Skocz do zawartości
xer

Boinc A Athlon 64

Rekomendowane odpowiedzi

Nosze sie z zamiarem zakupu nowego procesora i mam pytanie jak Athlon 64 liczy SETI@Home? Ktoś może robił jakies testy ? Albo ma i może powiedziec jak to wygląda.

Pozdrawiam

xer

ps. przepraszam jesli powtarzam sie z tematem, szukalem ale nic nie znalazłem:)

Edytowane przez xer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej niezbyt:> jakby procek obsługiwał HT to wtedy da sie, chociaż ja na AXP liczyłem dwie próbki, ale czas obliczania był praktycznie identyczny jakby liczono jedną próbkę, a później drugą.

No chyba, że bajka którą słyszałeś jest prawdziwa, ale wątpię:>

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według tego linku (trzecia pozycja) to czas wynosi ok. 4h(A64 3000+). Na stronie innego teamu znalazłem PIV 3.06 GHZ i czas ten wynosił ok. 3h 20minut oto link (druga pozycja), tak dla porównania podałem wynik PIV:>

Widać, że PIV szybszy jest o troche w SETI, ale to żadne odkrycie:P choć trzeba mieć na uwadze, że różnica w ilości MHZ jest duża:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wniose troche swierzego tonu do tematu

1. Mam kompik jak w podpisie i maniakalnie licze seti. Po reinstalacji seti jakis czas temu srednia dla 2600MHz wynosi: ~1h42min

2. W zime mialem kompika na 2700 puszczonego z pamieciami na 270 2-2-2-5, wtedy zblizalem sie do 1:30min.

3. Od wczoraj mam Wndows XP professional x64 - przu 2600MHz z 10 prubek srednio jest 1:30(nie liczac dziwakow po 0:00:30 itp).

Dodam ze podkrecony do 2500MHz Mobilek liczyl mi secinke na poziomie 2 godzinek...

Wnioski ??

A64 jest znacznie lepszy. Przy podobnym taktowaniu ma troszke lepszy wynik(moze to tez wynikaz z szybszej pamieci!!).

Winda x64 jak narazie dalal 10min gratis przy tym samym taktowaniu procka!!

JA CHCE FC !!!! :P

EDIT: Dodam ze licze klasyczne SETI@HOME a nie jakis boinc cyz jak mu tam...

Edytowane przez Zulusman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wniose troche swierzego tonu do tematu

1. Mam kompik jak w podpisie i maniakalnie licze seti. Po reinstalacji seti jakis czas temu srednia dla 2600MHz wynosi: ~1h42min

2. W zime mialem kompika na 2700 puszczonego z pamieciami na 270 2-2-2-5, wtedy zblizalem sie do 1:30min.

3. Od wczoraj mam Wndows XP professional x64 - przu 2600MHz z 10 prubek srednio jest 1:30(nie liczac dziwakow po 0:00:30 itp).

Dodam ze podkrecony do 2500MHz Mobilek liczyl mi secinke na poziomie 2 godzinek...

Wnioski ??

A64 jest znacznie lepszy. Przy podobnym taktowaniu ma troszke lepszy wynik(moze to tez wynikaz z szybszej pamieci!!).

Winda x64 jak narazie dalal 10min gratis przy tym samym taktowaniu procka!!

JA CHCE FC !!!! :P

EDIT: Dodam ze licze klasyczne SETI@HOME a nie jakis boinc cyz jak mu tam...

1434705[/snapback]

ale tak czy inaczej ten 64 bitowy procek w 64-biotwym systemie jest wolniejszy w SETI od P4 z HT 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

64bitowy procek, 64bitowy Windows, no i nic dziwnego, że nie przyśpiesza jeśli aplikacja licząca nadal zostaje 32bitowa :lol:

1482588[/snapback]

a myslisz ze ile przyrostu dadza te 64-bity ?

sprawdzone na Linuksie - caly klient skompilowany pod 64-bity i na konkretnym komputerze ktory potem liczyl i przyspieszenie o nastepne kilka minut

ale czas liczenia dluzszy od P4 z HT :lol:

Edytowane przez Dizzy1972

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh... Kompilacja, kompilacją. Gdyby dobrze napisali program to te 64 bity dałyby rade zrobić trochę więcej. Mnie by nawet satysfakcjonował wynik lepszy o 10-15% bo liczę CPDN i dla mnie 10% to jakieś 90h liczenia mniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dizzy co Ty tak wychwalasz to P4? gdyby nie to HT to AMD zjada intele na sniadanie... Moje A64 sredni czas na WU 45-50 minut takze jest ok a nawet bardzo mysle.. no i przynajmniej nie grzeje sie jak dziki :D

1661594[/snapback]

a dlaczego mam nie brac pod uwage ze Pentium ma HT ?

dlatego ze A64 nie daje rady ?

AMD ma 64 bity, ktore akurat do liczenia niewiele wnosza z HT przynajmniej jest pozytek i to duzy

zreszta nie ma sensu ciagnac tego tematu bo sie jak zawsze zrobi pyskowka AMD kontra Intel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...