starykot Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Mam wiatrak 60x60, i po uruchomneiu kompa nie słychać go, ale po kilku godzinach zaczyna steasznie buczeć. Czym go nasmarować. Onecnie chodzi z 4500rpm. Moze to byc jakie smar, ktory przy okazji zmniejszy jego predkosc. Co mozcie mi polecić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralph03 Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Ja uzywam oleju do maszyn do szycia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Dokładniej to chodzi mi o to, zeby to czym nasmaruje nie roztapiało sie od temperatury, i troche zwolniło ten wiartak i go wycziszyło, czyli zeby cały czas było gęste :rolleyes: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x3n Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 wiesz - jedno zaprzecza drugiemu - dajesz smar po to, zeby zmniejszyc tarcie - a ty chcesz w ten sposob je zwiekszyc zeby spowolnic wentyla heh... nasmaruj wentyla czyms w plynie(olej maszynowy to dobry pomysl, ale od biedy kujawski tez sie nada :wink: ) A co do spowolnienia - wstaw rezystor/potencjometr lub zmien kable w molexie tak, zeby miec 7V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cho-marek Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Nasmaruj zwyczajnym zielonym towotem, jeżeli masz łożysko ślizgowe. Po oliwie czy wd 40 zaczynają "szurać". Jak kulkowe to wymieniaj wiatrak, smarowanie pomoże tyle co nic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zmiana napięcie to dobry pomyłs, tylko ze jest problem. Ten wentylator to 3-ponowy jest, i chciałbym go podłączyć własnie na 7V, ale tez miec mozliwosc kontroli obrotów, wiec jak to zrobić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2005 odcinasz od wtyczki kabelki + i -, podpinasz do molexa a wtyczke z kabelkiem do kontroli predkosci wpinasz w plyte Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Już sobie poradziłem. po prostu roztopiłem smar samochodowy, włałem go do łożyska, poczekałem za zaschnie. Teraz chodi wolniej(3000rpm)ale bardzo cichutko. Teraz to mnie niepokoi głośna praca dysku :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2005 Już sobie poradziłem. po prostu roztopiłem smar samochodowy, włałem go do łożyska, poczekałem za zaschnie. Teraz chodi wolniej(3000rpm)ale bardzo cichutko. Teraz to mnie niepokoi głośna praca dysku :wink: 1415693[/snapback] nu nie wiem czy to ma sens ale skoro czujesz się z taką sytuacją dobrze :blink: ja u siebie mam wiatraki wszytkie puszczone niżej niż 12 najwięcej na procu 8 a jakim cudem osiem no rezystor z przejściówki z allegro po co sie bede sam babrał gościu robi i całkiem tanio może wysłać listem za 2 zł tak też sobie zażyczyłem http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70370197 o coś takiego tylko nie pamiętam czy gościu ten sam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slimmm Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Jesli chodzi o smarowanie to ja wlasnie urzylem WD 40 na jakis czas dajee spokuj powiedzmy z 2 miechy no i jak tam go troszkje na lejsz to wypluka ci ten syfek co tma jest w srodku, :) tka czy siak karzda metoda jest dobra a jesli chodzi o to zwalnianie lepiej urzyc tych przejciowek z alego copolecla kolega z wyzej ^^^^ :) bo ..zwalnianie wiatracka przez "hamowanie go" czyms tam ,,,,zeczywiscie mzoe go zpalic albo znacznie skrucic zywotność ...a jesli chesz cicho i nowy wentyl to polecam wentyle AC http://www.allegro.pl/show_item.php?item=69656161 przegladnij sobie tez inne oferty AC Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durek5 Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Jesli chodzi o smarowanie to ja wlasnie urzylem WD 40 na jakis czas dajee spokuj powiedzmy z 2 miechy no i jak tam go troszkje na lejsz to wypluka ci ten syfek co tma jest w srodku, :) tka czy siak karzda metoda jest dobra a jesli chodzi o to zwalnianie lepiej urzyc tych przejciowek z alego copolecla kolega z wyzej ^^^^ :) bo ..zwalnianie wiatracka przez "hamowanie go" czyms tam ,,,,zeczywiscie mzoe go zpalic albo znacznie skrucic zywotność ...a jesli chesz cicho i nowy wentyl to polecam wentyle AC http://www.allegro.pl/show_item.php?item=69656161 przegladnij sobie tez inne oferty AC Pozdro Chłopie narobiłeś błędów że aż się czytać niechce,proponuje ci zaglądnąć do słownika.Co do smarowania wentyli to ja używam zwykłego oleju spożywczego ,,kujawski itd,, i niemam problemów z głośnością czy też tarciem,ale oczywiście rozbieram cały wentylator a post otym jest przyklejony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotriix Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Chłopie narobiłeś błędów że aż się czytać niechce,proponuje ci zaglądnąć do słownika.Co do smarowania wentyli to ja używam zwykłego oleju spożywczego ,,kujawski itd,, i niemam problemów z głośnością czy też tarciem,ale oczywiście rozbieram cały wentylator a post otym jest przyklejony. no tak uczyl marcin marcina nie mowi sie ,, zagladnac,, tylko zajrzec tobie tez by sie przydalo ,, zagladnac,, do slownika :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durek5 Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Mówię tu o błędach ortograficznych jakie ty byki narobiłeś .ZAGŁĄDNĄĆ chłopcze też jest poprawnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotriix Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Mówię tu o błędach ortograficznych jakie ty byki narobiłeś .ZAGŁĄDNĄĆ chłopcze też jest poprawnie. byc moze wedlug Twojej nowej polszczyzny tak ,ale uzywajac jezyka poprawnej polszczyzny NIE!~jestem polonista Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durek5 Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 HAHAHAHAHAHHA bo padne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotriix Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 HAHAHAHAHAHHA bo padne.cos sie jednak nauczyles brawo!!! ps. ostatnio mowil do mnie ,, chlopcze,, tato jakies 25 lat temu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slimmm Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 A... ludzie to jest forum techniczne anie POLONISTYCZNE ! mozna pisac nie ort. byle tylko wiadomo bylo o co lotto..!!! daj cie sobie juz spokuj PS.sorry jestem dyslektykiem nic nie poradze ! :? pS.Nowy Sącz - tak sie u nos godo :lol2: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 kurde czlowieku ja wiem ze POLSKA TRUDNA JEZYK. wypada jednak korzystac ze znajomosci ortografii bo jak sie czyta niektore posty to az oczy bola. A wykrecanie sie dyslektyzmem to czyste lenistwo zamiast grac to przysiadz i poucz sie zasad ortografii nie jest to az takie trudne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slimmm Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 kurde czlowieku ja wiem ze POLSKA TRUDNA JEZYK. wypada jednak korzystac ze znajomosci ortografii bo jak sie czyta niektore posty to az oczy bola. A wykrecanie sie dyslektyzmem to czyste lenistwo zamiast grac to przysiadz i poucz sie zasad ortografii nie jest to az takie trudne. widac nie wiesz czy mjest dyslektyzm. zasady ortografi musielem miec w 1 palcu zanim poszlem wogule na badani , zdarzalo ci sie mysklez porprawnie o ortografi a pisac inaczej wiedziec ze zycie pisze sie przez "ż" a nie "rz" a mimo wszystko napisac przez "rz",, no to juz wiesz o co chodzi . ale bede sie staral pisac posty wczesniej w wordzie bo wiedze ze mamy wieli wybtnych poligotow na tym forum ktorzy dostaja palpitacji jak widza kilka "byczków"... :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonowy Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 (edytowane) Dysklektyzm dla mnie na przyklad to w 90% lenistwo.. Znam kilka osób dotknietych ta "choroba" - to zazwyczaj takie lenie ze sie nawet na nich patrzec nie chce... owszem jest jeden wyjatek - kolezanka z klasy, widac po niej ze wolniej przepisuje z tablicy itd ale ona bardzo duzo czasu spedza w domu na nauce i widac efekty i poziom jej wiedzy BTW ;p Ja uzywam smaru maszynowego Edytowane 6 Grudnia 2005 przez melonowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Koniec OT. Temat dotyczacy ortografii jest tu. Problem rozwiazany :arrow: Zamykam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...