xer Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 (edytowane) Nosze sie z zamiarem zakupu nowego procesora i mam pytanie jak Athlon 64 liczy SETI@Home? Ktoś może robił jakies testy ? Albo ma i może powiedziec jak to wygląda. Pozdrawiam xer ps. przepraszam jesli powtarzam sie z tematem, szukalem ale nic nie znalazłem:) Edytowane 23 Kwietnia 2005 przez xer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lori129 Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Dobrze liczy:> a tak na serio to chyba nie ustępuje PIV z HT, jeszcze jak podkręci się do A64 do 2500MHZ to można grzac:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xer Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Słyszałem jakieś bajki że podobno na procesorach 64bitowych można liczyć 2 probki naraz. To prawda ? pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lori129 Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Raczej niezbyt:> jakby procek obsługiwał HT to wtedy da sie, chociaż ja na AXP liczyłem dwie próbki, ale czas obliczania był praktycznie identyczny jakby liczono jedną próbkę, a później drugą. No chyba, że bajka którą słyszałeś jest prawdziwa, ale wątpię:> pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xer Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 A możesz podać jakieś czasy? Procek--> + Czas liczeia --> oczywiscie interesuje mnie A64 :) xer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lori129 Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Według tego linku (trzecia pozycja) to czas wynosi ok. 4h(A64 3000+). Na stronie innego teamu znalazłem PIV 3.06 GHZ i czas ten wynosił ok. 3h 20minut oto link (druga pozycja), tak dla porównania podałem wynik PIV:> Widać, że PIV szybszy jest o troche w SETI, ale to żadne odkrycie:P choć trzeba mieć na uwadze, że różnica w ilości MHZ jest duża:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xer Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 żeby nie było problemów z komunikacją. 4h= 4 godziny, tak ? więc jeśli tak na to patrzeć to mój duron liczy w 3h :/ cos tu chyba jest nie tak :/ albo ja cos pokreciłem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lori129 Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 No tak można wyliczyć z danych które sa podane w linkach......:wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xer Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 znalazłem cos takiego http://www.orifice.pwp.blueyonder.co.uk/ i jesli to dobrze czytam, to najgorszy czas na A64 przekroczyl ledwo 2 godziny... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 (edytowane) Wniose troche swierzego tonu do tematu 1. Mam kompik jak w podpisie i maniakalnie licze seti. Po reinstalacji seti jakis czas temu srednia dla 2600MHz wynosi: ~1h42min 2. W zime mialem kompika na 2700 puszczonego z pamieciami na 270 2-2-2-5, wtedy zblizalem sie do 1:30min. 3. Od wczoraj mam Wndows XP professional x64 - przu 2600MHz z 10 prubek srednio jest 1:30(nie liczac dziwakow po 0:00:30 itp). Dodam ze podkrecony do 2500MHz Mobilek liczyl mi secinke na poziomie 2 godzinek... Wnioski ?? A64 jest znacznie lepszy. Przy podobnym taktowaniu ma troszke lepszy wynik(moze to tez wynikaz z szybszej pamieci!!). Winda x64 jak narazie dalal 10min gratis przy tym samym taktowaniu procka!! JA CHCE FC !!!! :P EDIT: Dodam ze licze klasyczne SETI@HOME a nie jakis boinc cyz jak mu tam... Edytowane 9 Maja 2005 przez Zulusman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dizzy1972 Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Wniose troche swierzego tonu do tematu 1. Mam kompik jak w podpisie i maniakalnie licze seti. Po reinstalacji seti jakis czas temu srednia dla 2600MHz wynosi: ~1h42min 2. W zime mialem kompika na 2700 puszczonego z pamieciami na 270 2-2-2-5, wtedy zblizalem sie do 1:30min. 3. Od wczoraj mam Wndows XP professional x64 - przu 2600MHz z 10 prubek srednio jest 1:30(nie liczac dziwakow po 0:00:30 itp). Dodam ze podkrecony do 2500MHz Mobilek liczyl mi secinke na poziomie 2 godzinek... Wnioski ?? A64 jest znacznie lepszy. Przy podobnym taktowaniu ma troszke lepszy wynik(moze to tez wynikaz z szybszej pamieci!!). Winda x64 jak narazie dalal 10min gratis przy tym samym taktowaniu procka!! JA CHCE FC !!!! :P EDIT: Dodam ze licze klasyczne SETI@HOME a nie jakis boinc cyz jak mu tam... 1434705[/snapback] ale tak czy inaczej ten 64 bitowy procek w 64-biotwym systemie jest wolniejszy w SETI od P4 z HT 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszeek Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 64bitowy procek, 64bitowy Windows, no i nic dziwnego, że nie przyśpiesza jeśli aplikacja licząca nadal zostaje 32bitowa :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dizzy1972 Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 (edytowane) 64bitowy procek, 64bitowy Windows, no i nic dziwnego, że nie przyśpiesza jeśli aplikacja licząca nadal zostaje 32bitowa :lol: 1482588[/snapback] a myslisz ze ile przyrostu dadza te 64-bity ? sprawdzone na Linuksie - caly klient skompilowany pod 64-bity i na konkretnym komputerze ktory potem liczyl i przyspieszenie o nastepne kilka minut ale czas liczenia dluzszy od P4 z HT :lol: Edytowane 5 Czerwca 2005 przez Dizzy1972 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszeek Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 Heh... Kompilacja, kompilacją. Gdyby dobrze napisali program to te 64 bity dałyby rade zrobić trochę więcej. Mnie by nawet satysfakcjonował wynik lepszy o 10-15% bo liczę CPDN i dla mnie 10% to jakieś 90h liczenia mniej :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Okazuje sie ze zysk jest wiekszy niz 10 minut na paczce...a to juz ponad 10% szukam jakiejkolwiek wersji 64bit pod winde-chyba sie nie doszukam.... pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 Dizzy co Ty tak wychwalasz to P4? gdyby nie to HT to AMD zjada intele na sniadanie... Moje A64 sredni czas na WU 45-50 minut takze jest ok a nawet bardzo mysle.. no i przynajmniej nie grzeje sie jak dziki :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 Mam juz ustalone....Do konca padziernika zmieniam procusia na X2 3800... Bedzie jazda ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dizzy1972 Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 Dizzy co Ty tak wychwalasz to P4? gdyby nie to HT to AMD zjada intele na sniadanie... Moje A64 sredni czas na WU 45-50 minut takze jest ok a nawet bardzo mysle.. no i przynajmniej nie grzeje sie jak dziki :D 1661594[/snapback] a dlaczego mam nie brac pod uwage ze Pentium ma HT ? dlatego ze A64 nie daje rady ? AMD ma 64 bity, ktore akurat do liczenia niewiele wnosza z HT przynajmniej jest pozytek i to duzy zreszta nie ma sensu ciagnac tego tematu bo sie jak zawsze zrobi pyskowka AMD kontra Intel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...