boss Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Witam, zamierzam rozbudować kompa do 2GB RAMU (2x1024), i chciałbym poradzić się Was które ramki polecacie. Przede wszystkim chiałbym spytać osób które probowały już takiej konfiguracji, czy są jakieś problemy z obsługą modułów 1024MB pod nForce2? Byłbym wdzięczny za jakieś typy, które kostki będą śmigać bez problemu, a których unikać. Dzięki za pomoc, Andrzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 wow a po co ci 2GB ramu ?:D jaka obrobke grafiki robisz ? ;] problemow z 2 czy 3GB ramu nie ma. a jakie kosci? zalezy ile masz kasy ja polecam "stare" dobre Kingstony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Problemy są takie, że gdy masz 2x512 bardzo często trzeba stosować bios CPC OFF czyli masz nieco niższą wydajność. Ja polecam najlepsze z najtańszych do OC na nf2 czyli Hynix D43 ~200 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 (edytowane) O ile mnie pamięć nie myli do jednego slotu DIMM można zainstalować max 512 MB RAM, na ABIT NF7-S rev 2.0 Edytowane 23 Kwietnia 2005 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Do jednego slotu max 1GB Jeżeli to ci jest potzrebne tylko do multimediów to lepiej poszukać 2x512 MB o dobrych parametrach niż kupić jakieś syfiaste 2x1024 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek.R Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 i ja sie o coś zapytam czy na nf7-s 2.0 da sie włozyc 3x1024gb(400mhz)????? bo w książce od płyty pisze siakioś ze 3x1024 moga być tylko (266-333mhz) bardzo mnie to ciekawi,bo kiedyś będzie takie kości wsadzić:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boss Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 wow a po co ci 2GB ramu ?:D jaka obrobke grafiki robisz ? ;] problemow z 2 czy 3GB ramu nie ma. a jakie kosci? zalezy ile masz kasy ja polecam "stare" dobre Kingstony 1406246[/snapback] Skladam panoramy - powyzej 10zdjec w rodzielczosci 4MP 512MB wymieka :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imalas Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 (edytowane) Skladam panoramy - powyzej 10zdjec w rodzielczosci 4MP 512MB wymieka :P 1407447[/snapback] Wszystko jasne!!! ....najlepsze będą .....najtańsze działające!(jeśli nie pogrywasz w ostre gierasy), ale jeśli masz kasę to polecam PDP Patriot 2 x 1GB DDR 400MHz CL2 (5,2,2,2,1T) ok.1300zł Edytowane 24 Kwietnia 2005 przez imalas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boss Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Wszystko jasne!!! ....najlepsze będą .....najtańsze działające!(jeśli nie pogrywasz w ostre gierasy), ale jeśli masz kasę to polecam PDP Patriot 2 x 1GB DDR 400MHz CL2 (5,2,2,2,1T) ok.1300zł 1407814[/snapback] Własnie się zastanawiam czy nie zainwestować w Patrioty. To jedyne znane mi moduły 1024MB @ CL2. Czy znasz kogoś kto bawił się tymi pamiątkami? Interesuje mnie, czy można je puśćić >400MHz i jaką wydajność prezentuja ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 moje kingstony czy goodramy na kostkach BGA tez smigaja na niskich timingach 2-2-2-6(400MHz) nie iwme czy jest sens doplaca do drozszych kosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imalas Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 moje kingstony czy goodramy na kostkach BGA tez smigaja na niskich timingach 2-2-2-6(400MHz) nie iwme czy jest sens doplaca do drozszych kosci 1407897[/snapback] sądzę, że jest! - bo gościu puści je sobie przy CL=2.5 na 500 MHz, a przy CL=3 nawet 560-600 MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 sądzę, że jest! - bo gościu puści je sobie przy CL=2.5 na 500 MHz, a przy CL=3 nawet 560-600 MHz. 1408217[/snapback] a na CL 4 na 1GHz ?:) a czy uwazasz ze kosci typu kingston sie nei kreca ?:) skoro na CL2 (2-2-2-6) lataja na 400MHz to chyba tez sa wstanie pracoac z CL3 znacznie wyzej ? :> albo takie goodramy na kosciach BGA -jak nie wiesz to na takich kwadracikach :lol: co sa na nowych kartach graficznych one tez sie super kreca ze wzg na nowsza technologie wykonanai niz takie kingstony czy te kosci o ktorych ty mowisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 sądzę, że jest! - bo gościu puści je sobie przy CL=2.5 na 500 MHz, a przy CL=3 nawet 560-600 MHz. 1408217[/snapback] hahaha ale zes dowalil;]]]] wiekszego lola nie widzialem :mur: :lol: :lol: :lol: :lol: :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imalas Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 (edytowane) ...rozumiem, że masz to przetestowane! inna ciekawa propozycja 2x512MB np.Patriot PC3200+XBLK a As a buyer, you get a memory that is tested at both DDR400 2-2-2-5 and DDR533 3-4-4-8 during production. Our test modules actually performed much better than these base settings, reaching a stable DDR630 at 2.5-4-3-7 timings at 2.9V on the AMD Athlon 64 platform. Kostki TCCD (wszystko zależy od kostek!!!) test:http://www.anandtech.com/memory/showdoc.aspx?i=2390&p=11 Edytowane 29 Kwietnia 2005 przez imalas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 np.Patriot PC3200+XBLK a As a buyer, you get a memory that is tested at both DDR400 2-2-2-5 and DDR533 3-4-4-8 during production. Our test modules actually performed much better than these base settings, reaching a stable DDR630 at 2.5-4-3-7 timings at 2.9V on the AMD Athlon 64 platform. Kostki TCCD (wszystko zależy od kostek!!!) test:http://www.anandtech.com/memory/showdoc.aspx?i=2390&p=11 1416714[/snapback] obudziłeś się wczoraj? wszyscy wiedzą że chodzi o kości TCCD tylko spróbuj 1 gigową kość podkręcić do takich wartośći o jakich mówisz :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imalas Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 obudziłeś się wczoraj? wszyscy wiedzą że chodzi o kości TCCD tylko spróbuj 1 gigową kość podkręcić do takich wartośći o jakich mówisz :mur: 1416733[/snapback] ..jesteś strasznie sympatyczny! ...rozumiem, że zapoznasz nas z wynikami swojego testu PDP Patriot!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 a może ty mi pokażesz 1 gigową kość która kręci się tak jak mówisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imalas Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 "obudziłeś się wczoraj? wszyscy wiedzą że chodzi".... o nową kość PDP Patriot 1GB z CL=2. Znasz może podobną (innej firmy)przetestowaną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 (edytowane) no i ? o co ci chodzi bo ja w teście do którego link podałeś nie widzę 1gb@600mhz :blink: a to że kość ma niskie timigi to nic nie znaczy i to że jest na tccd także nic nie znaczy liczą się wyniki a nie podnieta sloganami reklamowymi typu "niskie latencje wysokie oc" :mur: prosze tyle gościu na xs wyciągnął z tych kostek, raczej słabo Edytowane 29 Kwietnia 2005 przez cyganos king Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imalas Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 ..twoje dywagacje nic nie wnoszą nowego!...jeśli nie masz nic ciekawego ...to nie śmieć w temacie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 sądzę, że jest! - bo gościu puści je sobie przy CL=2.5 na 500 MHz, a przy CL=3 nawet 560-600 MHz. 1408217[/snapback] ..twoje dywagacje nic nie wnoszą nowego!...jeśli nie masz nic ciekawego ...to nie śmieć w temacie! 1416877[/snapback] jak to nie wnoszą? prostuje twoje bajeczki o podkręcaniu bo jeszcze ktoś pomyśłi że to prawda co piszesz :lol: a gościowi starczą nawet takie kości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boss Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 jak to nie wnoszą? prostuje twoje bajeczki o podkręcaniu bo jeszcze ktoś pomyśłi że to prawda co piszesz :lol: a gościowi starczą nawet 1416893[/snapback] Dzięki za linka do zagranicznego forum i interesujące spostrzeżenia! Domyślam się, że najlepiej inwastować w cos na TCCD - A-Data chyba są na gorszych :( Tak wogóle to czy jest sens kupować te A-Data - cenowo są korzystne, ale czy cokolwiek z nich wycisnę? Ciekawą opcją byłoby 400MHz @CL2, czy poza Patriotami jakieś moduły 1GB pociągną na takiej szynie z takimi timingami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 1. 2GB Kit Patriota ma timingi 2-3-2-5. 2. Nie jest na kosciach Samsunga TCCD. Samsung nie produkuje kostek innych niz dwustronne 512MB. 3. Nie nadaje sie do ZADNEGO overclockingu! Ta pamiec nie kreci sie wcale niezaleznie od napiecia i timingow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boss Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 1. 2GB Kit Patriota ma timingi 2-3-2-5. 2. Nie jest na kosciach Samsunga TCCD. Samsung nie produkuje kostek innych niz dwustronne 512MB. 3. Nie nadaje sie do ZADNEGO overclockingu! Ta pamiec nie kreci sie wcale niezaleznie od napiecia i timingow. 1420156[/snapback] czemu uwazasz, ze nie kreci sie? Próbowałeś, masz te pamięci? Przeciez jesli chodza na CL2, to musza miec jakis margines bledu, a poza tym puszcajac je na CL2,5 lub CL3 powinno sie dac pociagnac kilka MHZ wiecej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 Nie uwazam tylko wiem. Mam i testowalem na 2 konfiguracjach. Jest jak wyzej. Masz jakies watpliwosci? Kup, tylko nie placz potem. Zreszta wiem jakie problemu nF2 ma problemy nawet z dwiema dwustronnymi 512 wiec tu moze byc jeszcze sprytniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boss Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 Nie uwazam tylko wiem. Mam i testowalem na 2 konfiguracjach. Jest jak wyzej. Masz jakies watpliwosci? Kup, tylko nie placz potem. Zreszta wiem jakie problemu nF2 ma problemy nawet z dwiema dwustronnymi 512 wiec tu moze byc jeszcze sprytniej. 1420776[/snapback] OK, skoro testowałeś to zwracam honor :) Byłoby miło, jakbyś podzielil się swoimi doświadczeniami z innymi modułami 1024: może miałeś okazję testować TwinMosy, Kongstony, GoodRamy albo A-Data? Chciałbym kupić coś rozsądnego, a nie ma sensu przecież przepłacać :) I jeszcze jedno: generalnie lepsze są dwustronne czy jednsotronne? Które sa szybsze i bardziej podatne na OC? Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 To pierwsze moduly 1GB jakie trafilem. Nie testowalem wiecej, ale regula jest taka-przy takim module nie mysli sie o o/c. Nie sa one do tego zdolne. Przyklad daje Corsair-ich sztandarowy modul ma timingi 3-3-3-8 :? Gdyby pamieci 2GB sie nadawaly do tego, to bylby wysyp pamieci pokroju OCZ, Cordair, GSkill itp. A nima... Chcesz 2GB RAMu z rozsadymi tinigami i jeszcze o/c? Kup DDR2. One to potrafia :D A jednostronna 1GB pamiec? Pewnie sa, ale kosztuje uhu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 post niżej na XS i bought 2 pair of PC-3200 Patriot (PDC2G3200LLK) at monarch. 2-3-2-5-1T and they are single sided. i plan to use the 4gb in a 4000+ machine i will build in a few weeks. right now 3 sticks are running in my XP machine. don't know how they overclock but they are single sided so they should run at 1T with san diego. wtf ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...