Vincente Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Witam. Problem dotyczy klawiatury z zestawy Microsoft Optical Desktop Elite. Mianowicie nie wim jak zmusić klawiaturę do pracy pod DOS'em. W windzie działa bez zarzutu, w biosie także, ale pod DOS'em nie działa w ogóle. Musze przełączać moją stara na ps2 żeby cokolwiek napisać. Pomóżcie proszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 BIOS -> USB keyboard/mouse support via : BIOS / OS (wybrać: BIOS) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Jak napisał IchBinIdiot należ wejść do biosu i ustawić obsługę USB pod dos-em. Takie podstawowe rzeczy powinny się znaleźć w instrukcji obsługi sprzętu ale nawet Microsoft nie dba o użytkownika :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Takie podstawowe rzeczy powinny się znaleźć w instrukcji obsługi sprzętu ale nawet Microsoft nie dba o użytkownika :/ 1413442[/snapback] Te rzeczy sa w instrukcji obsługi płyty głownej (nie zawsze, przyznaję), a Microsoft ... skąd mogli wiedziec że ktoś używa jeszcze DOS? (instalator systemów M$ od czasów w2k ma włączone USB). :lol: Producenci płyt głównych sa "do tyłu" jeśli chodzi o obsługę klawiatur na USB, ponad połowa BIOSów ma domyślnie wyłączoną sprzętowa obsługę. Pół biedy jeżeli mimo to klawiatura USB działa w "gołym" BIOSie ... ale często trzeba najpierw podłaczyć taka na PS/2 i ustawić opcje. A to juz malo smieszne :\ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Wiesz co do opisu w instrukcji obsługi płyty głównej to osoba która powiedzmy kupiła kompa w markecie/sklepie komputerowym/złożył znajomy to dużo się nie dowie bo pewnie nawet do niej nie zajrzał albo chce być złotą rączką i sam wszystko znajdzie i ustawi :) Co do Microsoftu to nie chodziło mi jako Okienka tylko o producenta klawiatury i jako taki ów powinien wiedzieć co w trawie piszczy. Dos-a nieraz się przydaje, mogę ci to powiedzieć z własnego doświadczenia, kilka razy uratował mi pliki z dysków dzięki programiką pisanym tylko pod niego :) Co do płyt głównych to szkoda gadać, kilka razy mnie ściągali znajomi bo mieli problemy z klawiaturami pod USB i myszkami. Problem ten się powtarzał z różnymi płytami głównymi. Meritum: Nie wszycy są Alfą i Omegą :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adalbertt Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 Niestety Logitech też nie wspomina w swojej "instrukcji obsługi" (szumna nazwa jak na to coś) o konieczności dokonania takich ustawień. Może producenci uważają, że DOS to przeżytek, ale niech wytłumaczą np. jak się zabootować kiedy się ma na kompie dwa systemy, a klawiaturka i mysz startuje po załadowaniu OS-u? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 11 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2005 to moze podrzuce inna zagadke jak zusiec klawiatore USB do pracy w BIOS ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...