Skocz do zawartości
berkut

Prawo Jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

gdzie robisz?

Nie wiem dlaczego, ale miałem dziwne wrażenie, że o to zapytasz ;]

Jan Kowalik - tak się toto nazywa. Złotej Jesieni 13.

Znajomy znajomego mojego taty. Polecił go, że wysoka zdawalność i takie tam [ciach!]ły.

Dzisiaj druga lekcja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Achh :)) powodzenia Daron.

Ja wlasnie wczoraj zdalem! :) Za pierwszym razem sie udalo, a podobno tak trudno. Egzaminator podchodzi, przedstawia sie, odwalil procedurke i tekst...ale mnie glowa dzis boli. bralem srodki i nic nie pomaga, no ale nic, przejdzmy do egzaminu. W tym momencie wiedzialem juz ze bedzie dobrze, facet nie mial sily na nic. Kazal mi zaparkowac prostopadle miedzy dwoma pojazdami...odleglosc miedzy nimi 50metrow :D i jeszcze zapytal czy moge drzwi otworzyc i wysiasc :D

Lepiej bylo jak kazal zawrocic na rondzie a ja w lewo pojechalem :D pomylka mala ;]

Ale powiem wam ze przepis na sukces to nostress, podszedlem na luzie i jakos poszlo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie spokojnie! W mojej okolicy nie bardzo jest gdzie przycisnąć, maksymalnie jade 110km/h (mowa o terenie niezabudowanym), w mieście do 80km/h (w nocy na prostej). Naprawde nie ma co szaleć, niedawno wróciłem moją toyką z niemiec, ale tam to 140 to lekko z palcem na autobahnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OD stycznia będzie można jeździć od 16 lat z osobą, która posiada prawko od 5 lat bez punktów. Samochód nie będzie musiał być wyposażony w dodatkowe sprzęgło i hamulec. Ja od razu lecę po kwitek ;-)

A dziś byłem w WORDzie wyrobić kartę na motorower, planowałem zakup jakiejś Javy i odesłali mnie z kwitkiem... Powiedzieli że nie robią i żebym poczekał aż w szkołach będą robić. Bomba. Czyli muszę poczekać 10 msc :]

PS: Nie wiecie czy na policji nie wydaliby mi takiego dokumentu? Gdzieś słyszałem że jest możliwość ale u nas są strasznie nie mili policjanci i wolałbym uniknąć spotkania z nimi tak więc chciałbym wiedzieć.

Edytowane przez Tuning-komp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj pierwszy raz mijałem policjanta w samochodzie :) . Tzn - ja jechałem, a oni stali i się czaili ;]

Zrobiłem poważną minę i tylko się dziwnie patrzyli ;] . Ale ojciec miał nieźle spocone łapska ;]

Nawet ja się tak nei stresowałem, a dla mnie kara byłaby dużo większa (Dwa latka bez prawka) ;]

A jutro już 4 lekcja, badania i tylko tydzień do wyjazdu na miasto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Greg_1 - instrukcja:

1. Dzwonisz do wydziału komunikacyjnego starostwa.

2. Pytasz czy są papiery już u nich z WORDu.

3. Jak są jedziesz do starostwa, płacisz 71zł.

4. W ten sam dzień na stronie PWPW będzie info że przyjeli wniosek

5. Do 7 dni masz prawko.

Ja się tak wyrąbałem, z tym że zapłaciłem po 2 tygodniach dopiero... -_-

Edytowane przez Sid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezgodze się (co do instrukcji i płacenia wcześniej) :)

Ja czekałem na prawo jazdy równe 2 tyg. Przez pierwszy tydzien również nie miałem nawet przyjętego wniosku, potem poszlo z górki.

A co z zapłatą ? Wpłaciłem 71zł przy odbiorze prawka.

Taki mały hint, jak dokumenty będą już "w toku" to możesz dzwonić i się pytać o status, ponieważ często prawko jest gotowe do obioru wczesniej, niż wskazuje na to status na stronce :)

Tak było jak odbierałem jakies pół roku temu, mysle że nic z odbiorem się nie zmienilo do tej pory ;)

Podsumowując, trzeba troche cierpliwości.

Edytowane przez Świder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że trzeba czekać, tylko że nawet tydzień jeszcze nie mija a ja czuje sie jak 10-latek przed gwiazdką :/ i aż skręca ze zniecierpliwienia

Nowe info(nie potwierdze linkiem bo nie chce mi sie szukac) : prawko mozna robic od 21 lat, a na autobusy od 24 ponadto zawodowi kierowcy i kierowcy autobusow beda robic prawko na 5lat i co 5lat....w zwiazku wypadkami tak sie nasz rzad wycfanil, moze to i dobrze.....ja mam juz od pol roku wiec sie nie martwie:)

PS nie wysluchalem do konca info wioec nie wiem od kiedy, zainteresowani na pewno znajda w necie:)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe info(nie potwierdze linkiem bo nie chce mi sie szukac) : prawko mozna robic od 21 lat, a na autobusy od 24 ponadto zawodowi kierowcy i kierowcy autobusow beda robic prawko na 5lat i co 5lat....w zwiazku wypadkami tak sie nasz rzad wycfanil, moze to i dobrze.....ja mam juz od pol roku wiec sie nie martwie:)

PS nie wysluchalem do konca info wioec nie wiem od kiedy, zainteresowani na pewno znajda w necie:)

pozdro

Co Ty pieprzysz... Nie ma grama prawdy w tym poscie!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej sprawdzaliście swoje prawka na 2692185[/snapback]

@Greg_1 - instrukcja:

1. Dzwonisz do wydziału komunikacyjnego starostwa.

2. Pytasz czy są papiery już u nich z WORDu.

3. Jak są jedziesz do starostwa, płacisz 71zł.

4. W ten sam dzień na stronie PWPW będzie info że przyjeli wniosek

5. Do 7 dni masz prawko.

Ja się tak wyrąbałem, z tym że zapłaciłem po 2 tygodniach dopiero... -_-

Niezgodze się (co do instrukcji i płacenia wcześniej) :)

Ja czekałem na prawo jazdy równe 2 tyg. Przez pierwszy tydzien również nie miałem nawet przyjętego wniosku, potem poszlo z górki.

A co z zapłatą ? Wpłaciłem 71zł przy odbiorze prawka.

Taki mały hint, jak dokumenty będą już "w toku" to możesz dzwonić i się pytać o status, ponieważ często prawko jest gotowe do obioru wczesniej, niż wskazuje na to status na stronce :)

Tak było jak odbierałem jakies pół roku temu, mysle że nic z odbiorem się nie zmienilo do tej pory ;)

Podsumowując, trzeba troche cierpliwości.

Wiem że trzeba czekać, tylko że nawet tydzień jeszcze nie mija a ja czuje sie jak 10-latek przed gwiazdką :/ i aż skręca ze zniecierpliwienia

A ja zauwazylem co WORD to obyczaj ;) :damage_wall:

Mnie powiedzieli ze musze zaplacic zanim cokolwiek zrobia...

Wiec lepiej jedz sie dowiedz a bedziesz pewny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy co miała na myśli. Może wtedy dopiero zapłacisz i wyślą.

Świder - tak jak ktoś napisał - co urząd to obyczaj. U mnie akurat najpierw płacisz, potem cokolwiek robią... ;)

A ide sobie podotykać prawko :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, co urząd to inna procedura. Nie wiem czemu tak jest, wg mnie odbiór prawa jazdy powinien być wszędzie ujednolicony... ale cóż, u nas w Polszy wszystko jest możliwe :mrgreen:

Tak czy inaczej, tylko cierpliwośc może w tym przypadku pomóc. Powodzenia na drodze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dwóch tygodniach moja cierpliwość była na skraju wyczerpania ;) Od momentu zdania 20 dni czekałem.

Wczoraj pierwszą jazdę z prawkiem miałem. Lanosem 1.4. Miodzio, tylko że momentami brakowało wspomagania, ale do wszystkiego się przyzwyczai człowiek =)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dzis zaplacilem ale i tak odszedlem z kwitkiem, bo papiery z WORDu jeszcze nie przyszly, trzeba wiec dzwonic dowiedziec sie kiedy dojda, wtedy przyjsc i zaplacic, w moim wypadku pokazac kwitek ze juz placilem. Potem 2tygodnie oczekiwania, az w koncu bedzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi