gemini4all Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Witam, jestem w sieci osiedlowej i posiadam dwa IP, sieciowe oraz publiczne, wiadomo jak sciagam cos z netu to uzywam publicznego, ale zeby udostepniac i poruszac sie w sieci osiedlowej musze zmienic IP na sieciowe, denerwuje mnie juz ciagle wklepywanie IP, bram, dnsow itd w ustawienia sieciowe :angry: Czy jest jakis program, badz inny sposob na rowiazanie problemu zmiany IP w szybszy sposob niz przezemnie uzywany :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 A net masz w tej sieci osiedlowej czy z innego źródła? Bo nie rozumię po co ci dwa adresy skoro masz bramę przez którą się łączysz z netem. :blink: :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gemini4all Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Nie ma co wnikac jak co sie nazywa :-) Mam do mojego komputera a raczej karty sieciowej przydzielone dwa IP na serwerze sieciowym, zwykly sieciowy-192.168 itd na ktorym smigam po sieci i widze wszystkich uzytkownikow (internet tez mam) ale wiadomo do netu lacze sie nie bezposrednio, oraz mam publiczny adres IP (217.17 itd zmieniaja sie takze brama i maska oraz dnsy) dzieki ktoremu mam lacze bezposrednie do netu (czyli jestem active w DC++, high ID w emule, zielona morda torrenta w azureusie itd itd) ale wtedy nie mam dostepu do sieci, nie widze zadnych uzytkownikow, wiadomo dlaczego. Ale sek w tym zeby uzyc jakiegos programu, albo ustawien zebym mogl w pare sekund zmienic IP, bo wklepywanie w ustawieniach TCP/IP jest denerwujace. Pewnie ze moge sobie stworzyc dwa konta w XP i sie bawic w ten sposob, ale napewno jest inna metoda i takiej wlasnie poszukuje :D Jakies inne pomysly? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnson Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Mozesz stworzyc 2 polaczenia sieciowe i przelaczac kabel sieciowy (potrzebne 2 karty sieciowe). Mozesz wlozyc 2 karty sieciowe i podzielic sobie lacze switchem i miec 2 polaczenia bez koniecznosci przekladania kabla.. Na allegro widzialem tez kiedys taki rozdzielacz do kabla sieciowego, tylko nie wiem czy to zadziala (moznaby go uzyc zamiast switcha) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Mozesz stworzyc 2 polaczenia sieciowe i przelaczac kabel sieciowy (potrzebne 2 karty sieciowe). Mozesz wlozyc 2 karty sieciowe i podzielic sobie lacze switchem i miec 2 polaczenia bez koniecznosci przekladania kabla.. 1411552[/snapback] To wydaje się być w tej sytuacji najkorzystniejsze rozwiązanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 (edytowane) Też poluję na takie rozwiązanie i jakoś do tej pory nic mądrego nie znalazłem. Na jednej sieciówce faktycznie można dostać zajoba z ciągłym wpisywaniem. Teraz mam dwie sieciówki i przekładam w razie potrzeby kabel, ale nie jest to raczej wymarzone rozwiązanie. Przypisywanie dwóch adresów IP do jednej karty nie skutkuje - nie widzę LANu. Żeby przykładowo wymienić się z kimś plikami przez lan muszę nurkować pod biurko i przepinać :wacko: Nie można zrobić chociaż jakiegoś skryptu, który zmieniałby adresy i bramy na jednej sieciówce? Edytowane 26 Kwietnia 2005 przez Paszczu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 w xp pro jest takie coś jak konfiguracja alternatywna działa albo na jednym albo na drugim nie sądzę że można razem ostatnio jeszcze spotkałem się u klienta z programikiem który przestawiał adresy w konfiguracji po 1 kliknięciu niestety dopadła mnie skleroza i nie mogę sobie przypomnieć nazwy :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harnas Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 hm a nie lepiej pogadac z adminem zeby ci przekierowal twoje ip wew. na zew. ? ja mam cos takiego. po sieci jestem widoczny normalnie jako 192... a poza siecia mam juz swoje ip zew. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolzak Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 oj misie, jest takie rozwiazanie niezwykle przydatne a robi sie to tak: netsh -c interface dump > c:\siec_zew.txt w ten sposob zgrywasz ustawienia sieci zewnetrznej, teraz aby je ladowac musisz albo wpisac w start>uruchom netsh -f c:\siec_zew.txt albo stworzyc *.bat i sam bedzie sie uruchamial i mysle ze o to ci chodzi analogicznie tworzysz ustawienia sieci wew czyli netsh -c interface dump > c:\siec_wew.txt i tworzysz bata o tresci netsh -f c:\siec_zew.txt teraz chcac sie przelaczac pomiedzy sieciami klikasz na jeden badz drugi pozdro, wojt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morion Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 hm a nie lepiej pogadac z adminem zeby ci przekierowal twoje ip wew. na zew. ? ja mam cos takiego. po sieci jestem widoczny normalnie jako 192... a poza siecia mam juz swoje ip zew. 1424476[/snapback] to jest najsensowniejsze rozwiązanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 :gitarzysta: O to chodziło, thnx! Tylko dlaczego przy robieniu kopii ustawień gubi się po drodze alternetywny DNS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...