Skocz do zawartości
Kaminski99

Jak Ochłodzić Obudowe ? (dziwny Problem)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posidam obudowę z wnętrznościami jak na fotce:

Dołączona grafika

Na zamknietej pokazuje mi przy normalnej pracy (winamp, IE, gg) temperatury:

39 procesor/Płyta gł 35

Po otworzeniu obudowy choć na chwile

36 procesor /Płyta gł 31

Wnioskuje z tego, że gromadzi się ciepłe powietrze w budzie co powoduje gorsza temperature procka :)

Mam jeden wentylator z przodu obudowy na nadmuchu (ten niebieski GLACIAL)

Ten wiatraczek nad grafa wieje na kondzioły i mofsety na płycie jest on na 7volt.

Spowodował niezły spadadek temperatury na czujniku płyty głównej i troche procka.

Gdy dodam wiatrak w tyłu na wyciąganiu powietrza : (tutaj)

Dołączona grafika

Nie daje on zupełnie nic !!

Zastaniawiam się więc gdzie co dołożyć np (tunel, lub wiatrak w topie) zeby obudowa była wentylowana porządniej :)

Co i gdzie radzicie ??

Pozdrawiam

Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawiewający z tyłu do kompa zupełnie nie sprawdza sie. Temperatura wzrosła o 1stopień, więc lepiej wogóle bez tego z tyłu:)

ten z przodu przerzuc na tylko i tez wywiewac ma

Może mi ktoś powiedzieć jasniej albo bardziej po polskiemu ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim układzie jeśli załozysz wywiewający tam gdzie masz wolne miejsce - nic Ci on nieda dlatego ze znosi on nadmuch tego który wieje na mosfety i ogólnie nie ma poprawy.Nie mozna go takze dać odwrotnie - trzeba bowiem ustalić przepływ powietrza w jedną stronę - od dołu przodu (nawiew) do tyłu wywiew (zasilacz).W Twoim przypadku sprawdzi się wywiew całkie przez górę -(dodatkowy otwór) ale to juz ingerencja w obudowę wiec sam sobie odpowiedz czy naprawdę potrzeba - przy Twoich temperaturach raczej wystarczy jak masz teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciemnoniebieski wdmuciach!e cały czas :-P i jest on skuteczny 2stopnie w dół bez niego 41/37

Kolejny test:

Przód wieje do środka, Ten czarny nad grafa wyłączony, Nadmuch tylnim wentylatorem do środka temperatura 41/39

Edytowane przez Kaminski99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy dodam wiatrak w tyłu na wyciąganiu powietrza : (tutaj)

Nie daje on zupełnie nic !!

1410829[/snapback]

No nie dziwię sie że nic nie daje bo masz tam zajefajny pseudo grill (ja miałem identyczny). Moja rada jest taka:

- wytnij tego grilla (chyba że masz gware jeszcze) i wstaw tam wentylator który teraz jest z przodu,

- zrezygnuj całkowicie z wdmuchiwania powietrza do obudowy,

- wytnij dziurę w przodzie obudowy - aby powietrze mogło SAMO swobodnie przepływać.

Wdmuchiwanie powietrza do obudowy w większości przypadków NIE MA SENSU. Wentylator wyciągający (umieszczony z tyłu) razem z tym z zasilki wytworzą w obudowie podciśnienie i powietrze samo do niej wleci. Poza tym montując wentylator z przodu zwiększa się hałas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z przodu już dawno nie ma tego grila jest dziura:)

Tak samo zrobić z tyłu ??

A może lepiej tylko zrobić na boku z bas refleksu tunel ??

Czy wyciac dziure z tylu, zalozyc wiatraczek, zostawic z przodu, dodac tunel ?

Czy wyciac dziure z tylu, zalozyc wiatraczek, z przodu zdjac tego wiatraczka, dodac tunel ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorka z tym wiatrakiem niebieskim coś mnie zaćmiło jest dobrze aż sam musiałem sprawdzić u siebie

Mam identycznie tylko ten wicher nad kartą mam z tyłu budy i jest ok.

Jak wyczyszczę radiator i wiatrak temperatura na procku jest 38c. Teraz się trochę zasifił i jest 42c

Edytowane przez Dziuby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, ale podłącze się do tematu żeby nie zaśmiecać.

Czy opłaca się zrobić coś takiego:

Obudowa Chieftec : z tyłu zamontować jeden wiatrak(120x120) wyciągający powietrze z obudowy, a z przodu 2x (80x80) wprowadzające powietrze do obudowy ?? Co o tym myślicie ??

aha, wentylatory to nowość (chyba) od Cooler Master ... 13dBa ;)

Edytowane przez Trendzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też mam problem ze schłodzeniem obudowy !

mam taką obudowe : http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13319

zrobiony do procka tunel (procek penitum IV 2.4 BOX)

na samym dole mam wentyl wdmuciach!ący powietrze spire za 12 zł oborty cały czas 2500rmp i dosyć hałasuje !!

u góru jest wentyl arcting cooling fan pro tc obroty około 1500 rpm

i z tylu jest wentyl no name razem z obudową go dostałem obroty około 1500rmp

a oto temperaturki po całym dniu chodzenia kompa :

płyta głowna 33*C

procesor 50*C

aux 28*C

dysk twardy 36*C

co powiecie ? aux to chyba temp w srodku obudowy! w domq mam około 24*C

na dysk lekko powiewa ten spire ale i tak temp jest wysoka !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej zrobić to tak:

- wyciąć dziurę z przodu (w blasze) oraz zlikwidować wszelkie przeszkody w plastikowym panelu przednim np. plastikowe kratki

- wyciąć dziurę w tylnej ściance i wmontować tam wentylator 80, 92, 120 w zależności od możliwości

- jeżeli starczy wam chęci to można wyciąć otwór w syficie między PSU a CD i wstawić tam wentylator - jeżeli ktoś jest początkujący to odradzam takie rozwiązanie bo można sobie obudowę zniszczyć

Co do tuneli dostarczających chłodne powietrze do procesora. Rozwiązanie niezbyt dobre, bo w ten sposób ciepłe powietrze jest kumulowane w środku obudowy i dyski się grzeją. Lepiej zrobić tunel odprowadzający ciepłe powietrze z procesora, ale jest to rozwiązanie trudniejsze w wykonaniu. Do takiego tunelu przydałyby się dwa wentylatory wyciągające umieszczone z tyłu - sam przymierzam się do wykonania takiej modyfikacji (ale to dopiero w wakacje).

@ Trendzik

Moim zdaniem nie warto instalować wentyli z przodu. Wentylator 120 z tyłu to idealne rozwiązanie, ale te 13 dB to chyba jak jest wyłączony. Tymbardziej, że to jest CoolerMaster.

@ Paluszek

Aux - tak, chyba tak. Jak na Prescot'a to ta temperatura jest chyba niska.

Generalnie jeżeli chodzi o wentyle z przodu sprawdźcie sami jaki jest hałas i temp. z i bez. Ja mówię NEI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram wentyla z przodu NIET.

Testowałem u siebie.

Temperatura z wentylem z przodu włączonym o 1 stopień wyższa niż bez niego!

Ja teraz kombinuje jak nasmarować Revolteca świecącego 80mm na ślizgach, po roku biedak mi się zużył troszkę :-P szczególnie że śmigał kiedyś w zasilaczu, cały usufiony był :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi