Skocz do zawartości
borsook

Chłodzenie Wodą

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem nowym userem i o chłodzniu wodą wiem na razie nie wiele poza tym że jest ciche.

Mam zatem następujący problem. Przeprowadzam się do Babci,a ona nie lubi szumu komputera - zdecydowałem się zatem na chłodzenie wodne. I tu powstaje problem: do chłodzenia są 3 jednostki...

jednostka 1 - w założeniach chozi non stop (pełni rolę switcha, komputera na którym mam komunikator, tlenofon i fax)

-PIII 667 (ale na razie mam K6-2 412) / 256 MHz / grafika to jakiś ogórek, więc nie wliczam / zasilacz(ma ciągnąć to co wcześniej + WiFi 802.11g + 3 sieciówki)

jednostka 2 - odpalana raz na ruski rok (oglądanie filmów DIVX na Movix-ie)

-PII 333 / 192 SDRAM / Riva TNT2M64 TV-Out / Zasilacz (ciągnie to co wcześniej i dźwięk stereo)

-jednostka 3 - chodząca ok 8-12h/dobę - czyli moja stacja na której pracuję,gram itp

-Duron 1800 (ale po wakacjac zmieniam na Bartona XP3000+) / 512 DDR DC / 80GB / jakaś grafika klasy Radek 9700Pro / zasilacz (ciągnący to wszystko)

I tu jest moje pytanie. Jakiego sprzętu potrzebuję by chłodzić to wszystko? Jednostki stoją przy sobie (odległości rzędu metra). Czy da się zrobić częśc sprzętu "domowym" sposobem(widziałem u kumpla zaadaptowaną pompkę z akwarium)? Ile wody potrzeba mieć w obiegu? czy zamiast np. chłodnicy mogę mieć spory ziorniczek wody (np. 10l)? Wiem że niektóre pytania mogą się wydać śmieszne, ale dopiero startuję...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem ci tak. Oczywiscie pompka z akwarium jest ok jesli ma wystarczajaca wydajnosc ale chlodzenie w takiej konfiguracji komputerow bedzie trudne i drogie i tak naprawde mija sie z celem.

Na 2 jednostke załóż radiator i dobry wentyl skrecony na 7V

na 1 jednostke chyba tez bo P3 nie powinna sie za bardzo grzac ale oczywiscie tu tez wentyl. Na 3 jednostke juz WC jest ok bloczek na procka i bloczek na grafike i smiga.

Ciekawe by bylo zrobic jeden zestaw na 3 kompy ale bardzo drogie bo uzyjesz duzo zlączek i zaworkow. Pompka musiala by byc naprawde super wydajna... a dostanie teraz bloczkow na PII nie wiem czy jest mozliwe :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koszt budowy WC do tego wszystkiedo przekroczy wartośc dwoch pierwszych jednostek dwukrotnie a moze nawet trzykrotnie ... Bez sensu no chyba ze Totalnie w ramamach zajęć praktycznych ... Mozna ekperymentowac ....

Sam sobie odpowiedz czy warto .......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

weź lepiej sprzedaj te dwie gorsze maszyny - albo moze wszystko ... zsumuj kasę ... dowal to co miałeś wsadzić w WC i kup sobie jeden zestaw - na cholerę ci 3 komputery to nie wiem? masz tam jakieśsuper ważne dane korporacyjne czy co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

weź lepiej sprzedaj te dwie gorsze maszyny - albo moze wszystko ... zsumuj kasę ... dowal to co miałeś wsadzić w WC i kup sobie jeden zestaw - na cholerę ci 3 komputery to nie wiem? masz tam jakieśsuper ważne dane korporacyjne czy co?

1409893[/snapback]

jednostka 1 - w założeniach chozi non stop (pełni rolę switcha, komputera na którym mam komunikator, tlenofon i fax)

jednostka 2 - odpalana raz na ruski rok (oglądanie filmów DIVX na Movix-ie)

jednostka 3 - chodząca ok 8-12h/dobę - czyli moja stacja na której pracuję,gram itp

1409743[/snapback]

to tak jakbys nie zauwazyl po co mu 3 kompy ;) zdecydowanie jestem za wstawieniem radiatorow, ale zastanow sie czy nie lepiej z tych dwoch (2 i 3) zlozyc jeden i na "swoim" ogladac filmy? ;)

Edytowane przez samhain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jednostkę 1 mozna spokojnie schłodzić ładnie wieeeeelkim radiatorem i jakimś 12cm wentylem tanim na 5V puszczonym - będzie cicho i zimno

jednostka 2 jak dla mnie - na sprzedaż, albo do pozbycia się, bo bez sensu ładować dodatkowe koszty w takiego kompa

jednostka 3 - tutaj możesz zrobić ładne WC - dodatkowo jeśli chcesz to w najbliższym czasie wymienić na coś lepszego to wybierz blok wodny pod tym kątem (żeby podstawka pasowała - tylko że ty chcesz wymienić na Bartona, tak? no to zostaje socket A) no i resztę WC możesz złożyć już wydajniejszą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak nie bardzo chcę to sprzedać, bo:

1. Nie uzyskam za wiele $$$ z tego

2. Na jednostce 3 często jest duże obciążenie jak już pracuje a do mnie często znajomi wpadają i nie chcę zatrzymywać pracy na 3 by włączyć sobie filma czy muzę... Jednostka 2 pracuje wtedy jako odtwarzacz filmów/muzy

3.Sprzedaż wszystkich 3 jest niemożliwa, bo jeden MUSI być włączony 24/Doba ze względu na tlenofon i jeśli bym miał jeden to gdyby był non stop on-line to bym nie mógł go obciążać...

4. Zapomniałem dopisać: Często też mój ojciec będzie wpadał ze swoim Laptopem i pewno będzie chciał sprawdzić maila czy co, a u niego nie będzie dało się inaczej podłączyć neta jak kablem bo ma nieco leciwego lapka (Toshiba Satelite 200CDS) i nie ma CardBus-a (u nas sieć tylko po wifi- 802.11g)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to tak jakbys nie zauwazyl po co mu 3 kompy ;) zdecydowanie jestem za wstawieniem radiatorow, ale zastanow sie czy nie lepiej z tych dwoch (2 i 3) zlozyc jeden i na "swoim" ogladac filmy? ;)

1409939[/snapback]

zdecydowanie twierdzę:

jednostka 1:

jakby miał tylko jeden komp to mu jednostka pierwsza (jako switch) wcale nie byłaby potrzebna bo co miałaby rozdzieleć?

jednostka 2:

a czy filmów nie moze oglądać takze na jednostce 3.? po co komu dwa kompy jeśli jeden może robić to samo co oba? chyba, ze jednostka 2. stoi sobie pod TV i tylko do niego jest podłaczona ... tylko, że ja do takich rozwiązań przekonany nie jestem - bo żeby to dobrze wyglądało - stojac obok zestawu Hi-fi i DVD - obudowa porządnie wyglądająca i pasująca do sprzętu Audio kosztowałaby go więcej niż cały ten zestaw nr. 2. albo nawet kilka takich zestawów ...

zdecydowanie lepiej mieć tylko:

jednostkę 3. dobrze wyposażoną i wydajną ....

do pracy i grania - z odpowiednio silnymi podzespołami, np. na AMD 64 z technologia CoolandQuiet - będzie to brało tyle samo prądu co jednostka nr. 2. a będzie lepsze i wydajniejsze - a do TV można to podłączyć nawet 10m kablem s-video - bo z doświadczenia wiem, że do mniej więcej tylu metrów na dobrej jakości kablu s-video (nie mówię o padakach za 10 PLN) nie widać wyraźnych pogorszeń obrazu na Tv-out ....

dlatego nadal twierdzę, że nie wiem po co komu 3 kompy na raz jeśli nie ma szóstki dzieci albo nie posiada na jednym z nich ważnych danych i drogich danych (korporacyjnych), które bałby się stracić ...

i jak najbardziej Twoja koncepcja o połączeniu jednostki 2 i 3 jest wg mnie najlepszym rozwiązaniem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi