Szymon Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Wiec mam taki problem jak w temacie. Potrzebuje wstawic przezroczysty obrazek, gif mnie nie urzadza bo wyglada obrzydliwie :) wiec chcialem skorzystac z obrazka w formacie PNG. WSzystko bylo fajnie w firefoxie , myslalem ze sprawa zalatwiona, poki nie rzucilem okiem na ten obrazek w internet explorerze :D. Okazalo sie ze tam gdzie ma byc przeźroczysty zrobil sie niebieskawy ;/. Od razu rzucilem si na google i znalazle mten skrypt. // Correctly handle PNG transparency in Win IE 5.5 or higher.// http://homepage.ntlworld.com/bobosola. Updated 02-March-2004function correctPNG() { for(var i=0; i<document.images.length; i++) { var img = document.images[i] var imgName = img.src.toUpperCase() if (imgName.substring(imgName.length-3, imgName.length) == "PNG") { var imgID = (img.id) ? "id='" + img.id + "' " : "" var imgClass = (img.className) ? "class='" + img.className + "' " : "" var imgTitle = (img.title) ? "title='" + img.title + "' " : "title='" + img.alt + "' " var imgStyle = "display:inline-block;" + img.style.cssText if (img.align == "left") imgStyle = "float:left;" + imgStyle if (img.align == "right") imgStyle = "float:right;" + imgStyle if (img.parentElement.href) imgStyle = "cursor:hand;" + imgStyle var strNewHTML = "<span " + imgID + imgClass + imgTitle + " style=\"" + "width:" + img.width + "px; height:" + img.height + "px;" + imgStyle + ";" + "filter:progid:DXImageTransform.Microsoft.AlphaImageLoader" + "(src=\'" + img.src + "\', sizingMethod='scale');\"></span>" img.outerHTML = strNewHTML i = i-1 } } }window.attachEvent("onload", correctPNG); ktory dziala owszem. Ale najpierw laduje mi sie cala strona lacznie z obrazkiem najpierw na tle niebieskim, dopiero jak sie calosc zaladuje, obraz zmienia sie na przezroczysty :/. Zalezaloby mi na tym zeby obrazek od razu byl przezroczysty, a nie po zaladowani ucalej strony- dziwnie to wyglada. Probowalem rowniez metody ze strony microsoft`u. Czyli ze uzyciem <DIV> stylów i jakiegos filtraDX , ale to w ogole w moim wypadku nie dzialalo. Czyk tos ma jakis jeden sprawdzon sposob?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 IE nie obsługuje formatu PNG :D ;]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Format obsługuje, tylko nie do konca. Ale czego się spodziewać po przeglądarce, która od kilku lat nie jest rozwijana. Może wersja 7 coś zmieni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 dzieki ale tak jak juz pisalem , doskonale wiem ze nie obsluguje przezroczystosci w plikach PNG. Tylko ze sa rozne rozwaizania na ten problem. Ja wymienilem dwa z czgo jedno nie dziala, drugie dziala ale dopiero jak sie cala strona zaladuje, nie podoba mi sie to. Moze ktos ma jeszcze jakies, sprawdzone i dzialające. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 w IE 7 podobno ma juz byc pelna obsluga PNG to tylko jakies 2-3 lata po innych przegladarkach :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...