Skocz do zawartości
Jet4

Jaka Grafa Do Takich Ustawień?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar za jakies 2-3 miesiace qpic karte graficzna, tylko mam teraz dylemat: karty 6600GT sa dobre do grania w srednich rodzielczosciach przy wyłaczonym anizo i filtrowaniu, a 6800GT lepsze sa do 1600x1200 ze wszystkim na max, jednak gdyby odpalic gre w 800x600 to 6600GT byłoby chyba szybsze. i teraz mam dylemat.

Jaka grafa byłąby dobra do grania w 1024x768 z ustawieniami na HIGH i filtrowaniem anizotroficznym x4 i może z anyaliasingiem x2. Bo nie wiem czy jest sens przeplącać na 6800GT skoro nie widze potrzeby grania w kosmicznych ustawieniach jeżeli różnica zwykle jest znikoma.

POdczas grania nikt nie widzi różnicy miedzy 1024x768 z all na HIGH i anizo x4 (to chciałbym miec włączone bo wtedy odległe powierzchnie są szybciej zapełniane texturami i nie widac rozmazanego czegos w oddali) a 1600x1200 wszysko na high i anizo x16 (znikoma różnica z x4) i antyaliasingiem x8. Mój sprzęt to Pb 2.4GHz@3GHz, MSI 845PE Max, 512RAM (dorzuce drugie 512, niestety płyta nie obsługuje Dual Channel), NeoTec V4202 420W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w niskich rozdzielczosciach 1 skrzypce gra procesor. a roznice w ustawieniach anizo i aa mozna zauwazyc nawet nieswiadomie. ot tak po prostu w pewniej chwili widzisz ze tekstury dalej nieciekawie wygladaja. dylemat imo jest tylko kwestia przeznaczonych srodkow na karte. pozatym wydajniejsza starcza na dluzej a 6600gt troche zawiodlo co niektorych link do wgladu

Edytowane przez OrGiUsZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dlatego chce miec to anizo x4, bo miedzy x4 a x16 nie ma naprawde wiekszej różnicy, a wydajność spadnie, oj spadnie...

A jeżli chodzi o środki , to i tak kupuje to za 2-3 michy i katrty stanieją pewnie. Kwota jak moge przeznaczyć to 1200 max, chociaż wolałbym miec coś w portfelu. Poczekam aż wyjdą nowe układy i jak to tam bedzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do grania do rozdzielczości 1024x768x32xAnizo8xAAx2/4 Wystarczy GeForce6600GT.

Ale jest jedna kwestia. Ostatnio grając w Setlersów zauważyłem, że zmieniając w sterownikach ustawienia z Jakości na WysokąJakość uzyskujemy potężny spadek wydajność, od 10 do 20 FPS !!! i gra na ustawieniach maksymalnych + 1024x768x32xAnizo16xAAx2 jest średnio przyjemna. Ale jak tylko ustawimy na Jakość gra się baaaardzo przyjemnie od 30 do 60 fps. Wczasie zbliżenia nawet ponad 100:) Ciekawa sprawa z tą regulacją w sterownikach bo różnicy w jakości obrazu nie widać, może ktoś widzi?

W Doom3 pomiędzy Jakością a WysokąJakością jest różnica około 5 fps. A to dosyć sporo. Lepiej mieć 37 niż 32 np. :)

Reasumując: Jeśli chcesz grać do 1024x768 i zależy Ci głównie na Anizo8 a AA to max2

/ewentualnie 4 przy mniej wymagających grach/

to bież 6600GT.

Jeśli lubsz AA > 2 to bież 6800 lub 6800GT:)

Edytowane przez TomaszPaweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymagania gier zmieniają się w trybie expresowym, zatem jeśli "stać cię" na troche większy wydatek 1400-1600zł to brałbym GF 6800GT Leadteka.

Pozdrawiam. :)

1414066[/snapback]

Uhh ludzie nad czym wy się zastanawiacie ? Ja raz kupiłem kartę za grubsze pieniądze (dla mnie grubsza kasa to było ok 950 zł) i był to Radek 9500 pro. Karta świetna a jakże ale gdybym miał jeszcze raz wybierać to bym kupił coś za 500 zł i za jakiś czas następną kartę za 500 zł. Efekt byłby ten sam (gram w 800x600 max 1024x768 bez aa i anizo) a dodatkowo miałbym jeszcze jedną kartę którą mógłbym np sprezentować bratu. Tak naprawdę do przyzwoitego grania w nowe gry w rozdziałce 800x600 lub 1024x768 bez aa i anizo wystarczą karty za 500 zeta a po co się przejmować co będzie za rok albo dwa ? Wtedy można tą kartę sprzedać i kupić inną która ma w danym czasie najlepszy stosunek wydajności do ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm... rzeczywiście na moje wymagania mógłbym brac 6600GT albo modowalną wersje 6800LE, ale myślę nad X800XL na AGP (1300zł) I teraz kolejny delemat, czy lepiej nie dołorzyć i kupić w Proline X800XT za 1549zł. Tylko jak tak sobie pomyśle nad tą ceną to mnie zawał bierze :D Najlepiej to ja jeszcze przetrzymam aż wyjdą nowe układy i teraz te high-endowe karty bedą w średniej cenie lub kupie jakąś słabszą wersję z tych co mają wejsć i sobie zmoduję :D Wie ktos moze kiedy maja zamiar wprowadzicte nowe układy graficzne na nasz rynek i ile mogły by kosztować i o ile stanieją dzisiejsze najmocnoiejsze karty 6800GT/X800Pro,XT,XL ?? Tylko nie weim czy sie bedzie opłacało pakować kosmiczne karty do "średniego" juz teraz sprzętu: P4b 2.4GHz@3.0@(jak dokupie gigabyte 3D cooler miedziany to 3.4GHz albo wiecej :D)

Edytowane przez Jet4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha i jeszcze jedno! Już kilka tematów nabiłęm na tym forum i przeważnie mi ludzie mówią ,ze powinienem zmienić płytę główną (mam MSI 845PE Max 533mhz, AGP X4, DDR333, nie ma dual channel) a procka żebym zostawił. Co jest takiego "niedobrego" w tej płycie? Jakos procek sie kręci na niej dobrze, duala mi nie trzeba bo chyba za dużo nie daje w gierkach, a jak mi sie bedzie doczytywać dłużej poziom to przetrzymam. Zasilacz mam NeoTec V4202, więc problemów z nim nie bedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...