und3r Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 Volvo i Jaguar mają doskonały patent - jak ktoś jest w martwym polu to zaświeca się dioda, proste a jakie przydatne. ;) Ale to tak BTW.Sorry że wtrącę ale strasznie mnie interesuje czy taki patent ma też Volvo c30:> Wie ktoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Sorry że wtrącę ale strasznie mnie interesuje czy taki patent ma też Volvo c30:> Wie ktoś? Ma. :) C30 Technika i dźwięk -> Otoczenie kierowcy -> "Układ eliminujący martwe pole (BLIS)" :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 I jak działa ta dioda? Po prostu zapala się jak jest coś bliżej czy co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukifas Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 filmik obejrzyj, dioda pali sie wowczas gdy jakis pojazd znajduje sie w martwym polu, jak z niego wyjezdza to dioda gasnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Dzięki MaciekCi, rozwiałeś moje wątpliwości w kwestii wyboru fury;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabliq Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Hehe zdałem dzisiaj za 2 podejściem :D Ile mniej więcej czeka się na odebranie plastiku teraz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 "Prawko" po nowemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mastertab Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Hehe zdałem dzisiaj za 2 podejściem :D Ile mniej więcej czeka się na odebranie plastiku teraz?W najlepszym przypadku tydzień w najgorszym półtora miecha średnio 11-14 dni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 "Prawko" po nowemu "Egzaminator będzie mógł zakończyć sprawdzian już po 25 " "będzie możliwość skrócenia jazdy z obecnych 40 minut." a to ciekawe.. ja egzamin na motocykl zakonczylem pozytywnie po 20 minutach.. a na samochod po 25... prawie 2 lata temu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 No - to było dwa lata temu ;) Znajomy teraz ~70min siedział w aucie bo korek był.... Współczuję mu, bo mnie to za niedługo czeka... i nie chciałbym tyle czasu spędzić w egzaminacyjnej na mieście - nawet gdy przez 10-15min stoję w korku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 (edytowane) O ile pamiętam dwa lata temu pod koniec kwietnia musiałem jeździć 40/45min.. Edytowane 20 Stycznia 2009 przez stivo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 ja w maju 2007 zdalem po 40min jazdy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciaty Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 a ja w sierpniu 2008 mialem egzamin i jezdzilem nie wiecej jak 30 minut ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 wiec jak widac czas egzaminu jest ustalany tylko poprzez "widzimisie" egzaminatora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zdałem dziś egzamin za 3 podejściem i mogę stwierdzić że wiele czynników miało w tym swój wkład ,chyba największy szczęście. Dwa pierwsze podejścia (listopad , grudzień) po godz. 16 czyli szarówa lub ciemno nie widać dziur i pasów (zwłaszcza po deszczu) ,a dziś 8 rano na Bemowie pusto wszystko widać i 1h minęło dość szybko (co prawda nie bez małych błędów). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 (edytowane) ja w maju 2007 zdalem po 40min jazdy Czerwiec 2008, zdałem po 50min (stałem z 5min w korku). Widzę że dzisiejsze terminy na egzamin to porażka, kumpel niedawno oblał za pierwszym razem i drugie podejście ma dopiero 24 marca.... żal.pl (WORD Częstochowa). Dobrze że jeszcze za czasów kiedy ja zdawałem czekało się max miesiąc, ja czekałem na drugi egz 28dni :razz:. Edytowane 23 Stycznia 2009 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SikOrwa Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 Czas trwania jazdy w ruchu drogowym 1. dla kategorii prawa jazdy A i A1 minimum 25 min, 2. dla kategorii prawa jazdy B i B1 minimum 45 min. Czas egzaminu praktycznego liczy się od momentu rozpoczęcia jazdy po łuku. Prawda jest taka, że jak się dobrze jeździ to max 40 min w sumie i po sprawie a jak ktoś jeździ dłużej tzn ze egzaminator ma wątpliwości i chce jeszcze sprawdzić zdającego czy aby na pewno da sobie radę w ruchu miejskim :twisted2: :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 Uff, właśnie wróciłem z egzaminu. Zdane za drugim podejściem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martian1 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 Hehe ja jak zdawalem kat. A to w ruchu drogowym jechalem 5, gora 10 minut ;), na B standardowa stawka ~40min. Dobrze, ze to wszystko juz za mna :banana: - pamietam stresik byl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 Czerwiec 2008, zdałem po 50min (stałem z 5min w korku). Widzę że dzisiejsze terminy na egzamin to porażka, kumpel niedawno oblał za pierwszym razem i drugie podejście ma dopiero 24 marca.... żal.pl (WORD Częstochowa). Dobrze że jeszcze za czasów kiedy ja zdawałem czekało się max miesiąc, ja czekałem na drugi egz 28dni :razz:. Wiele zależy od okresu w jakim się zdaje i od samego WORDa. Ja na Bemowie na 2 i 3 egzamin czekałem nie więcej jak miesiąc a znajoma na egzamin po drugiej stronie Wisły na Odlewniczej czeka prawie 3 miesiące. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 (edytowane) No ja się muszę w końcu pochwalić, że za 6 razem zdałem :D Godzinę rozpoczęcia miałem przewidzianą na 17:30 - byłem ostatni na liście. Na szczęście nikogo innego nie było, to wziął mnie od razu do samochodu. Egzaminator taki buc że szkoda gadać ... Ani dzień dobry, ani pocałuj mnie w dupę. Plac poszedł szybko. Maska do góry, pokazać co gdzie jest, jak co sprawdzić, światła, łuk, wzniesienie i na miasto. Pierwszy błąd jaki mi się przytrafił to ...... nie słuchanie egzaminatora ;) Powiedział: na najbliższym skrzyżowaniu mam się kierować na Katowice ... to pojechałem tak jak do pracy ;) W zupełnie innym kierunku. Trochę pomarudził i pojechaliśmy dalej. Następnie źle zinterpretowałem znak wskazujący na drogę jednokierunkową, i nie wjechałem tam gdzie chciał. Kazał podjechać drugi raz i nalegał, abym go posłuchał. Potem jedyne co słyszałem to: proszę w lewo, proszę w prawo, proszę w lewo, proszę w prawo. W trakcie tych manewrów dwa razy zgasł mi silnik. Ale na szczęście posłuchałem instruktora, i starałem się dalej jak mogłem (w sumie to dzięki zmianie szkoły jazdy i instruktora udało mi się zdać), bo tak jak mowił, niekoniecznie już oblałem. Tak jak zawsze miałem problemy z parkowaniem równoległym - teraz poszło gładko. Miał tylko zastrzeżenia do tego, że stanąłem na środku wolnego miejsca i musiałem trochę wycofać. Potem jeszcze na skrzyżowaniu z pierwszeństwem niepotrzebnie chciałem ustąpić pierwszeństwa ;) Wtedy padły słowa: misiek ... albo jedziesz na piątkę, albo na dwóję. Staraj się bo inaczej będzie ta niższa ocena. Wróciłem do ośrodka i powiedział tylko: jazda poprawna - wynik pozytywny. Nawet nie zdążyłem mu podziękować ;) Teraz tylko do urzędu i załatwić formalności :) Aha - zrobienie prawa jazdy zajęło mi prawie 1,5 roku .... ;) Edytowane 27 Stycznia 2009 przez BLANTMEN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S1Sweet Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 no to tylko gratulowac :) czyli jednak nie był taki buc na jakiego wygladal ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 no poltora roku niezle, a mi sie wydawalo moje 4 miesiace dlugo :) gratki i szerokosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 no to tylko gratulowac :) czyli jednak nie był taki buc na jakiego wygladal ;) No buc bucem, ale atmosfera w samochodzie naprawde kiepska. Moja żona stwierdziła, że z miłymi egzaminatorami nie da się zdać. Tylko z bucami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 No buc bucem, ale atmosfera w samochodzie naprawde kiepska. Moja żona stwierdziła, że z miłymi egzaminatorami nie da się zdać. Tylko z bucami. Jednak buce częściej oblewają niż mili. ;) Przynajmniej z tego co ja słyszę, z miłymi częściej zdają. :) Tak czy siak, gratuluję. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 A ja zadam inne pytanie: konczy mi sie waznosc 5-letniego prawka. Jak rozumiem (i wyczytalem w necie) musze zrobic powtorne badania lekarskie, po czym udac sie z zaswiadczeniem od lekarza, starym prawkiem i zdjeciem do wydzialu komunikacji w mojej dzielnicy. Pytanie brzmi: czy owe badania moze przeprowadzic dowolny okulista? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 IMO tak. Wystarczy że powiesz, że to do prawa jazdy. Bynajmniej u mojej matki w przychodni nie było z tym problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Ja w 2006 mialem moze 15-20min jazdy po miescie, kółeczko po osiedlu i do WORDu. Od pierwszej lekcji teoretycznej do zdania egzaminu mineło 1.5 miecha, szybko sie uwinąłem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Pytanie brzmi: czy owe badania moze przeprowadzic dowolny okulista? Prawdopodobnie tak, jeśli chodziło o wzrok. Jednak na badaniu normalnie są też testy słuchu itp. Jeśli miałeś tylko i wyłącznie wzrok to myślę, że okulista da radę. ;) Jednak lekarz rodzinny na bank zrobi wszystko w pakiecie. Dowiedź się może w wydziale kominikacji (telefonicznie), powinieneś dostać wystarczające info. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 Tak na szbko - jaki był adres strony, na której można sprawdzić, czy prawo jazdy zostało już wyrobione ? Googlowałem ale coś chyba nie wyszło ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...