Skocz do zawartości
karaluch

Dysk Scsi U160 + Start Kontroler = Zly Rozmiar ?

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec mam :

Dysk: Fujitsu MAN3184MP (18.4GB U160 10k rpm)

i

Kontroler: Adaptec AHA-2940UW (SCSI-2, SCSI-3, WIDE UltraSCSI, 50-pin, 68-pin)

W sumie nie ma co ukrywac, pierwszy raz podlaczam cos w technologii SCSI i slabo znam sie na standardach pracy...

Dysk ma wyjscie 68-pin, podlaczam go do adaptera na 50-pin (bo mam taka tasme i terminator) i do 50-pin portu na karcie. Ustalam mu ID0, a kontrolerowi daje ID1. Przy starcie systemu jak wchodze do Panelu adapteca to wykrywa mi pojemnosc cos ok 1.2GB, tak samo jest w windowsie. Na dysku mam ustawione zworkami: SCSI ID0, Remote start, Force narrow, Force single ended, Remote LED i Terminator power. Czy to jest kwestia odpowiedniego ustawienia na zworkach w CN2, czy tez kabel 50-pin (jak wyczytalem gdzies ubsluguje tylko SCSI-2) ogranicza prace dysku tylko do takiego obszaru?

p.s. czy takie dysk jest warty uwagi czy tez mam sie go pozbyc, tzn. dostalem go od znajomego za przysluge, mial nie dzialac, nie wiem jeszcze czy na pewno dziala ale jestem dobrej mysli i teraz sie zastanawiam czy warto go sobie zostawic w budowanym serwerze czy tez sprzedac go i kupic sobie 80GB Ata133. Jak na razie jestem przy dysku ata, nawet nie ze wzgledu na pojemnosc tylko na brak odpowiedniego kontrolera (aktualnie mam 2 kontrolery: Adaptec AHA-2940UW i Mylex i960)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi