Skocz do zawartości
Pretorian

Dziwne zwisy kompa !!! HELP :(

Rekomendowane odpowiedzi

mam taki dziwny problem z drugim kompem!!!

otóż od paru dni wystepują na nim dziwne zwisy, komp sie zwiesza czasem w biosie czasem podczas uruchamiania windy czasem jak gram

ale sie zawiesza !!! oto konfig : MSI K7T Pro2 (KT 266A) Duron 1300 , Gf2 ti , Maxtor 40GB , Fujitsu 10GB , Live ,Modem (zoltrix Aquilla) , K.Sieciowa (Realtek) , 1x 128 ddr noname. Dodam że próbowałem już wielu żeczy takich jak sprawdzałem inne kosci pamięci , resety biosa , pozostawieni tylko niezbędenych komponentów w kompie lecz dalej sie wiesza. Dodam że zasiłka 250 W noname !!!! prosze o jakies sugestie ?! :wink: :roll:

ps. czy da sie podłączyc zasilacz at to plyty atx (do tej msi )??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otóż od paru dni wystepują na nim dziwne zwisy, komp sie zwiesza czasem w biosie czasem podczas uruchamiania windy czasem jak gram 

ale sie zawiesza !!! oto konfig : MSI K7T Pro2 (KT 266A) Duron 1300 , Gf2 ti , Maxtor 40GB , Fujitsu 10GB , Live ,Modem (zoltrix Aquilla) , K.Sieciowa (Realtek) , 1x 128 ddr noname. Dodam że próbowałem już wielu żeczy takich jak sprawdzałem inne kosci pamięci , resety biosa , pozostawieni tylko niezbędenych komponentów w kompie lecz dalej sie wiesza. Dodam że zasiłka 250 W noname !!!! prosze o jakies sugestie ?! :wink:  :roll: 

Spróbuj na nie podkręconym kompie (pewnie już to sprawdzałeś). Jeżeli masz możliwość sprawdzenia innej karty graficznej, to było by dobrze, bo kiedyś też miałem takie dziwne zwiechy przez grafę (ale to w wyniku o/c).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale sie zawiesza !!! oto konfig : MSI K7T Pro2 (KT 266A) Duron 1300 , Gf2 ti , Maxtor 40GB , Fujitsu 10GB , Live ,Modem (zoltrix Aquilla) , K.Sieciowa (Realtek) , 1x 128 ddr noname. Dodam że próbowałem już wielu żeczy takich jak sprawdzałem inne kosci pamięci , resety biosa , pozostawieni tylko niezbędenych komponentów w kompie lecz dalej sie wiesza. Dodam że zasiłka 250 W noname !!!! prosze o jakies sugestie ?! :wink:  :roll: 

Moze to byc wlasnie ta zasilka, mialem podobnie na 200W i Durniu 1200, podobna, a nawet wieksza liczba urzadzen byla i zwiecha za zwiecha. Sprobuj z jakims mozniejszym zasilaczem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy da sie podłączyc zasiłke at do plyty atx ??

No to sie teraz zblaznij, masz ponad 500 postow i nie wiesz czym sie rozni zasilka AT od ATX? Ja nie moge. ja juz nic nie mowie. Podlaczaj jak chesz. Co za ludzie tutaj pisza to sie w pale nie miesci. Zawialo taka Lama od Ciebie teraz stary, ze zaczynam watpic w jakikolwiek sens istnienia tego forum :twisted:

Cholra by wziela tych lamerow!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak oczywiscie ze sie da.

Jak jestes dobrym elektronikiem

I zrobisz jeszcze napiecie 3.3 V w zasilce AT , aha no i jeszcze 5 VSB

no i nie wiem czy AT ma -5 i -12 V.

Jasne ze sie da , wy sie nie znacie :P

Aha i musisz sciagnac z netu najnowszy sterownik do zasilacza AT bo ten od zasilacza ATX nie zadziala.

Wtyczke AT na ATX mozesz przerobic wlasnorecznie , przetopic plastik , i zalac w nowa forme.

Zapomnailem dodac ze AT ma wlacznik na 220V , te kabelki "220V" podlaczasz w miejsce zielonego przewodu w zasilaczu ATX "do plyty glownej"

Teraz tylko przerabiac.

powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne ze sie da , wy sie nie znacie  :P

Aha i musisz sciagnac z netu najnowszy sterownik do zasilacza AT bo ten od zasilacza ATX nie zadziala.

Wtyczke AT na ATX mozesz przerobic wlasnorecznie , przetopic plastik , i zalac w nowa forme.

Zapomnailem dodac ze AT ma wlacznik na 220V , te kabelki "220V" podlaczasz w miejsce zielonego przewodu w zasilaczu ATX "do plyty glownej"  

Teraz tylko przerabiac.

powodzenia.

jakbym wiedzial baranie to bym sie nie pytał nie każdy jest elektronikiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne ze sie da , wy sie nie znacie  :P

Teraz tylko przerabiac.

powodzenia.

jakbym wiedzial baranie to bym sie nie pytał nie każdy jest elektronikiem
Ta moze nie kazdy, ale kazdy Power User - za takiego Cie tu uwazalismy, powinien kurna wiedziec jaka jest roznica pomiedzy zasilaczem AT i ATX. Dales czadu stary. To byla juz przesada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do różnic mysle, że wiem jakie są ale myślałem że jakoś sie da przerobic no cóż może sie zbłaźniłem tylko po co po hamsku po mnie pojechaliście, teraz widze że to foum nie służy do dyskusji tylko do wyśmiewania innych, to że mam 500 postów nie świadczy że znam budowe kompa w 100% widze że inni maja nawet koło 1000 postów a

większych podstaw nie znają (nie mówie o tobie Spiderman) :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie denerwuj się

at nie ma 3.3V resztę ma ok /tzn da sie zrobić tylko zapomnij o wyąłczzaniu kompa tym przyciskiem co to masz do płyty doprowadzony bo at nie mają tych bajerów bo to są proste zasilacze impulsowe /, zresztą w pierwszej specyfikacji atx 3.3V tez nie było obowiazkowe tylko opisane jako 3.3 do przyszłego użycia dopiero rewzje standardu wprowadził je na stale

przeróbka jest mozliwa / dodatkowy stabilizator i takie tam aby uzyskać 3.3V ale nie jest opłacalna bo za duzo roboty i trzeba by jeszcze się zastanowić z ktorego napiecia uzyskać to 3.3 tzn czy amperaż pozwoli /

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie denerwuj się  

at nie ma 3.3V resztę ma ok /tzn da sie zrobić tylko zapomnij o wyąłczzaniu kompa tym przyciskiem co to masz do płyty doprowadzony bo at nie mają tych bajerów  bo to są proste zasilacze impulsowe /, zresztą w pierwszej specyfikacji atx 3.3V tez nie było obowiazkowe tylko opisane jako 3.3 do przyszłego użycia dopiero rewzje standardu wprowadził je na stale

przeróbka jest mozliwa / dodatkowy stabilizator i takie tam aby uzyskać 3.3V ale nie jest opłacalna bo za duzo roboty i trzeba by jeszcze się zastanowić z ktorego napiecia uzyskać to 3.3 tzn czy amperaż pozwoli /

pozdro

to mi sie podoba miła życzliwa wyczerpująca odpowiedz :wink: a nie tak jak zachowanie pewnych osób np. Spiderman & Reed żal mi cie jakim cudem ty jestes moderatorem ??!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie tylko chodziło oto czy by sie niedało jakoś przerobić bo staremu chyba zasiłka nawala a szkoda mi kasy na nową bo mam AT , stary zna sie chyba na elektronice i myśle ze by przerobił ale skoro to nie opłacalne rozglądne sie za nową ATX :oops: .Tylko poco mnie chłopaki tak zjechaliście :( , ja tam sie staram nikogo nie urazić nawet jak palnie jakieś głupstwo :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie denerwuj się  

at nie ma 3.3V resztę ma ok /tzn da sie zrobić tylko zapomnij o wyąłczzaniu kompa tym przyciskiem co to masz do płyty doprowadzony bo at nie mają tych bajerów  bo to są proste zasilacze impulsowe /, zresztą w pierwszej specyfikacji atx 3.3V tez nie było obowiazkowe tylko opisane jako 3.3 do przyszłego użycia dopiero rewzje standardu wprowadził je na stale

pozdro

to mi sie podoba miła życzliwa wyczerpująca odpowiedz :wink: a nie tak jak zachowanie pewnych osób np. Spiderman & Reed żal mi cie jakim cudem ty jestes moderatorem ??!!
Ja moge powiedziec tyle - Sorry. Czasem szybciej pisze niz mysle! A tak serio to jesli chodzi o tego kompa co pytales sprawdz ze swoim zasilaczem i zobacz czy sie wywala, jak przestanie to znaczy jasno, ze przyczyna tkwi w tym zasilaczu 250W. Logiczne dla mnie jest to, ze skoro masz ponad 500 postow to dysponujesz pewnym zakresem podstawowej i tej zaawansowanej wiedzy, widac mylilem sie, dla mnie kaurat ta sprawa jest oczywista. A wiec podpisuje sie pod wypowiedziami kolegow i musze powiedziec, ze taka przerobka nie ma najmniejszego sensu, ze wzgledu na koszty. Lepiej kupic na gieldzie jakis uzywany zasilacz Enlight 250W, efekty poprawy murowane :)

Pozdrawiam i sorki!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie denerwuj się  

pozdro

Ja moge powiedziec tyle - Sorry. Czasem szybciej pisze niz mysle! A tak serio to jesli chodzi o tego kompa co pytales sprawdz ze swoim zasilaczem i zobacz czy sie wywala, jak przestanie to znaczy jasno, ze przyczyna tkwi w tym zasilaczu 250W. Logiczne dla mnie jest to, ze skoro masz ponad 500 postow to dysponujesz pewnym zakresem podstawowej i tej zaawansowanej wiedzy, widac mylilem sie, dla mnie kaurat ta sprawa jest oczywista. A wiec podpisuje sie pod wypowiedziami kolegow i musze powiedziec, ze taka przerobka nie ma najmniejszego sensu, ze wzgledu na koszty. Lepiej kupic na gieldzie jakis uzywany zasilacz Enlight 250W, efekty poprawy murowane :)

Pozdrawiam i sorki!!!

oki bede testował ! cza było tak odrazu :) dzięki za wszystkie opinie i temat uważam za zamknięty.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...