Skocz do zawartości
silverfast

Ogromne Zainteresowanie Nowa Wersja Opery

Rekomendowane odpowiedzi

Opera Software informuje, ze premiera najnowszej wersji przegladarki spotkala sie ze znacznie wiekszym zainteresowaniem niz przypuszczano. W ciagu pierwszych 48 godzin od umieszczenia Opery 8.0 na serwerach, zarejestrowano ponad 600 tysiecy pobran. Wiceprezes firmy, pan Carsten Fischer, oswiadczyl ze liczba download'ow w pierwszej godzinie od premiery przekraczala 120 na sekunde. "Przeroslo to nasze najsmielsze oczekiwania, oczywiscie natychmiast zdecydowano o podlaczeniu dodatkowych serwerow" - powiedzial, wyraznie zadowolony, Fischer.

Stabilna wersja Opery 8, ktora ujrzala swiatlo dziennie w miniony wtorek, dostepna jest w wersjach dla Windows i Linux'a, a mozna ja pobrac bezplatnie ze strony www.opera.com. Wyroznia sie wyjatkowo estetycznym i elastycznym interfejsem uzytkownika, z calym bogactwem opcji przydatnych kazdemu doswiadczonemu internaucie. W polaczeniu z wysoka niezawodnoscia i szybkoscia dzialania Opera stanowi doskonala alternatywe dla Internet Explorer'a, jest takze groznym rywalem FireFox'a.

Wedlug opinii specjalistow zainteresowanie nowa wersja Opery wydaje sie byc wieksze niz FireFox'em, w dniu jego premiery. Przyszlosc zapowiada sie wiec calkiem interesujaco. Wszystko wskazuje na to, ze Opera ma wielkie szanse wysunac sie na prowadzenie w wyscigu o prymat na rynku przegladarek. Zwazywszy, iz firma dysponuje zgranym, miedzynarodowym zespolem programistow, dobrym zapleczem finansowym i naprawde dopracowanym produktem - nie byloby w tym nic dziwnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jon S. von Tetzchner, szef Opera Software zapowiedział, że jeśli przeglądarka Opera 8 przekroczy 1 000 000 ściągnięć w ciągu czterech dni od udostępnienia jej w Internecie, to osobiście przepłynie się z Norwegii do USA... nie statkiem dodajmy. Czas niebłaganie płynie - jutro rano deadline, a Opera 8 ściągana jest jak świeże bułeczki. Jest zatem prawdopodobne, że wkrótce ujrzymy prezesa Opery w kąpielówkach ;-)

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Termin juz dawno minal, premiera miala przeciez miejsce w ubiegly wtorek. Myslalem, ze prezes wykreci sie sianem i kaze nurkowac Fischerowi... okazuje sie jednak ze Tetzchner to kawal faceta z jajami... oto update do mojego newsa:

Juz w sobote licznik pobran wskazal 1.050.000. Przerazony Tetzchner nie do konca wie jak wybrnac z danej obietnicy ale wszystko wskazuje na to, ze naprawde przygotowuje sie do maratonu plywackiego. Prezes ze smiechem opowiada, ze zamierza zatrzymac sie po drodze u wybrzezy Islandii gdzie pokrzepi sie filizanka goracej czekolady przygotowanej przez jego mame, a nastepnie poplynie juz prosto do USA...

Aktualnie Tetzchner trenuje intensywnie, wyrazajac nadzieje ze zapas tkanki tluszczowej uchroni go przed nadmiernym wyziebieniem. W slad za prezesem podaza Eskil Sivertsen, jeden z dyrektorow Opera Software, na lodce zaopatrzonej w telefon satelitarny, mapy, zywnosc i wode. Na pokladzie znajduje sie takze specjalna ksiazka, pelna podbudowujacych na duchu cytatow i anegdot, ktora Eskil zamierza czytac prezesowi podczas jego zmagan.

Niewatpliwie duzy wplyw na ilosc pobran Opery maja nowe, rewelacyjne cechy funkcjonalne do ktorych nalezy zaliczyc, m.in. nawigacje glosowa, dynamiczne skalowanie stron do rozmiarow okna (SSR), co dziala i wyglada naprawde rewelacyjnie, oraz np. tzw. biala liste majaca za zadanie zapobiegac atakom opartym o phishing (tworzenie stron "udajacych" prawdziwe serwisy komercyjne bankow i innych instytucji, w celu pozyskania danych i kodow dostepu uzytkownikow).

Wydaje mi sie, iz taki wyczyn bylby wrecz niesamowitym chwytem reklamowym dla Opery. Zycze prezesowi wytrwalosci i... zazdroszcze kondycji oraz hartu ducha. Niesamowici ci Norwedzy, trzymajmy kciuki!

Edytowane przez silverfast

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety podróż do USA w wykonaniu Jona S. von Tetzchnera, prezesa Opera Software i jego PR managera E. Sivertsena już dobiegła końca. Panowie nawet nie zdążyli wypłynąć na oceaniczne wody. Ponton Eskila Sivertsena zaczął przeciekać i tonąć, a kiedy okazało się, że PR manager nie umie pływać, prezes wkroczył do akcji i uratował swojego pracownika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam, że piszę tutaj, ale nie chciałem zakładać nowego wątku. w operze 7.54 była taka opcja, że gdy miałem otwarte 2 karty, to gdy kliknąłem na 'nazwe' obecnie otwartej karty przenosiło mnie do tej drugiej. w operze 8 tego niestety nie ma lub nie potrzafię znaleść. szczególnie przydaje to się gdy mam otwarte wiele kart i klikając na 'nazwe' obecnej karty przenosi mnie do czytanej wcześnie.

trochę zamotałem z tą 'nazwą', ale nie potrafie tego inaczej ująć. jak np otworzymy google, to na karcie będzie napisane Google i to właśnie ta nazwa :D

z góry dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi