SR-71 Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 (edytowane) Na temat LCD 19 calowych dodam coś od siebie. Jak ktoś chce kupić tani LCD 19 to warto poczekać na FS C19-4,wkrótce będzie w sklepach za ~1200 może 1300żł i w tej cene będzie bezkonkurencyjny,pisałem o nim w tym topicu http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=148945 ,za ~2000zł najlepiej samsunga 193P+,a za 2600 już można myśleć o NECu 1980Fxi. Szczerze odradzam wszystkie monitory na matrycach TN. Edytowane 27 Sierpnia 2005 przez SR-71 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...fre0n... Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Też miałem taki dylemat jak Wy, ale wreszcie podjąłem decyzję i zamówiłem Samsunga 193P+ (Srebrny), powinni go dostarczyć za kilka dni i wtedy podziele się z Wami moimi odczuciami, mam nadzieję że bardzo pozytywnymi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 (edytowane) Jak ma sie problem smuzenia w przypadku samsunga 193P+? Poniewaz chcialbym nabyc panel 19" LCD z przyzwoitymi parametrami, zeby starczyl mi na 3-4 lata, tzn interesuje mnie cos do zastosowan ogolnych takich jak: internet, programowanie, obrobka tekstu, ale takze filmy, gry i multimedia... Co polecacie, przedtem chcialem cos na matrycy TN ale te salbe katy i kolory chyba sa dosc uciazliwe??? A moze nie warto pchac sie w 19" tylko wziac cos porzadnego z 17"? Wszedlem z ciekawosci na to forum MVA i popatrzalem na ranking monitorow do gier (bo mysle ze taki bedzie najbardziej uniwersalny) i znalazlem: 19" ViewSonic VP-191S powiedzcie mi na jakiej on jest matrycy? i czy cos wiecie o tym cudzie- jak sie sprawuje - ma go ktos? -jaka gwarancje daje ViewSonic? i co z pixelami? cena nie jest az taka wygorowana.... :D wyglad tez calkiem calkiem.... Edytowane 27 Sierpnia 2005 przez Lucas86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Jak ma sie problem smuzenia w przypadku samsunga 193P+? Poniewaz chcialbym nabyc panel 19" LCD z przyzwoitymi parametrami, zeby starczyl mi na 3-4 lata, tzn interesuje mnie cos do zastosowan ogolnych takich jak: internet, programowanie, obrobka tekstu, ale takze filmy, gry i multimedia... Co polecacie, przedtem chcialem cos na matrycy TN ale te salbe katy i kolory chyba sa dosc uciazliwe??? A moze nie warto pchac sie w 19" tylko wziac cos porzadnego z 17"? Wszedlem z ciekawosci na to forum MVA i popatrzalem na ranking monitorow do gier (bo mysle ze taki bedzie najbardziej uniwersalny) i znalazlem: 19" ViewSonic VP-191S powiedzcie mi na jakiej on jest matrycy? i czy cos wiecie o tym cudzie- jak sie sprawuje - ma go ktos? -jaka gwarancje daje ViewSonic? i co z pixelami? cena nie jest az taka wygorowana.... :D wyglad tez calkiem calkiem.... 1617523[/snapback] Postęp w monitorach LCD w przeciwienstwie do CRT jest tak szybki ze dzisiaj kupiony LCD za rok dwa będzie przestarzały. VP191S 8ms zrobiony jest na matrycy firmy: AUO rodzaj: MVA z dopalaczem tej samej co w C19-4 i być moze innych monitorach(miro TD690 8ms). Test VP191 jest na mva.pl http://www.mva.pl/?id_kategorii=2&top=71&kategoria=220 Na mva.pl będzie niedługo test Belinea 101920C ktory to monitor posiada najnowszą odmianę tej matrycy z podwyzszonym kontrastem 1000:1 i kątami 178/178. Cena 101920C jest ciekawa bo ~1670zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SR-71 Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Jednak zależy mi na DVI gdyż chcę korzystać jednocześnie z wyjścia DVI, D-sub i TV-out a karta ma tylko 2 ramdaki. Też sie zastanawiam nad Samsungiem 173p+ jednak 17" to troche mało... Ten Neovo jest na matrycy TN 12ms. Ale na szerokich kątach mi nie zależy. Różnicy w kolorach pewnie też nie zauważe. Czy może sie mylę?? :) 1614698[/snapback] Karty ati mają jeden ramdac do d-sub,a drugi do dvi i tv out,więc albo oglądasz tv out i pracujesz na d-sub jednocześnie,,sam tak robie, albo pracujesz na dvi i d-sub,ale nici z dvi i tv-outu na raz. Niech mnie ktoś poprawi,jeśli się mylę. A co do różnicy w kolorach to na pewno zobaczysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 gmfriend ciekawie mowisz... ta Belinea wyglada conajmniej bosko ;p skoro to ta sama matryca co ViewSonic albo i lepsza (a lepsza ta matryca niz w Samsungach 193P+?), ma pivota, wyglada fajnie, cena tez przystepna.... Pozostaje problem gwarancji - jak sie ona ma w przypadku Belinei? kiedys mialem monitor CRT Belinei i bylem bardzo zadowolony :) ale wiem ze to zupelnie inna sprawa. Co do teg, ze chcialbym go miec 3-4 lata, to nie chodzi mi zeby byl przez ten okres jakis super, ale zeby wystarczal do wszystkich zastosowan, chodzi mi o to ze nie chce kupowac czegos co bedzie smuzyc i bog wie co jeszcze tylko dlatego zeby szpanowac ze mam LCD, chce wiedziec czy te LCD takiej klasy jak ta Belinea czy VievSonic daja juz spokojnie rade we wszystkich zastosowaniach bez jakichs wiekszych problemow? Natomiast strasznie mnie wkurza kazda fuszerka, wiec chcialbym cos co daje gwarancje na wypalone pixele....:/ Btw. czy w najblizszym czasie maja jeszcze wypuscic cos inne firmy o podobnych parametrach albo lepszych w cenie do 2,5 tys? Ewentualnie co byscie mi radzili, moze kupic sprawdzonego 17" SyncMaster 173P Plus i nie bawic sie w 19", a bede mial pewnosc, ze nie bedzie smuzyc itd.... Dodam, ze teraz mam monitor CRT 17" (AOC 7A+), z gory dzieki za wszelkie rady. Ps. monitora nie musze miec na juz, moge poczekac do konca roku, jak ma wyjsc cos fajnego w przystepnej cenie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 gmfriend ciekawie mowisz... ta Belinea wyglada conajmniej bosko ;p skoro to ta sama matryca co ViewSonic albo i lepsza (a lepsza ta matryca niz w Samsungach 193P+?), ma pivota, wyglada fajnie, cena tez przystepna.... Pozostaje problem gwarancji - jak sie ona ma w przypadku Belinei? kiedys mialem monitor CRT Belinei i bylem bardzo zadowolony :) ale wiem ze to zupelnie inna sprawa. Co do teg, ze chcialbym go miec 3-4 lata, to nie chodzi mi zeby byl przez ten okres jakis super, ale zeby wystarczal do wszystkich zastosowan, chodzi mi o to ze nie chce kupowac czegos co bedzie smuzyc i bog wie co jeszcze tylko dlatego zeby szpanowac ze mam LCD, chce wiedziec czy te LCD takiej klasy jak ta Belinea czy VievSonic daja juz spokojnie rade we wszystkich zastosowaniach bez jakichs wiekszych problemow? Natomiast strasznie mnie wkurza kazda fuszerka, wiec chcialbym cos co daje gwarancje na wypalone pixele....:/ Btw. czy w najblizszym czasie maja jeszcze wypuscic cos inne firmy o podobnych parametrach albo lepszych w cenie do 2,5 tys? Ewentualnie co byscie mi radzili, moze kupic sprawdzonego 17" SyncMaster 173P Plus i nie bawic sie w 19", a bede mial pewnosc, ze nie bedzie smuzyc itd.... Dodam, ze teraz mam monitor CRT 17" (AOC 7A+), z gory dzieki za wszelkie rady. Ps. monitora nie musze miec na juz, moge poczekac do konca roku, jak ma wyjsc cos fajnego w przystepnej cenie :) 1617938[/snapback] Hmm... dla mnie ta belinea 101920C wygląda strasznie tandetnie:( Fotka Będzie test na mva.pl wtedy okaze się czy jest lepsza czy gorsza ale wszystko tez zalezy pod jakim względem. NIE MA MONITORÓW LCD nie smuzących, matryce VA mimo lepszych kolorów i kątów zawsze smuzyły bardziej niz matryce TN. Ja osobiscie jak mam ochotę MOCNO pograć w UT2004 to tylko na CRT bo nawet na najszybszych TN 8ms smuzenie mi przeszkadza. Jak ktos ma przeciętnego kompa i w grach 25klatek/sekundę to będzie krzyczał ze na większosci LCDków nic mu nie smuzy. Na mocniejszej maszynie takiej ktora w grach daje 100 klatek na sekundę na kazdym LCD będzie rozmycie-utrata ostrości w ruchomym obrazie-czyli smuzenie. Ciągle wychodzą nowe LCDki, juz są w produkcji najnowsze matryce o kątach praktycznie 180/180 i czasie reakcji <8ms więc niedługo pojawią się monitorki na tych matrycach. Monitory kineskopowe istnieją od 60lat dlatego nie ma w tej dziedzinie zadnych przełomow. Do jesieni na pewno nie wyjdzie jakiś strasznie przełomowy model LCD, najwczesniej mozna się spodziewać znaczących nowości na targach CEBIT 2006(marzec), moze będzie podobnie jak w tym roku kiedy to zaprezentowano obecny hit czyli monitory VA z dopalaczami. Co do gwarancji to w siriusie Belinea 101920C sprzedawana jest z 7-dniową gwarancją na uszkodzone piksele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 (edytowane) gmfriend widze ze masz niezly sprzet, ja nie jestem fanatycznym maniakiem gier zwlaszcza fpp ale od czasu do czasu chcialbym tez moc w cos pograc. Planuje teraz zlozyc kompa cos w styul: A64 3000+ moze @ 1GB DDR 400mhz nf4 ultra X800 GT wiec komp raczej sredniej klasy, moje pytanie brzmi czy taki monitorek jak ta Belinea spelni wg Ciebie moje wymagania, tzn Windows, internet, filmy czasem gry? Widze ze tez masz fajny panel LCD - jak wyglada sprawa smuezenia na nim i gwarancji? Parametry ma chyba podobne jak ta Belinea czy VievSonic choc matryca chyba inna ? Moze on bylby dobrym wyborem? Choc szczerze mowiac jak Belinea ma miec podobne smuzenie i parametry to moze wzialbym ja... Jakie inne panele moglbys mi polecic, a moze lepiej wziac wspomniana wczesniej przeze mnie 17" Samsunga? Edytowane 28 Sierpnia 2005 przez Lucas86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrux Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 No to teraz krótki opis (jak zwykle dla potomnych) Hyundai L90D+ bo mam :D. 1. Za tą cenę nie ma nic lepszego, według mnie oczywiście :) 2. Jakość wykonania bardzo dobra, wyjątkiem są gumowe nóżki w podstawce, są klejone i łatwo mogą się odrywać więc trzeba uważać bynajmniej w porządkowym okresie używania gdy nie są jeszcze dobrze dociśnięte przez ciężar monitora. Monitor jest multimedialny choć tego na pierwszy rzut oka nie widać (i dobrze), głośniczki są z tyłu matrycy, jak działają to nie wiem bo nie uruchamiałem bo chyba nie ma sensu :D (2W czystej mocy :lol: ). 3. Ostrość super nawet na D-SUB, na DVI jeszcze lepsza, czcionki ładne (miałem wcześniej na dzień Samsunga 713N to nie ma porównania dużo lepsza ostrość na L90D+) 4. Smużenie... matryca samsunga 8ms (oczywiście według producenta :)) w grach sprawuje się super, jest stworzony do gier 5. Word i praca z tekstem, pracuje się bardzo dobrze, jak pisałem ostrość jest znakomita wzrok się nie męczy. 6. Biel bardzo ładna jakby to powiedzieć biała :D 7. Czerń hmmm... bardziej szarość no niestety kupując matrycę TN trzeba się z tym liczyć da się wyregulować tak żeby było mniej więcej czarne ale nie jest to CRT. Najbardziej przeszkadza to podczas pracy w nocy przy wyłączonym świetle np. w ciemnych grach lub filmach. 8. Kąty - powiem tak nie jest źle używam monitora jako TV i bardzo dobrze się ogląda, troszkę gorzej jest góra dół ale też nie tragicznie wystarczy troszkę podregulować. Przeszkadza trochę mała regulacja w dół (-3 stopnie). 