Skocz do zawartości
bonkey

Ciche Chłodzenie Dla 2*xeon

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym poradzić się Szanownych Forumowiczów w kwestii wyboru albo raczej odnalezienia sposobu na kupno cichego systemu chłodzenia stacji roboczej w której siedzą dwa Xeony Nocona 2,8GHz. Powinno w zasadzie wystarczyć chłodzenie procesorów, bo reszta wiatraków jest akceptowalna (tzn. znaleźliśmy dla nich odpowiednie zastępniki :).

Znalazłem kilka różnych możliwości, z których najsensowniejsze wydają się Swiftechy: wodny H20-120 albo MCX604-V z odpowiednio dopasowanymi wiatrakami. Problem z nimi taki, że nie potrafię znaleźć w Polsce nikogo takiego, kto móglby je zoferować, a potrzebna jest nam na nie (niestety) polska faktura. Zastanawiałem się także nad dostępnymi u nas:

- CoolerMaster E3W-NPTXS-04 (w 4max.pl), ale wydaje mi się, że niestety to nie wejdzie do obudowy, jaką posiadamy (Intel SC5275E) -- wtyczki dysków znajdują się tuż nad procesorami.

- CPC - z uwagi na brak uchwytów dla Xeonów, pozostaje tylko klej, a tego chciałbym uniknąć, żeby nie spisywać tych procesorów w razie modernizacji na straty.

Być może salomonowym wyjściem byłoby zastosowanie innej płyty (obecnie zamówiona jest Intel SE7525GP2, dopasowywaliśmy do podobnej w układzie procesorów SE7320SP2), w której gniazda procesorów znajdują się w innym miejscu i zastosowanie jednak Coolermastera, ale nie widziałem takich konstrukcji wyposażonych dodatkowo w PCI Express 16x.

Jeżeli ktoś z Was mógłby zaproponować jakieś sensowne wyjście z tej sytuacji, bardzo byłbym wdzięczny. Może np. znacie firmę, która podjęła by się zamówienia takiego sprzętu choćby zza najbliższej zachodniej granicy? Może gdzieś jest jeszcze sklep, w którym można skompletować coś innego (najlepiej w Warszawie i okolicach)?

Pozdrawiam z nadzieją :-)

--b

Edytowane przez bonkey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HEH CpC to raczej wielka pomyłka omijać szerokim łukiem. Bardzo ciężko będzie ci dopasować jakies nie intelowskie chłodzenie bo niestety miejsca to tam wiele nie ma. A stronka intela nie wiele wspomina o wymiarach i miejscu dostępnym pomiędzy płytą a kieszęnią na dyski.

- do wyboru woda [ skoro chcesz fakture to szukaj moze ci ktoś sciągnie ]

- APT2WKTCOOLKIT - pasuje do tej budy i płyty. Intelowski wynalazek.

- Supermicro SNK-P0008A - niestety nie wiem czy pasuje do intela :[

Ja jednak proponuje zaczekać aż sprzęt przyjdzie. Wykonać dokładne pomiary ile ci miejsca zostanie/ile możesz wykozystac i wtedy szukać czegoś odpowiedniego. Bo takie szukanie bez dokładnych wymiarów to nie ma sensu tylko tracisz czas i nerwy.

Edytowane przez Shiz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- do wyboru woda [ skoro chcesz fakture to szukaj moze ci ktoś sciągnie ]

Pomoże wybrać i ściągnie :)

- APT2WKTCOOLKIT - pasuje do tej budy i płyty. Intelowski wynalazek.

Tak, też to znalazłem w końcu, ale skąd to wziąć?

- 1415330[/snapback]

Sprzęt już jest. Prawie kompletny -- stoi i się kurzy. Nie ma tylko chłodzenia właśnie i samej płyty (bo też nie ma kto ściągnąć, ale liczymy jeszcze na jedną hurtownie). Dopasowywaliśmy całość z SE7320SP2, ale w SE7525GP2 procesory chyba muszą być w tym samym miejscu, bo w obudowie jest taki przykrecany wokół radiatorów kawałek plastiku "duct tape" i on całkiem do nich przylega.

Mogę to pomierzyć, ale nie mam pewności, że gdzieś się nie pomylę albo czegoś nie uwzględnie -- np. wokół gniazd procesorów są kondensatory, które, po założeniu radiatorów intela, lekko wyprofilowanych w tych miejscach, prawie się z nimi stykają. Liczę na znalezienie takiego sklepu, który będzie mógł coś pomóc dopasować, doradzić -- i sprowadzić.

Nie lubię zrzędzić, ale nie mogę się powstrzymać od refleksji, że coś jest nie tak: klient sam przychodzi, płaci od ręki, nawet da przedpłatę, jeśli będzie trzeba, nie wybrzyda, ale i tak mu nic nie sprzedamy. Bo co, szkoda zachodu dla paru stówek? Jakbyśmy wiedzieli, że tyle z tym kłopotów, to by się zamówiło jakiegoś "pustego prawie" HP (np. xw6200) -- 3 razy zdążyłby zza oceanu dojechać, jakby miał to na własnych kółkach, a na miejscu dorzuciłoby się trochę gadżetów.

Powiedzmy, że nie mam szczęścia do sprzedawców.. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale mi bardziej chodziło o pomiary na działającym sprzęcie. Np ile miejsca zostaje nad radiatorkiem. To ze radiatorek jest blisko kondensatorow wkół socketa to ja wiem ale jak masz radiator pod socket 604 to bedzie pasować. Ja raczej bym się przejmował miejscem nad ( żeby ci ta kieszen na hdd nie blokwała ).

Wykonaj pomiary z zainstalowanymi oboma radiatorami i wtedy porównasz co ci będzie pasować.

Niestety tak w tym kraju już jest że zazwyczaj im sie nie chce sciagac. Moja rada pozostaje nadal taka sama poczekaj poskładaj kompa uruchom wtedy sie zastanawiaj co z tym zrobić. Wtedy dokładnie będziesz wiedział jakie masz pole manewru i unikniesz kosztownych pomyłek i kupowania na ślepo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi