Skocz do zawartości
yellowww21

Problem Z Przetaktowywaniem Procka P4 3,2 Ghz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wziąłem się wczoraj za przetaktowywanie swojego nowego kompa.

mobo Gigabyte GA-8AENXP-D, P4 3,2 GHz (z serii E0), cooler heatpipe Arctic Cooling Freezer 7, pasta Arctic Silver 5, 2x512 ramu DDRII 533 GHz GeIL, zasilka 420W-PCF Tagan.

Podkręcanie skończyło się narazie na 4144 MHz (259x16):( przy napięciu 1,3975V i temp. 48-51C i 58C w stresie. FSB na 260 niestety już nie idzie i następuje zwiecha przy ładowaniu systemu. Co mam teraz zrobić? Podnieść napięcie? Do ilu? Jakiej temp. powinienem unikać?

Druga sprawa to pamięci fabrycznie 533MHz przy podniesieniu FSB procka z 200 na 210 taktowanie pamiątek spadło z 533 do 430MHz? I dopiero przy kolejnym podnoszeniu FSB procka taktowanie pamięci zaczęło stopniowo rosnąć, ale i tak przy FSB 259 mam taktowanie pamięci 520MHz??? Kolo w sklepie powiedział, że można im podnieść taktowanie do 700MHz stabilnie? Ale ja mam tą funkcję zablokowaną i taktowanie pamięci podnosi się wraz z podnoszeniem FSB, więc jak mam pamięciom podnieść? Przecież nie podniosę FSB prockowi do 350 (350x16=5,6 GHz), bo to niemożliwe!!!

Sorry, ale jestem w tych sprawach początkujący i nie czaje tego z deka.

I jeszcze jedno nie czaję jak się używa programu prime? Mam wersje 95. Nie wiem czy jest dobra? Oraz jak mam sprawdzić poprawne działanie pamiątek, bo zmieniłem im timingi z 4-4-4-12 na 3-3-3-10.

Z góry dzięki za odpowiedźi. i proszę o trochę wyrozumiałości dla początkującego :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz dobrą wersje, jak uruchomisz prime pomin to okienko cancel - potem daj Options i Torture Test

i zacznie sam sprawdzać, gdy chcesz przerwać to masz Test/Stop

pamieci najlepiej memtestem przeleciec, sciagnij, nagraj dyskietke startową i niech przeleci kilka razy pamięci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi