Skocz do zawartości
berkut

Prawo Jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

sbchp250 napisał(a):

Załóżmy taką sytuację:

Mam samochod zarejestrowany na siebie, za kółkiem posadze kumpla, a ja bede obok siedzial, a on bedzie brykal po jakis tam drogach.

I tu pytanie. Czy jezeli by doszlo w takiej sytuacji do kontorli przez policje to czy bym ponosił jakies konsekwencje udostepnienia pojazdu osobie bez prawa jazdy ??

niestety - albo stety - TAK!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990
  sbchp250 napisał(a):

Załóżmy taką sytuację:

Mam samochod zarejestrowany na siebie, za kółkiem posadze kumpla, a ja bede obok siedzial, a on bedzie brykal po jakis tam drogach.

I tu pytanie. Czy jezeli by doszlo w takiej sytuacji do kontorli przez policje to czy bym ponosił jakies konsekwencje udostepnienia pojazdu osobie bez prawa jazdy ??

Osoba kierująca wtedy dostanie 500zł mandatu a Tobie chyba 200zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LukeXE napisał(a):

O ty dziadzie ! :lol: :P

Zdam :P cholero, zeby ci udowodnić :P

hehehe, no ja mam nadzieje :D

W sobote znajomy zdawał praktykę i teorie. 0 błędów, a na praktycznym w mieście jeździł niecałe 20min. :D A minimalny czas to chyba 40min jak dobrze pamiętam :)

Edytowane przez Dejot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dejot napisał(a):

hehehe, no ja mam nadzieje :D

W sobote znajomy zdawał praktykę i teorie. 0 błędów, a na praktycznym w mieście jeździł niecałe 20min. :D A minimalny czas to chyba 40min jak dobrze pamiętam :)

no jakoś tak ;)

Niech sie odwołuje! :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26 godzin zrobionych i 2 miesiące czekania na dowód, paranoja, a to Polska właśnie i jak tu nie zabierać du*y w troki za granicę?!

Dobrze, że już dostałem to się wreszcie w radomiu zapiszę na teorię...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takie pytanko czy wie ktoś od czego zależy wysokość kosztów wydania prawa jazdy, u mnie w mieście koszty wahają się od 70-90 i za nic nie wiem czemu ja płaciłem 70zł, a kolega np. 85... Co do tematu to ja egzamin miałem 22 grudnia i oczywiście zdany za pierwszym razem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Czy od 17 za zgodą opiekuna można zdawać?? Czy w każdym kraju UE jest wymóg 18 lat żeby zdawać na prawko?? Ktoś coś wie na ten temat?? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzechu_1990 napisał(a):

Czy od 17 za zgodą opiekuna można zdawać?? Czy w każdym kraju UE jest wymóg 18 lat żeby zdawać na prawko?? Ktoś coś wie na ten temat?? :P

W Polsce i chyba w calej UE nie mozna zdawac wczesniej prawka na B niz w dzien 18stych urodzin :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990
  poca napisał(a):

Musisz mieć dowód by przystąpić do egzaminu.

Młodzieżowy można sobie wyrobić, jest taki sam ;]

sbchp250 napisał(a):

W Polsce i chyba w calej UE nie mozna zdawac wczesniej prawka na B niz w dzien 18stych urodzin :)

Szkoda że dopiero od 18... :(

EDIT: No ale tak to sie niczym nie różni ten dowód ;] Nie róbmy już śmietnika :P

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-=KAX=- napisał(a):

Ja mam takie pytanko czy wie ktoś od czego zależy wysokość kosztów wydania prawa jazdy, u mnie w mieście koszty wahają się od 70-90 i za nic nie wiem czemu ja płaciłem 70zł, a kolega np. 85... Co do tematu to ja egzamin miałem 22 grudnia i oczywiście zdany za pierwszym razem :D

Wniosek z Twoimi danymi osobistymi - 5 zeta kazdy.

Zalaczniki - 50 gr kazdy.

Koszt wyrobienia dokumentu - 70.

Oplata ewidencyjna - 1 zeta.

Im wiecej razy zdajesz tym wieksze oplaty ;] Na druku jest miejsce na 5 egzaminow. Lacznie [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzechu_1990 napisał(a):

Młodzieżowy można sobie wyrobić, jest taki sam ;]

Szkoda że dopiero od 18... :(

A nieprawda, dowód dla osób poniżej 18 roku życia ma ważność tylko 5 lat, przy 10 w normalnym przypadku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sie pochwale ze wczoraj dostalem mandat za brak dokumentow :P 50zl ale bez punktow(mozna w ogole dostac za takie cos?). Niemialem tylko prawka. Bo bylem tylko po ukochana i prawie pod jej domem rutynowa kontrole zrobili. Dokumenty samochodu mialem ale portfela zapomnialem... Dobrze ze wczesniej nic nie szarzowalem bo z tego co mi gliniarz mowil to dosyc dlugo jechali za mna, a ja lubie tak przycisnac :D

A co do zdawania prawka to styknie paszport i od 18lat (bylem sie dowiadywac). A egzamin zdawalem w Pile (miasto L-ek). W sumie latwy egzamin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

psychodeliczny napisał(a):

A nieprawda, dowód dla osób poniżej 18 roku życia ma ważność tylko 5 lat, przy 10 w normalnym przypadku...

A d...a

Mi jakis *%&^)*%5 wklepał 5(tydzien po 18), i teraz pozostal mi miesiac na wymiene dowodu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema wszystkim w zeszłym tygodni dałem za pierwszym razem i jeszcze dostałem pochwałę od ehzaminatora :D. Zdałem we wtorek i odrazu zapłaciłem kase i tak sie teraz zastanawiam czy jak bym jechał samochodem bez prawka jeszcze nie wydali i złapała by mnie policja czy groziła by mi odroczka czy teoretycznie gdzieś mają w rejestrze już mnie ?? Tak przy okazji czy mieliście na egzaminie przy jeździe po mieście parkowanie równoległe tyłem ??

Siema wszystkim w zeszłym tygodni dałem za pierwszym razem i jeszcze dostałem pochwałę od ehzaminatora :D. Zdałem we wtorek i odrazu zapłaciłem kase i tak sie teraz zastanawiam czy jak bym jechał samochodem bez prawka jeszcze nie wydali i złapała by mnie policja czy groziła by mi odroczka czy teoretycznie gdzieś mają w rejestrze już mnie ?? Tak przy okazji czy mieliście na egzaminie przy jeździe po mieście parkowanie równoległe tyłem ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kuruś napisał(a):

@KAX i inni...

Zdawał ktoś prawko w Kaliszu?

22 luty mam egzamin teoria i praktyka razem.

Ja zdawałem w Kaliszu, i jak już pisałem za pierwszym razem zdałem :D Nie było źle trasa dosyć łatwa i egzaminator nie był zły...

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bosze ale te testy sa glupie...

np jeden maly przyklad: ile wynosi droga hamowania na suchej nawierzchni auta osobowego z predkosci 110KM/h?

na oko max 60m...

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

poprawna odp to 110-130m

:mur:

nawet polonez lepiej hamuje :damage_wall:

Edytowane przez Pageup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi