Rag Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 (edytowane) Witam. Zamówiłem nowy komputer z poniższych cześci: AMD Athlon 64 3000+ BOX (Socket 939) Winchester ( jesli nie bedzie procka z takim jądrem w hurtownii to biore New Castle) Abit AV8 Via K8T800Pro (Socket 939) Radeon 9550 Gigabyte GV-R955128D 128 MB DDR DVI + TV (128-bit) BOX agp8x Dysk twardy Samsung SpinPoint 80 GB SP0812N (7200, 8MB cache) ATA/133 2x 512MB RAM PC400 Elixir Reszte części dobieram ze starego kompa takie jak nagrywarka, obudowa z zasilaczem 400W, monitor itd. Moze macie polewe z pamięci np. ale to zestaw w miare ekonomiczny, nie zamierzam na nim wykręcać niczego, może troche w przyszłości :wink: Pytanie jest takie - czy będzie to ze sobą współgrało i jak to będzie satysfakcjonowalo kogoś, kto nie bawi się zabardzo w O/C, pod wzgledem stabilności itd.? Czytałem na www.benchmark.pl , że na płytce nie chodzą własnie Radeony 9550 i 9600 (ktoś tak napisał w opiniach klientów na temat tej płyty tlumacząc ze problemy z Radkami to wina chipsetu), a taką własnie karte wybrałem do zestawu (na coś droższego mnie nie stać a ta dobrze sie kreci) oraz, że RAM nie smiga w dualu, więc nie wiem czy temu dawac wiare bo w testach płytka jest zawsze oceniana bardzo dobrze. Jeśli ktoś ma taka karte na tej płycie, oraz sprawdzał działanie RAMu w dualu to prosze o pilną odpowiedź, gdyż do piatku moge zmienic płyte główna w zestawie, na jakąś nie przekraczającą ceny 400zł (obecnie za Abita przyjdzie mi dać 370zł). Nastepne pytanie brzmi - jeśli nie Abit to co w tej cenie, z wysoką stabilnością i wydajnością, działajacym R9550, pamięciami w dualu, AGP i gniazdem 939? Za wypowiedzi fachowców serdecznie z góry dziękuje :) (PS. prosze nie pisać, że dysk nie taki i ze cos tam, chodzi mi tylko o wspolgranie karty graf., RAMu i Procesora z płytą główna :-P ) Edytowane 26 Kwietnia 2005 przez Rag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Proc ok. Płyta: coś z PCI-X, raz że bardziej przyszłościowe, dwa będzie poniżej. Grafa: GF 6200 na PCI-X, tylko pełny (128bit) a nie jakieś TC, cena porównywalna z radkiem a karta znacznie lepsza i też się kręci. Dysk: SATA, IBM-Hitachi lub Samsung, ale SATA. RAM: Do Twinmosów dopłacisz 40zł. Jesteś pewien że wolisz elixiry? Generalnie bierzesz bardzo dobry procesor (s939) i chcesz do niego jakieś zabytki. Nie tędy droga, sprzęt musi być zrównoważony. Jak już chcesz koniecznie kartę na AGP, dysk PATA i pamięci noname no po co przepłacać? Weź s754 i w tej konfiguracji różnicy raczej nie zauważysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rag Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 (edytowane) Biore na co mnie stac (roznica miedzy socket 754 a 939 w cenie wraz z plyta to razem 55zł u goscia, ktory mnie zaopatruje). Plyta do pci-e jest drozsza i sama karta ze 2 razy bo ta mam za 225zł wiec sie pytam tylko czy ta plyta pod ten sprzet bedzie sie nadawac ;) Edytowane 26 Kwietnia 2005 przez Rag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Miedzy pci-e a agp roznicy w wydajnosci brak. Pamieci bierzesz syfne moze byc problem z kompatybilnoscia. Jezeli juz to pci-e a nie pci-x; pci-x to cos zupelnie innego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rag Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Wiem, że biore syfne ale dwoje znajomych ma takie i smigaja w dualu równiez :) Nie zamierzam ich podkrecac , wiec wydaja sie byc ok, zwłaszcza, ze 151zł za 512MB to smieszna sumka B) Ale juz tak nie oftopujcie ludzie tylko powiedzcie mi czy te info z benchmarka apropos plyty jest prawdziwe :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rag Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Dobra temat nie wazny, zmienilem mocno konfig :P : GeForce 6600 Gigabyte GV-NX66128DP 128MB (128-bit) TV/DVI BOX (Turbo Force Edition) Gigabyte GA-K8NF-9 nVidia nForce4 4x (socket 939) A64 3000+ S939 New Castle lub Winchester (co bedzie :? ) 2x 512 Ram Elixir Na tym juz posmigam a cena wzrosla o 230zł :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Dobra temat nie wazny, zmienilem mocno konfig :P : GeForce 6600 Gigabyte GV-NX66128DP 128MB (128-bit) TV/DVI BOX (Turbo Force Edition) Gigabyte GA-K8NF-9 nVidia nForce4 4x (socket 939) A64 3000+ S939 New Castle lub Winchester (co bedzie :? ) 2x 512 Ram Elixir Na tym juz posmigam a cena wzrosla o 230zł :D 1413664[/snapback] Weź tą płytkę http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16795 Jak dla mnie to druga niezła płytka w kolejności po DFI LanParty UT NF4 Ultra-D. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rag Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Juz 100zł wiecej nie moge pociągnąć, ale moja to prawie to samo co ta :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...