bartez91 Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 (edytowane) witam ... :) wychodzi mi komp 1000 zl taniej przy sprowadzaniu z usa i nie chce zeby ta kaska sie zmarnowala :D jak wyglada sciagniecie sprzetu z usa do polski ... jakie to sa koszty i ile czasu to trwa ?? ... z gory dziex Edytowane 27 Kwietnia 2005 przez bartez91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 wg mnie to nie ma sensu bo za koszta wysylki zabulisz... a co jak cos padnie itp. ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartez91 Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 a jak jest z watem ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 temat poruszany x razy na forum w 90% nic z tego nie wychodziło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 no wg mnie to lipa tak czy tak by z tego wyniknela mowie Ci... Poza tym mowie Ci, ze potem masz lipe z gwarancja chyba, ze masz kogos w USA z rodziny co sie zna na tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppp19 Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 z voltami to nie ma problemu (kolega ma załozony jakiś transforator i wszystko lux chodzi) a jeżelki chodzi o gwarancje to są firmy które istnieją ptrzecież w Polsce i tutaj maja oddzialy tak więc z gwarancja problemu takze mnie ma... inna sprawa to że jest cholernie duże cło, możliwość uszkodzenia lub kradzeży przesyłki... aha i chyba inaczej niż karta nie zaplacisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 (edytowane) ppp19: za bardzo nie wiesz co pleciesz. Po pierwsze to nawet jakby ściągał zasilacz to większość ma przełączniki (albo od razu może pracować) 110V->230V. Reszta komponentów jest przecież zasilana z zasilacza. Po drugie, jeśli chodzi o gwarancję to tylko niektóre firmy produkujące laptopy oferują gwarancję światową. Z pojedyńczymi częściami trzeba albo wysyłać do sklepu albo próbować bezpośredni kontakt z centralą złapać i dogadać się co i jak. I po trzecie to na elektronikę NIE MA cła! Mogą za to doliczyć VAT 22%. Możliwość uszkodzenia i kradzieży istnieje zawsze, ale jeśli nie przechodzi przezpoczte polską to szanse maleją:P Pozdrawiam i życzę udanych zakupów. EDIT: Ściąganie całego kompa to pewnie średnio by się opłacało (duża masa przesyłki) ale grafa, ram i procek to co innego. HDD jednak i tak kupił bym u nas. Edytowane 27 Kwietnia 2005 przez ajsi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Heh to jeszcze moze niech zapoda nam sklep, w ktorym znalazl te czesci tak tanio chetnie oblukam, byc moze bede w USA to z czyms przylece. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartez91 Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2005 http://www.tigerdirect.com :) podobno bardzo bezpieczna firma :) a i czy przy przesylce kurierem tez moga doliczyc vat 22% ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mate76 Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2005 1415161[/snapback] Nie, VAT doliczają tylko wtedy, kiedy wysyła się paczkę saniami w zielonym pudełku z czerwoną kokardą. W innym wypadku przesyłka jest zwolniona z VATu. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartez91 Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2005 ale seryjnie się pytam !! czy są jakies szanse aby ominąć podatek ?? PLIZKA POMOZCIE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Podatku raczej nie unikniesz. Jeżeli sprowadzasz całego kompa to masz 1% szans, że przejdzie bez opodatkowania. Ja brałem kiedyś ze stanów sprzęt muzyczny (mikser, mikrofon itp.). Przesyłka poszła jako prezent, bez faktur i rachunków w środku, no i mi ją zatrzymali na granicy. Musiałem kombinować rachunek z USA i faksować do nich. W sumie za sprzęt warty 228$ musiałem dopłacić jeszcze 350zł - czyli podatek, znaczki skarbowe, transport. Wyszło i tak taniej niż w Polsce, ale zachodu było sporo. Jeżeli masz zamiar zamawiać tego kompa to zażycz sobie w paczce rachunek, oszczędzi to problemów, ale VAT i tak i tak zapłacisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartez91 Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2005 czyli nie ma zadnej szansy aby uniknac podatku ?? ZADNEJ .. i ile on wynosi ? 22% ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2005 przeciez takie przypadki to sa 1 / milion !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Podatek w Polsce wynosi 22%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartez91 Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 eee tam :P nei ma sensu sie w to ładowac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yellowww21 Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Podatku nie unikniesz. Pracowałem kiedyś w UPS-ie i jedynie co można zrobić to puścić na wzory, ale musisz mieć w danej firmie znajomego (jedyna szansa na ominięcie VAT-u). A poza tym paczka jest za duża. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 no ja od razu mowilem, ze lipton bedzie jeszcze rozkmin co zrobisz jak cos padnie albo od razu bedzie z[ciach!]e, poza tym nie wiesz nawet czy ten sklep wysyla towar do Polski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartez91 Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 no ale mam kogos w stanach :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havoc_lp Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Z tego co słyszałem, podatek jednak da się ominąć. Paczką morską a nie lotniczą trzeba wysłać. Chociaż wydaje mi się, że i tak mogą sprawdzic co tam jest to są jednak większe szanse, że podatku nie doliczą. Tyle tylko, żę trochę dłużej będzie szła (dużo dłużej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
expi Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 jesli sprzet za 15000 tysiecy to bym sie zgodzil sciagnac z USA oczywiscie zeby w razie czego zwrocili kase. Jesli sciagaz sprzet za 3000 to nie ma co. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartez91 Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 a jezeli ktos to sam wezmie przez granice ?? to dorzuca podatek ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Po pierwsze: ja sprzęt brałem morską i opodatkowali, po drugie jak ktoś sam wiezie przez granice to musi z tym samym sprzętem wrócić, bo inaczej przy powrocie będzie musiał zapłacić podatek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartez91 Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 no ale podatek za sprzet na 3000 zl wynosi 660 zl ! a mozna jakos zanizyc wartosc sprzetu ?/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 (edytowane) Można :) rachunek wystawiony na niższą kwotę i po sprawie, ale do tego trzeba mieć znajomych w sklepie komputerowym. EDIT: Oczywiście w USA Edytowane 30 Kwietnia 2005 przez netes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mos84 Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 hmmm ja mam starego w usa i nieraz wysyła mi paczki i wkłada do nich różne rzeczy, np. cd-playery, walkmany, graficzną, a stary mojej dziwczyny ostatnio przysłał jej urządzenie wielofuncyjne wielkie jak cholera i nie płacił podatku.... Zresztą jak oni znajdą np. karte graficzną w dużej paczce, gdzie jest oprócz tego sto innych rzeczy (ciuchy, słodycze, duperele) ??? Przecież jej nie otworzą ? A przy prześwietleniu napewno nie znajdą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartez91 Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 no piszcie piszcie :) jestem ciekaw :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2005 Jeżeli paczka jest bardziej "żywieniowa" to wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo opodatkowania. Kiedyś dostałem w takiej wielkiej paczce aparat cyfrowy Powershot G5, przeszedł bez podatku :). Więc zasada jest chyba ogólnikowo taka, że im większa, i bardziej wyładowana żarciem itp. [ciach!]łami paczka, tym mniejsze prawdopodobieństwo opodatkowania :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartez91 Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 hmmm :) no to ja sobie jednak cos sciagne z niemiec bo tam jest tez taniej niz w polsce a blizej :) To mi ciocia z hamburga pusci duuuza paczke :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
millor Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 Ale i tak masz taniej w Polsce policz sobie w Polsce zostaje VAT utrzyma się importer hurtownia i sklep. Dodatkowo zamiast kombinować czas możesz poświęcić na pracę, z której możesz sobie pozwolić na lepszy sprzęt najlepiej Polski i to trwałego użytku tzn. >5 lat. Wtedy defakto nic cię to nie kosztuje. Suma Sumarów TANIEJ JEST W POLSCE!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...