wierze) to i tak nie ma firma prawa robic sobie jaj i dzielic klientow na lepszych i gorszych. W kwestii przychodow z sektora biznesowego, proponuje lekture nastepujacego artykulu, sprzed roku, opublikowanego na lamach pisma Computerworld: http://www.computerworld.pl/news/65373.html Kilka cytatow: "Nic więc dziwnego, że 40% miesięcznych wydatków firm związanych z korzystaniem z telefonów komórkowych przypada na Plus GSM. Firmy płacą w sieci Polkomtela za jeden telefon średnio 237 zł. Nieco niższe są rachunki w sieci Polskiej Telefonii Cyfrowej (ok. 221 zł), najniższe zaś w PTK Centertel (184 zł)." "Plus GSM jest operatorem 37% telefonów komórkowych działających w systemie post-paid. Równie wiele (37%) telefonów komórkowych jest obsługiwanych przez Erę. W przypadku Idei ten odsetek wynosi jedynie 26%." "W przypadku telefonii komórkowej liderem rynku biznesowego jest Plus GSM. Korzysta z niego 45% firm. Z usług Ery korzysta 41% firm i instytucji, a Idei - 28%." Co prawda wszystkie powyzsze dane maja juz rok ale nie sadze, aby wiele sie zmienilo.. co najwyzej liderzy rynku umocnili swoja pozycje, a oznaczaloby to dalszy spadek zainteresowania uslugami Idei, zwlaszcza w sektorze biznesowym. Nie wiem wiec, skad te kwoty rzedu 500 tys. zlotych (miesiecznie) wpadajace od wielkich firm do Idei, predzej uwierze ze to Plus zgarnia te pieniadze ale zapewne w ramach dialogu na forum nie rozstrzygniemy tej palacej kwestii. Jedno jest natomiast pewne: Plus rownie powaznie traktuje uzytkownikow prepaidowych jak i firmy. Najwyrazniej wychodzi mu to na dobre, skoro jest liderem rynku. Podobnie zreszta wyglada sytuacja w Erze. I jak w tym ukladzie wyglada Idea? Lekcewazy prepaidowcow, klientow biznesowych za wielu nie ma... to wlasciwie na czym robi pieniadze? Bo skoro najgrubsza kasa jest z biznesu, a ta akurat zgarnia Plus i Era... czy Idea aby na pewno moze sobie pozwolic na lekcewazenie klientow indywidualnych? Zastanawialbym sie. Acz jest to firma, ktora jak jakoscia nie moze to zasobami Telekomunikacji sie podeprze.. wiec chocby i poziom uslug siegnal dna to i tak istniec beda i gadac jak im dobrze i kolorowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 "Nic więc dziwnego, że 40% miesięcznych wydatków firm związanych z korzystaniem z telefonów komórkowych przypada na Plus GSM. Firmy płacą w sieci Polkomtela za jeden telefon średnio 237 zł. Nieco niższe są rachunki w sieci Polskiej Telefonii Cyfrowej (ok. 221 zł), najniższe zaś w PTK Centertel (184 zł)." Cytat Ci sie srednio udal, bo akurat w tym miejscu to Plus wypada najgorzej ;) Patrzac tylko na to zdanie wyrwane z kontekstu, moznaby stwierdzic, ze jego sens jest taki "nic dziwnego, ze firmy wydaja az 40% na Plusa, skoro ma on najwyzsze rachunki" Poza tym Plus i Era nie zgarniaja calej kasy z biznesu - Idea ma 28%, a teraz pewnie wiecej, bo Idea ostro zaczela o klienta biznesowego walczyc. Diametralnie sie sytuacja nie zmienila, ale IMHO w tej chwili maja 30%, moze nawet ciut wiecej. A 500tys zl to wcale nie jest wielka kwota ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 niestety nie mam juz dostepu do informacji ale firmy typu prokom czy tpsa (sic!) zostawiaja setki tysiecy miesiecznie w judei... a takich firm jest sporo. i nie chodzilo mi o to ze prepaidy sie nie licza dla idei - chodzilo mi o to ze przynosza najmniej dochodow, wszyscy trzej operatorzy zarabiaja glownie na firmach, telefony na karte sa uzupelnieniem. a firma dzieli klientow na lepszych i gorszych - ci co placa wiecej maja mozliwosc negocjowania warunkow oferty, osoby prywatne nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 silverfast cos sciemniasz z udzialami ideii ... Wczoraj opublikowano ogolny procent idei w swiadczeniu uslug telekomunikacyjnych na rynku polskim i wynosil on 32,7 % a wiec 1/3 - wiec te twoje dane gdzie idea wszedzie ma mniejszy udzial mozna sobie o kant d... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 99% "bardzo pokrzywdzonych" to ofiary własnej gł...ty. Każda taryfa w każdej sieci jest czymś obwarowana. Po to są regulaminy. Należy je czytać. Potem jeden z drugim kupują i opowiadają "jaka ta idea be", "złodzieje". Co za :mur: :mur: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 99% "bardzo pokrzywdzonych" to ofiary własnej gł...ty. Każda taryfa w każdej sieci jest czymś obwarowana. Po to są regulaminy. Należy je czytać. Potem jeden z drugim kupują i opowiadają "jaka ta idea be", "złodzieje". Co za :mur: :mur: :mur: 1417402[/snapback] zgadzam sie w 100% tylko ja staram sie to delikatniej okreslac :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glo Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Ja się podepne pod temat bo mam taka sprawe z telefonami na karte. Mam POPa na ktorego koncie nałożyło mi się dość dużo pieniazków, natomiast termin waznosci konczy mi sie za kilkanaście dni i wiem, że nie wygadam takiej ilości. Musiałabym kupić doładowanie na 1miesiąc za 25zł lub na 3miesiące za 50zł ale i tak moje konto popa urośnie do wysokiej kwoty. No i tu mam pytanie: Czy jest jakakolwiek mozliwość przelania pieniędzy z konta Pop'a np na konto bankowe albo np. doładowanie komuś innemu konta pop , albo jakiś inny sposób na niezmarnowanie tych pieniążków. :mellow: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dune Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 hmm po kolei: silverfast: nie mozesz porownywac prepaidow i telefonow na abonament, bo przede wszystkim skierowane sa one do roznych grup odbiorcow. dla Ciebie najlepszym wyjsciem jest prepaid, bo malo dzwonisz, dla mnie lepszym wyjsciem jest abonament, gdzie mam wliczone troche darmowych minut, mam darmowe minuty za punkty era premia itp a ponadto place ciut mniej za rozmowy jak juz sie nie zmieszcze w abonamencie. gadajac tyle samo co teraz prepaid na pewno wyszedlby mi drozej. wiec wiesz, nikt tu Cie nie przekona do korzystania z telefonu na abonament bo przy Twoich potrzebach nie jestes grupą docelową dla tego rodzaju produktu, jestes grupa docelowa dla prepaida. co do biznesu: firma ktora jest w najwiekszym stopniu nastawiona na klientow biznesowych jest plus. od niedawna tak naprawde otwiera sie on bardziej na klientow indywidualnych. era rowniez ma sporo klientow biznesowych, ale bardziej jest nastawiona na osoby prywatne. nie wiem jak jest z idea, ale jakos najmniej slyszy sie ofert idei ktore skierowane sa do klienta biznesowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...