Skocz do zawartości
Screw

Składam Kompa I Proszę O Rady

Rekomendowane odpowiedzi

Płyta: Asus P5GDC Deluxe Intel 915P + Lan 1Gb + SATA Raid [617zł]

Procesor: Intel Pentium 4 630 (S775) 3.00 GHz HT (2MB cache) BOX [992zł]

Karta Graf: Radeon X800 XL Sapphire 256 MB VIVO/DVI bulk (PCI-E) [1449zł]

Pamięć: GeIL Dual 2x 512MB DDR2 533 MHz [613zł]

Dysk: Hitachi DeskStar 7K250 (HDS722516VLSA80 ) 160 GB SATA [373zł]

Napęd: LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-4163B bulk black [241zł]

Zasilacz: Zasilacz Topower 450W P5 Titanium [353zł]

Obudowa: np. Enlight [223zł]

Suma: [4861zł]

ZAKTUALIZOWANE

Tak z grubsza. Będę zobowiązany za rady i wszelkie opinie.

Dzieki,

Pozdrawiam.

Edytowane przez Screw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafikę polecam X800XL, dysk brałbym pod SATA.

Jeśli chodzi o pamięci to nie wiem czy da rade na 675 MHz na i915P (bo na i925XE działą dobrze, nawet z 710 MHz).

Co do płyty głównej się nie wypowiadam, nie znam tego modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie bierzecie pod uwage ze niektorzy ( w tym ja, choc wiem ze Celeron to jest NIC w porownaniu do A64 ale lubie widziec ponad 3Ghz jak sie komp wlacza) lubia widziec dużo Ghz "pod maską" chodz niekiedy te konie nic nie dają bo samochod wazy 2 tony i nie ma NOSa ;) If U know what I mean :)

A P4 nadaje sie do gier tak smao dobrze jak A64 mimo ze jest wolniejszy, dziwi mnie taka bitwa...P4 M64 3Ghz + nie wiem, X800PRO czy jakis taki absolutnie starcza do grania :| Przy tym lepiej sobie radzi w WIndowsie i programach, no chyba ze sie scigamy kto ma wiecej fps...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma bitwy MERYTORYCZNEJ - jak się obserwuje posty typu "kontra" to zauważyłem ze mało kto bierze pod uwagę merytoryke - tez się licze z kasą ale to nie jest argument najważniejszy.większość oponentów Intela nie twierdzi ze to słaby sprzęt - ba nawet piszą ze bardzo dobry - ale... cena.polityki cenowej nie zmieniny ale to ze coś jest droższe od konkurencji nie wpływa na jakość in minus kazdy o tym wie.Jestem za tym aby konkurencja było jeszcze mocniejsza - to tylko in plus dla nas ale nigdy nie powiem ze Intel lub Amd jest gorszy bo ...droższy - moze mniej atrakcyjny wtedy moze trudniej przez to dostępny ale to wszystko w tej kwestii - jak ktoś pisze ze P4 to lipa bo droższy od podobnie wydajnego AMD to się usmiecham

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumpel ma p4 2.8 ht , radka 9550 512 ramu i mu half 2 chodzil płynniutko na 1280xCostam,detale MAX, aa x 6... i po co komu wiecej...?? mi chodzi płynnie ale na 1024 max :P ale celeron :/ jak ma człowiek kase to niech kupuje p4 bo to bardziej kozystna propozycja. moze a64 da mu te 2 fps w grach wiecej ale przy przerabianiu filmów, obrobce video bedzie "pierdział" niechce wojny pomeidzy AMD i INTELEM poprostu takie jest moje zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja slyszalem ostatnio ze weszla nowosc:

Pentium 166!!! po nacisnieciu przycisku turbo ma 200MHz!!! do tego ten 4megowy S3virge i 32 EDO/RAM... czysty wypas.

A tak na powaznie powiem Ci ze maszynka ktora posiadam usz troche wiekowa sie powoli robi ale jak narazie zadna gra nie potrafila mnie zagiac :).

Po pierwsze to wogole nic nie napisales o monitorq... a to na ten sprzet nalezy wylozyc najwiecej kasy... wszystko inne zmienisz w czasie a oczy masz tylko jedne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitorek tez jest na celowniku.

Bedzie LCD - zastanawiam sie jaki.

17" Samsung SyncMaster 710T silver (1379zł)

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13635

Ten drogi i raczej nie ale ... :/

17" LG Flatron L1740P (cena 1689zł)

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16426

Komp jest robiony pod gry ale nie grywam za czesto wiec spoko :P

Dzieki za wszystkie opinie i rady :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odnośnie monitora LCD, mam nadzieje ze nie wybierasz sedzac w necie, tylko widziales jak one dzialaj.

Jezeli nie to idz np: do MM i zobacz jak dzialaja obok siebie rozne monitory LCD jak i CRT. Zobaczysz wtedy roznice miedzy roznymi modelami monitorow ( co prawda w obrazie statycznym, ale czasami zdaza sie ze cos puszczaja ) i dopiero wtedy wybieraj monitor LCD, bo to ze 2 monitory maja takie same parametry na tablicce nie oznacza ze wyswietlaja taki sam obraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi