Skocz do zawartości
Myniu

Jakim napieciem zasilany jest GF?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien problem.

Z tego co sie orjentuje GF zasilany jest 3,3V ale nie jestem pewien.

Napiecie jaki pokazuje mi BIOS i Mather Board Monitor wynosi ok 3,12V (mam ABITA ST6)

Czesto wiesza i restartuje mi sie komp.Mysle ze przyczyna moze byc za niskie napiecie na karcie graficznej jakie daje zasilacz (mam 300W Codagen) i w pewnych momentach poprostu brakuje jej mocy i wiesza sie komp lub restartuje.Odlaczylem wentylator od grafi i podpiolem go do plyty glownej zeby odciazyc nieco port AGP.

W zwiazku z tym mam pytanie czy napiecie 3,3V (ja mam okolo 3,12V)pokazywane w biosie to to ktore zasila karte grafiki? I czy wymiana zasilacza na Hunt Key 300W pomoze w rozwiazaniu mojego problemu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wali sie wali padly mi juz 2 HDD ;p 1,7 GB Seagate i 40 tez Seagate  8O

To policz sobie co sie oplaca , siakis pozadny zasilacz (moze Enermax nawet ?) czy pol kompa wymieniac :?: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GF podobnie jak większość nowych prądożernych kart graficznych zasilany jest napięciem 12V które jest dostępne w slocie AGP. Napięcie to jest następnie przetwarzane (obniżane) do wartości wymaganej przez GPU i pamięci (zwykle około 2.5V). Przetwornicę napięcia łatwo zlokalizować na karcie, w jej skład wchodzą m.in. dławiki (cewki) nawinięte grubym drutem. Starsze karty które żarły mniej prądu zasilane były napięciem 3.3V, na nich zwykle nie było przetwornicy napięcia lecz jedynie prosty stabilizator liniowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wali sie wali padly mi juz 2 HDD ;p 1,7 GB Seagate i 40 tez Seagate  8O

To policz sobie co sie oplaca , siakis pozadny zasilacz (moze Enermax nawet ?) czy pol kompa wymieniac :?: :lol: :lol:

No w sumie masz racje :oops:

A gdzie kupie ten "Enermax" ?

Najlepiej jakies www zapodaj :)

Moze wezme Hunt Key'a 350W za 200 zl (Starczy to)?

Niedlugo planuje kupic GF4200Ti i Tulipana 1.2 i puscic go na 1.5

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak nawiasem to ma moim geforcie bylo napiecie 1.920 po v modzi mam zalezy jak ustawie ale okolo 2.00 i lepiej sie kreci z koleji podniesienie napiecia 3.3 na 3.7 podnioslo napieci na chipsecie plyty PCI AGP i memorkach na geforcie do 3.65 i pamiatki poszly na 260 z 166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak dla swietego spokouju lepiej kup zasilacz 400W bo z tego co widze to ta 350 moze ci Tulipanka i Geforca niepociagnac (szczegolnie gdy zaczniesz  krecenie) :(

8O 8O 8O 8O 8O

wow, moj enlight 250W ciagnie durnia, ktoory po oc pobiera jakies 60W i wiele innyc pradozernych rzeczy, a jemu ma 350W nie pociagnac celka 1.2@1.5 i gfa 4200???

a ten enlight dziala reoowneiz z athlonem 750@950, clapem, 512 ram, 2 dyskami, 2 nagrywarkami eeee oi czyms zapomnialem???

350W swiat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiana na 99% cipo może  :P  

Condongeny to w 95% szajs i syf, zanizaja napiecia i dziwne ze sie potem all wali  :x

powiem ci reed ze sam mam Codegena 300W i na razie jest spokoj :) nic mi sie nie spalilo od czasu jak mi zasilke zmienili i generalnie nie mam problemow z kompem (przynajmniej takich zwiazanych z zasilka :lol:), moze trafilem na dobra serie? :D

pzdr. Morris

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak dla swietego spokouju lepiej kup zasilacz 400W bo z tego co widze to ta 350 moze ci Tulipanka i Geforca niepociagnac (szczegolnie gdy zaczniesz  krecenie) :(

8O 8O 8O 8O 8O

wow, moj enlight 250W ciagnie durnia, ktoory po oc pobiera jakies 60W i wiele innyc pradozernych rzeczy, a jemu ma 350W nie pociagnac celka 1.2@1.5 i gfa 4200???

a ten enlight dziala reoowneiz z athlonem 750@950, clapem, 512 ram, 2 dyskami, 2 nagrywarkami eeee oi czyms zapomnialem???

350W swiat :)

mi niedawno 300W wyszlo i niewrocilo jak do Athlonka 1.4@1.6 dorzucilem (takze kreconego) Geforce 4 Ti4200 takze jestem wyczulony na takie sprawy, szczegolnie ze wciarz czekam na zamowiona obudowe z 400W na pokladzie :evil: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...