Skocz do zawartości
Gość Dawidsfuturx

Jeszcze Raz Sprawa Potoków W 6200/6600

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

http://service.futuremark.com/servlet/Inde...&projectType=10

Zobaczcie jak wiadomo gf 6600 ma 4 ropy, wiec nie działa zawsze jako pelne 8potoków. tu akurat w libnku podałem mojego 6200 ale id ma z 6600gt(bez zadnego modowania potków). zobaczcie na Fill rate, single texturing, albo mi sie wydaje albo to oznacza, ze gf 6200 ma 2 ropy, 4 jednostki teksturujaxce, 2 ropy i po zmodowaniu 9jedn i 4 ropy. zauwazcie ze musialo by byc 4x540(takie taktowanie). Poprawcie mnei, jzeli sie myle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

Chodzi mi o zdrowie psychiczne, bo jeżeli to prawda, to naprawde nigdy nie kupie już chyba nv. Dziwne, ze tematn ie cieszy się dużą popularnością, ale z single texturingu widac, karta ma zasrane 2 ropy, czyli odblokowujac ja odblokujemy 4jednoostki teksturujece i 2 ropy, a nie tak jak miało byc tylko 4 jednostki teksturujace.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co ostatnio czytalem to 6200 maja wlasnie 2 ROP'y. Nie jestem pewny ale pierwsze GF6200 maialy chyba aktywne 4 ROP'y.

1412644[/snapback]

Gf 6200 na nv43 ma 4 ropy 4 tmu i 4 jednostki pixel shader. Po odblokowaniu ma 4 ropy 8 tmu i 8 jednostek pixel shader.

Ten link z pierwszego postu mi nie dziala wiec nie wiem o co chodzi :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

link juzn ie diząła, nie wiem czemu, ale musze poprawic. Nie bądz taki pewny swojej teorii, jezeli by tak było to w single texturingu miałbym 4x540, czyli 2160mtex, a miałem 1100, wiec to oznacza, ze nie ma 4 ropów. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawidzie (jeśli tak masz na imię :) ) sprawa wygląda tak:

Zakładamy, że karty mają taktowanie 500 MHz na rdzeniu.

GF 6600 - Single: 2000 MPix/s - dual: 2000 MPix/s

Gf 6200 (NV43) - Single: 2000 Mpix/s - dual: 1000 Mpix/s

GF 6200 (NV44) - Single: 1000 Mpix/s - dual 1000 MPix/s

Co do NV44 - z relacji beyond3d.com tak wynika

Zatem jeśli masz NV43 to nie ma prawa, żebyś miał tak niski wynik (1000 Mpix/s)

Ja juz pokazywałem czym sie różnią wyniki fill rate między 6200 a 6600 na NV43 - tutaj

Sprawdz programem Fill rate tester - to zobaczysz

Pozdrawiam

Edytowane przez focus_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

Single: 2000 Mpix/s - dual: 1000 Mpix/s

a nie na odwrót?

mam nv43 rev a2. i taki własnie mam wynik w singlu, a powinien byc 4x5**, jak w singlu tak i w multi, jesli bylby by 4 ropy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie na odwrót?

mam nv43 rev a2. i taki własnie mam wynik w singlu, a powinien byc 4x5**, jak w singlu tak i w multi, jesli bylby by 4 ropy.

1415831[/snapback]

Jezeli bylyby 4 ropy (4x1) to w single powinien byc dwa razy wyzszy wynik niz w multi. Bo przeciez w single naklada sie tylko jedna teksture a w double dwie.

Jezeli bylyby 2 ropy (2x2) to wtedy w single byloby tyle co w multi bo w single tylko 2 tmu by nakladaly tekstury a w mutli(double) bylyby 4 tmu ale za to podwojna ilosc tekstur.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie na odwrót?

1415831[/snapback]

to jest własnie subtelna różnica między:

Mpix/s a MTex/s

:)

Jakbym pisał o ilości nałożonych tekstur to dla GF 6600 byłoby tak:

single: 2000 Mtex/s - dual: 4000 MTex/s

Gdyż w dualu wydajność wzrasta (teoretycznie) dwukrotnie w przypadku GF 6600.

W przypadku architektury "coś x 1" spadek wydajności obserwujemy zarówno jeśli patrzymy na ilość zapełnionych pikseli jak i ilość wygenerowanych tekstur (nie tyle tekstur ile ich pixeli)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

focus ty masz 6200?!?! włacz 3dmarka i sprawdz ile masz w singlu i ile w multi, ja mam odpowiednio 1***, 2***

1415986[/snapback]

tak mam 6200

zaś na wyniki 3dmarka nie ma co patrzeć - musisz się namyśleć skąd się one biorą :)

przetestuj fill rate testerem - on ci prawde powie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi