Skocz do zawartości
sylwia

Xp Nie Widzi Dysku Wymiennego

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana. Miałam win 98 (z tym że miałam sterowniki bo do 98 są potrzebne), aprata podłączałam było ok. Teraz mam xp, podłączam i nie widzi (a do xp nie potrzeba sterowników, na komputerze kolegi z xp od razu, bez sterowników pojawia się dysk wymienny).

Poza tym jak podłączam to komputer wydaje dźwięk, ale nie pojawia się żaden komunikat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet na forum Olympusa (firmy od mojego apartatu) piszą, że do xp nie trzeba sterowników.

1407502[/snapback]

Do aparatu - nie (też parę razy używałem Olympusa), ale do płyty głównej - owszem, trzeba. Bez SP1 windowsXp może mieć problem z obsługą niektórych (nowszych) urządzeń USB, dlatego konieczna jest instalacja sterownikow płyty głownej. A stery do aparatów Olympus pod winXp istnieją, w każdym razie widziałem je na płytce z oprogramowaniem do C-310 :D

http://www2.olympus.pl/consumer/208_softwa...t=&os=7&result=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź w ustawieniach aparatu. Może coś przestawiłaś przez przypadek. U mnie jest opcja ustawienia albo na dysk wymienny i wtedy XP widzi go bez problemu, albo na camera i wtedy jak go podłączam musi być włączone oprogramowanie do ściągnięcia z niego zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys mialem podobna sytuacje u kolegi. Na plycie K7S5A bez usb 2.0 za nic w swiecie nie chcial odpalic sie Fuji PinePix S7000 który obsluguje standard 2.0. U mnie wykrywalo go eleganco na XP. Probowalem wszystkiego ale bez rezultatów. W końcu stwierdzilem ze to chyba wina plyty glonej lub jakiegos konfilktu miedzy cyfrowka a portami.

Kupilem znajomemu karte USB na PCi i wszystki smiga az milo.

Jesli zawiada inne metody radze sprobowac tego. Taka karta kosztuje grosze na allegro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym samym komputerze, tylko że w Windowsie 98 wszystko działało pięknie. A na Xp nie chodzi.

Ale jak podłączam aprat to komputer wydaje dźwięk (nie speaker, tylko z głośnika)

Edytowane przez sylwia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi