oloams Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Uszkodził mi się prawdopodobnie bios na płycie abit av8. Wie ktoś może jak można sflashować nowy bios? Po włączeniu kompa nie da się wejść do biosu i nic się nie ładuje. Jedyne co się wyświetla to jaki mam procek i że test pamięci przeszedł OK. Może jakoś z dyskietki da się nagrać bios od nowa???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobrowisko Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Powinno byc opisane na stronce Abita, łącznie z programem flasciach!ącym... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oloams Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 A nikt z forum jeszcze tego nie robił, bo jak na razie nic nie udało mi się znaleźć a nie chcę oddawać płyty do serwisu?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L-U-Z-A-K Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Oczywiscie jest to zalezne od rodzaju biosu bo niektore maja wbudowany w sobie boot i wtedy jest prosto np tak jak moj :) ale czytalem o tym gdzies na googlach zaraz poszukam i jak uda mi sie znalezsc to wkleje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L-U-Z-A-K Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 "Jeśli nie masz takiej płyty, ale BIOS dysponuje blokiem startowym, możesz przywrócić poprzednią wersję z utworzonej uprzednio kopii. W przypadku BIOS-u AMI umieść kopię na pustej, sformatowanej dyskietce i zmień nazwę pliku na AMIBOOT.ROM. Następnie zrestartuj komputer i przytrzymaj naciśnięte klawisze [Ctrl Home] do momentu, gdy usłyszysz sygnał. Ekran pozostanie pusty, lecz po mniej więcej 15 sekundach powinieneś usłyszeć cztery kolejne sygnały. Oznaczają pomyślne zrekonstruowanie BIOS-u. W przypadku BIOS-u Award skopiuj plik z zapasowym BIOS-em i program aktualizujący na dyskietkę przygotowaną uprzednio poleceniem format a: /s. Potem utwórz plik tekstowy o nazwie AUTOEXEC.BAT i umieść w nim przywołanie programu: program_aktualizacyjny nazwa_pliku — kopii (np. awfl816.exe w6528ims.bin). Potem zapisz plik na dyskietce. Gdy zrestartujesz system z dyskietki, aktualizacja zostanie przeprowadzona automatycznie. Cała operacja nie powinna trwać więcej niż 3 minuty. Niektóre płyty główne z BIOS-em Phoenix wymagają przestawienia określonej zworki (patrz instrukcja) w pozycję Recovery Mode. W przeciwnym razie nie uda się wczytać systemu z dyskietki awaryjnej (Crisis Recovery Disk). Programu do utworzenia dyskietki należy szukać w witrynie producenta (znajdują się na niej m.in. pliki MINIDOS.SYS i PHLASH.EXE). " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...