9. Podnoszenie i opuszczanie skopiowane z samsunga (na sprężynie) bardzo lekko chodzi. Pivot też bez problemu. 10. Przyciski sterujące no niestety to chyba największy mankament są umieszczone od dołu za ala gumowymi osłonkami nie używa się tego dobrze, ale często się na szczęście tego nie robi. 11. Oprogramowanie sterujące IMAGE TUNE rozwiązuje wszystko bez problemu łatwo się używa, dużo funkcji. Aha jest też ciekawa funkcja Hyundai się chwali że to World's 1st ANTI-THEFT monitor :). Działa to w ten sposób jak w komórkach, to znaczy ustalamy pin i po wyłączeniu zasilania prosi o pin w innym przypadku nie uruchomi się. No to chyba wszystko jak na razie :) Serdecznie polecam monitor. Aha przed zakupem i podbiciem gwarancji polecam sprawdzić piksele, przez sprzedażą Huyndai wymienia matryce na nowe, po podbiciu gwarancji obowiązuje norma ISO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2005 gmfriend widze ze masz niezly sprzet, ja nie jestem fanatycznym maniakiem gier zwlaszcza fpp ale od czasu do czasu chcialbym tez moc w cos pograc. Planuje teraz zlozyc kompa cos w styul: A64 3000+ moze @ 1GB DDR 400mhz nf4 ultra X800 GT wiec komp raczej sredniej klasy, moje pytanie brzmi czy taki monitorek jak ta Belinea spelni wg Ciebie moje wymagania, tzn Windows, internet, filmy czasem gry? Widze ze tez masz fajny panel LCD - jak wyglada sprawa smuezenia na nim i gwarancji? Parametry ma chyba podobne jak ta Belinea czy VievSonic choc matryca chyba inna ? Moze on bylby dobrym wyborem? Choc szczerze mowiac jak Belinea ma miec podobne smuzenie i parametry to moze wzialbym ja... Jakie inne panele moglbys mi polecic, a moze lepiej wziac wspomniana wczesniej przeze mnie 17" Samsunga? 1619430[/snapback] Sądząc po zachowaniu Viewsonika191b 8ms - ktorego widziałem - to Belinea 101920C powinna w zupełnosci Ci wystarczyć, tak jak napisałem mnie denerwuje rozmycie w UT2004 na kazdym lcd nawet tym najszybszym (testowałem samsung 913N). Smuzenie na P19-2 jest wg mnie najmniejsze z wszystkich monitorów na matrycy VA (belinea 101920C jeszcze nie miałem okazji oglądać). Gwarancja na P19-2 jest door2door a na piksele mozna sobie wykupić np w sirius.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Ja planuje kupic monitor LCD tak za 1-1,5 m-ca jakbys do tego czasu mial okazje porownac Belinee 101920C z P19-2 to moglbys podzielic sie odczuciami ? nie ukrywam ze Belinea tansza, choc jak bedzie znaczna roznica to kupie Siemensa, pozostaje jeszcze tylko pytanie czy nie lepiej kupic 17" Samsung SyncMaster 173P Plus ? jak wyglada sprawa smuzenia w przypadku tego monitora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...fre0n... Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 No dobra, obiecałem że napiszę jakie wrażenia, także do dzieła :) Panel Samsunga 193P+ (Srebrny) na żywo wygląda super. Zero martwych pixeli, kolory bardzo dobre, ale trzeba się pomęczyć żeby software'owo ustawić wszystkie parametry. Teraz to, co wszystkich najbardziej interesuje, czyli smużenie. Smużenie jest nie widoczne. W filmach nie ma w ogóle. W GTA:SA i SWAT4 nie zauważyłem, a w HL2 jakby "wytężyć wzrok" to można dostrzec bardzo małe smużenie, ale nie przeszkadza w graniu. Największą wadą jest regulacja pionowa monitora, czyli panel jest dość nisko i nie można go podnieść wyżej. Poza tym pivot działa OK, kabel DVI jest dołączony. Polecam wszystkim niezdecydowanym, najlepsza 19 aktualnie dostępna na rynku, brać w ciemno! pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawlo Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 (edytowane) Hehe ja mam innego faworyta: Belinea 101920C. Witam Monitorek dotarł do mnie dziś po południu. Jest to mój pierwszy LCD. Mam dla Was krótką recenzję mojego autorstwa :) . Kąty: Do tej pory w sklepach widziałem same LCD oparte o matryce TN. Kąty były w nich naprawdę cieńkie. W Belinei jest zupełnie inaczej nie występują przebarwienia innymi kolorami (czerwonym) tylko obraz jest mniej soczysty gdy spojrzymy pod dużym kątem. Czas reakcji: Czytając wiele testów i samemu testując monitorki na matrycach TN myślałem, że i w tym modelu będą takie smugi, ale się myliłem. Smużenia prawie wogóle nie widać (ten dopalacz robi swoje :D . Kolory: No cóż napewno nie jest to CRT ale nie narzekam. Po dobrym ustawieniu monitor wyświetla naprawdę ładne kolory dość dobrze nasycone. Zdjęcia wyglądają na nim przepięknie. Podświetlenie: Uważam że jest bardzo dobrze podświetlony, chociaż na ciemnym tle rogi są lekko jasne. Jakość wykonania: Cóż na zdjęciach wyglądał dużo gorzej niż w rzeczywistości. Tak naprawdę jest on solidnie wykonany i wygląda całkiem nieźle. Podsumowanie: Moim zadniem nic lepszego za cenę 1650zł nie kupicie !!! Naprawdę warto dołożyć do matrycy Premium MVA która jest o niebo lepsza od TN. Widać to we wszystkim. Nawet w czasach reakcji, które na Belinei są naprawdę lepsze od nie jednego TN. Czcionka na DVI wygląda przepięknie, a podczas przewijania stron jest w miarę stabilna i nie pozostawia smug. Naprawdę warto go kupić bo za takie pieniądze nie ma nic lepszego. Pozdrawiam Pawllo - zadowolony właściciel Belinei 101920C :D PS: Według mnie nie ma sensu przepłacać i brać Samsunga 193P+, ta Belinea nie jest od niego napewno gorsza, a może nawet lepsza :) Edytowane 2 Września 2005 przez Pawlo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masaccio Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Według mnie nie ma sensu przepłacać i brać Samsunga 193P+, ta Belinea nie jest od niego napewno gorsza, a może nawet lepsza :) 1629520[/snapback] Mylisz się, może przepłacać nie warto, ale to Samsung jest lepszy. Z tego co napisałeś w Belinei "na ciemnym tle rogi są lekko jasne" w Samsungu idealnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Mylisz się, może przepłacać nie warto, ale to Samsung jest lepszy. Z tego co napisałeś w Belinei "na ciemnym tle rogi są lekko jasne" w Samsungu idealnie. 1630329[/snapback] Tak tylko ze te gradienty z mikrowzorami i brak menu to totalna porazka w samsungu, jedynie dezajn 193P jest powalający. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawlo Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Mylisz się, może przepłacać nie warto, ale to Samsung jest lepszy. Z tego co napisałeś w Belinei "na ciemnym tle rogi są lekko jasne" w Samsungu idealnie. 1630329[/snapback] No cóż te lekko jasne rogi widać tylko w nocy, bez dodatkowego oświetlenia, na całkiem czarnym tle. Naprawdę to w niczym nie przeszkadza bo mało kto patrzy na czarny ekran przy zgaszonym świetle :) PS. Ostatnio grałem w UT2003 i smużenia napradę nie widać, nawet przy szybkich ruchach myszką :D Pozdrawiam Pawlo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 (edytowane) Belinea glownie kusi ceną, ale jak dla mnie jej wyglad to porazka. Wprawdzie sa brzydsze monitory, ale wsrod takich 19stek z tego przedzialu zarowno belinea 101920c jak i fsP19-2 pod wzgledem design'u sa tragiczne. Jak mozna tak oszpecic monitor? (+ glosniczki 2W POMPO ktore zmiataja kazdy sprzet audio). Osobiscie nie wymagam od monitora jakiegos nadzwyczajnego wygladu, interesuje mnie prostota, mala rama wokol ekranu i schludny wyglad. Jak sie producent postara jak np przy samsungu to tym lepiej dla niego. Ale nie rozumiem dlaczego sporo firm tak kaleczy wyglad swoich monitorow instalujac w nich glosniki, kombinujac z jakimis srebrnymi paskami dekoracyjnymi itd :/ Wiadomo ze najwazniejszy jest obraz i parametry, ale niech te monitory beda przynajmniej neutralne pod wzgledem design'u a nie BRZYDKIE. Edytowane 6 Września 2005 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Moze podeptne sie pod temat i zadam wlasne pytanie: Zastanawiam sie nad kupnem LCD 19 calowego w cenie do ok. 3000zl. Oczywiscie najpierw swoje kroki skierowalem ku firmie Eizo i modelom L778 (lub ewentualnie tanszemu L768). Jednak po przeczytaniu recenzji Fujitsu-Simens P19-2 na www.mva.pl zastanawiam sie, ktory z nich bedzie lepszy. Biore oczywiscie pod uwage rowniez calkiem inne monitory. Jednak jest jeden problem - jego zastosowanie mianowicie: - ogolne uzytkowanie czyli strony www, programowanie - fotografia i jej obrobka (raczej amatorsko, ale jednak) - gry (tak strategiczne jak i fpp) - prawdopodobnie rowniez ogladanie filmow (bo nie ma sensu przy monitorze lcd19 cali przezucac obrazu na telewizor 25 cali) - w pozniejszym czasie rowniez grafika 3d i animacja A wiec moje wymagania co do monitora sa duze i nie jestem pewien czy lcd im sprosta, choc po recenzji tego fujitsu mam taka nadzieje. Co jeszcze moge powiedziec, to to ze kolega ma eizo (nie wiem dokladnie jaki model i jeszcze nie mialem okazji blizej mu sie przyjzec, ale to zrobie) i co mnie tam denerwowalo, to podczas ogladania filmow doswietlone rogi monitora, bylo to widoczne na ciemnym tle... jest tak w duzej ilosci monitorow ? czy moze w wiekszosci jest znowu na odwrot, ze rogi sa niedostwietlane ? (stad ten zabieg firmy eizo). Rozwarzam tez, zakup monitora crt 17 cali i poczekanie jeszcze z rok dwa (glownym powodem zmiany monitora jest to, ze moj obecny sie psuje), az lcd beda mogly w pelni spelniac moje wymagania, ale nie jestem pewien czy takie wieczne czekanie to dobre rozwiazanie... Za wszelkie odpowiedzi rady i porady bedzie wdzieczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Ja bym brał tylko tego : http://sklep.benchmark.pl/pelny_19516.html nie ma dopalacza i dzięki temu ma lepszy obraz (dopalacz niestety nie jest bez wad) a mimo to ma tylko 12 ms! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Ja bym brał tylko tego : 1645446[/snapback] LOL, jezeli matryca VA ma czas ponizej 20ms to na 100% ma dopalacz, inna sprawa to niektore soniaki mają dane wyssane z palca: http://www.mva.pl/?id_kategorii=2&top=71&kategoria=225 Poczytaj sobie w tym tescie ocenę czasów reakcji HT95... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Moze podeptne sie pod temat i zadam wlasne pytanie: Zastanawiam sie nad kupnem LCD 19 calowego w cenie do ok. 3000zl. ....CIACH Za wszelkie odpowiedzi rady i porady bedzie wdzieczny. 1645328[/snapback] Jezeli masz kasę łykaj EIZO S1910 2600zł, miałem dwa fujitsu p19-2 i tez uwazam ze spełniają Twoje wymagania. Jednak korekcja 10bitowa eizo to duza zaleta przy fotografiach. Wady nierownomiernego poswietlenia mozesz reklamować w przypadku tak drogiego monitora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 LOL, jezeli matryca VA ma czas ponizej 20ms to na 100% ma dopalacz, inna sprawa to niektore soniaki mają dane wyssane z palca: 1646084[/snapback] W HT popełniono jeszcze inne błędy. Ten monitor jest natomiast z tej samej serii, tylko model starszy z dwukrotnie dłuższym czasem reakcji (w praktyce pewnie różnica nie jest tak duża). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...