Skocz do zawartości
quartzXXI

Inwestować Czy Od Nowa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Nietety żaden topic ie pasował pod mój temat więc zakładam nowy. A oto moje pytanie. Czy warto jeszcze inwestować w platformę 32bitową ?? Otóż mój dylemat jest następujący. Wszystko chodzi o jak największą wydajność w grach:

- czy kupić płytę pod 939 i postawić na niej AMD64 winchestera 3000+ z 6600gt pod pci-e....dodatkowo wchodzi oczywiście OC...

- czy kupic plyte pod mojego XP-eka np. Abita NF7 rev2, i bawic sie w OC razem na pokladzie z 6800GT ??

I oto mój dylemat. Wiem ze 6600gt jest gorszy od 6800gt ale platforma pod 939 jest juz nowszej konstrukcji wraz z pci-e. Co byście poradzili ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nietety żaden topic ie pasował pod mój temat więc zakładam nowy. A oto moje pytanie. Czy warto jeszcze inwestować w platformę 32bitową ?? Otóż mój dylemat jest następujący. Wszystko chodzi o jak największą wydajność w grach:

- czy kupić płytę pod 939 i postawić na niej AMD64 winchestera 3000+ z 6600gt pod pci-e....dodatkowo wchodzi oczywiście OC...

- czy kupic plyte pod mojego XP-eka np. Abita NF7 rev2, i bawic sie w OC razem na pokladzie z 6800GT ??

I oto mój dylemat. Wiem ze 6600gt jest gorszy od 6800gt ale platforma pod 939 jest juz nowszej konstrukcji wraz z pci-e. Co byście poradzili ??

1408614[/snapback]

jak masz kase to bierz s939. ja mam / mialem podobny problem. nie wiedzialem, czy pchac sie jeszcze w sA, czy co. chlopaki przekonali mnie na s754. na s939 kasy nie mam, a zreszta bez sensu pchac takie pienadze w s939.

ja bede bral sempa 2800 i jakas plytke do 300zl na s754, a Ty zastanow sie ile mozesz kasy wylozyc, i bierz to, na co bedzie Cie stac, w sA szkoda chyba kase pchac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

s939 lepszy od 754 a poza tym 754 słyszałem że wstrzymują produkcję

1408732[/snapback]

Zle slyszales. Koniec z produkcja na socket A, a nie 754. A s 939 nie jest duzo lepsze, biorac pod uwage kase jaka trzeba doplacic do niego w stosunku do s. 754. o tylko moje osobiste zdanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kasa kasą. A zabawa z XPekiem 3200+ to jeszcze nie koniec. W sumie to tak. Biorąc płytkę pod s939, to czy dybym bral z NForce4 i sli to oznacza ze koniecznie jakas karte graf musze pchac pod sli czy wystarczy jedna pci-e np 6600gt ?? Aha i jeszcze jedno. Mam stosunkową starą obudowę, czy muszę zatem zmieniać budę przechodząc na s939 ?? skoro przy sA jest OK nawet z taka "długą" kartą graficzną jaką jest FX 5900 ?? Zaznaczam ze i tak jedna sciane z budy mam otwarta :D

aha. przy okazji zmieniam zasilacz na szefa 420w :D

Edytowane przez quartzXXI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiście brał bym s939 i jakiegoś a64 (jakoś nie mam przekonania do sempronów - ciekawe czemu :blink: ) i 6600GT na PCI-E nie warto sie pchac w SLI jak według mnie oczywiśćie Przy dobrym a64 np 3000+ jak go dobrze wykręcisz i na tym 6600GT bedziesz miał bardzo dobre wyniki, potem zmienisz karte na jakieś FUDO albo nowy układ NV i juz .... podstawka napewno szybko nie wyjdzie z użytku wiec jak bedziesz chciał zmienić na mocniejszy proc to problemu nie bedzie. Ale decyzja należy do Ciebie ... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowy nie musisz zmieniac. Kupujac plyte ze sli nie musisz miec koneicznie kart spietych w sli. GF 6600GT nie warto laczyc w sli.

Plyta glowna do oc to DFI LanParty NF4. Wersje masz 3 do wyboru.

Proc to Winchester 3000+, ale na chwile obecna to trudno cos dostac o dobrym potencjale oc. Ale warto poszukac, moze znajdziesz cos z selekcji. Chyba ze chcesz poczekac na Venice, co jest chyba bez sensu moim zdaniem.

A czemu DFI i Winchester to sprawdz tu i tu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlugo sie zbierales do zmiany grafy ,a teraz zmieniasz wszystko ??

ja bym bral dobra karte na AGP i ,proca mozesz pewnie jeszcze o 100MHz pchnac i spoko

a jak kiedys bedziesz zmienial to za takiego gf6800gt na agp wezmiesz wiecej niz za pci-e

ja teraz choruje na grafe 8-potokowa ,a jak bym do Niemiec wyskoczyl to moze i jakiego 12-potokowca bym sciagnal z wyprzedazy :D (cos takiego jak teraz Mediony r9800pro)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak, ale i szybkość proca zależy od częstotliwości RAM-u prawda ?? Dlatego chciałbym wiedzięć jak puścic tego winchcestera na 2200-2500 zeby nie rozje*** moich beznadziejnych RAM-ów

Edytowane przez quartzXXI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamieciami sie nie przejmuj ,ale szczerze mowiac to bedzie smieszne O/C athlona 64 na slabych pamieciach puszczonych z musu bez duala

idz na calosc i kup A-Daty ddr600 :D

nie wiem czemu chcesz zmieniac proca z plyta i pchac sie w 6600gt skoro chodza sluchy o jej niedomaganiach

majac forse na 6800gt lepiej go kupic ,bo jak go kupisz to i tak zasilacz musisz zmienic

jezeli chodzi o szybkosc w grach to 6800gt bedzie szybsze od 6600gt z nowym (mocniejszym) procem

a jezeli wystarczy ci szybkosc 6600gt to kup poprostu 6800le ,a reszte kasy wrzuc w cos innego: zasilacz , dysk masz niezaspecjalne

zrobisz jak zechcesz - na wymiane plyty i proca nigdy nie jest za pozno ,a ceny raczej spadaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1408614[/snapback]

Bierz Winchestera3000oem, pentagram QVC-100Cu, MSI K8N NEO-FSR, GeForce6800le. (razem ok. 1800)

Jesli sie nie myle to w tym GF mozesz 4 potoki odblokowac.

Procka wyciagniesz na fsb ok240, a grafe tez mozna wysrobowac.

Przy odrobinie szczescia uzyskasz wydajnosc wieksza niz na A64 3400 i pelnym gf6800

I do tego jeszcze przydalaby sie zasilka chieftec 420w oraz wd caviar 160gb sata (razem 600zl)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak przy okazji. Jaka jest według was najlepsza (cena nie gra roli) płytyka do O/C dla Athlona-XP (barton) ?? no moze tak do 400zł

Jeżeli myślisz o sobie to zmiana płyty na inną soc. A jest najmniej korzystną możliwością. Nawet nie masz gwarancji, że procesor dużo bardziej podkręcisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi