Skocz do zawartości
Szymon

Obraz *.png I Internet Explorer

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec mam taki problem jak w temacie. Potrzebuje wstawic przezroczysty obrazek, gif mnie nie urzadza bo wyglada obrzydliwie :) wiec chcialem skorzystac z obrazka w formacie PNG. WSzystko bylo fajnie w firefoxie , myslalem ze sprawa zalatwiona, poki nie rzucilem okiem na ten obrazek w internet explorerze :D. Okazalo sie ze tam gdzie ma byc przeźroczysty zrobil sie niebieskawy ;/. Od razu rzucilem si na google i znalazle mten skrypt.

// Correctly handle PNG transparency in Win IE 5.5 or higher.// http://homepage.ntlworld.com/bobosola. Updated 02-March-2004function correctPNG()    {   for(var i=0; i<document.images.length; i++)      {   var img = document.images[i]   var imgName = img.src.toUpperCase()   if (imgName.substring(imgName.length-3, imgName.length) == "PNG")      {   var imgID = (img.id) ? "id='" + img.id + "' " : ""   var imgClass = (img.className) ? "class='" + img.className + "' " : ""   var imgTitle = (img.title) ? "title='" + img.title + "' " : "title='" + img.alt + "' "   var imgStyle = "display:inline-block;" + img.style.cssText    if (img.align == "left") imgStyle = "float:left;" + imgStyle   if (img.align == "right") imgStyle = "float:right;" + imgStyle   if (img.parentElement.href) imgStyle = "cursor:hand;" + imgStyle     var strNewHTML = "<span " + imgID + imgClass + imgTitle   + " style=\"" + "width:" + img.width + "px; height:" + img.height + "px;" + imgStyle + ";"      + "filter:progid:DXImageTransform.Microsoft.AlphaImageLoader"   + "(src=\'" + img.src + "\', sizingMethod='scale');\"></span>"    img.outerHTML = strNewHTML   i = i-1      }      }   }window.attachEvent("onload", correctPNG);

ktory dziala owszem. Ale najpierw laduje mi sie cala strona lacznie z obrazkiem najpierw na tle niebieskim, dopiero jak sie calosc zaladuje, obraz zmienia sie na przezroczysty :/. Zalezaloby mi na tym zeby obrazek od razu byl przezroczysty, a nie po zaladowani ucalej strony- dziwnie to wyglada. Probowalem rowniez metody ze strony microsoft`u. Czyli ze uzyciem <DIV> stylów i jakiegos filtraDX , ale to w ogole w moim wypadku nie dzialalo. Czyk tos ma jakis jeden sprawdzon sposob??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki ale tak jak juz pisalem , doskonale wiem ze nie obsluguje przezroczystosci w plikach PNG. Tylko ze sa rozne rozwaizania na ten problem. Ja wymienilem dwa z czgo jedno nie dziala, drugie dziala ale dopiero jak sie cala strona zaladuje, nie podoba mi sie to. Moze ktos ma jeszcze jakies, sprawdzone i dzialające.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi