^ZoLtaR^ Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 Witam, napisałem posta o chaintechu który wzbudził widzę niezłe emocje :D po tym co przeczytałem stwierdziłem ze jednak nie.. mam więc następujące pytanie, która z tych 4 płyt wziąć, ważne są dla mnie następujące kryteria. - Vcore z biosu co 0,05v - mnożnik z biosu (przynajmniej do 13x :) - napięcie pamiątek - FSB co 1 mhz, przynajmniej do 166 - WAŻNE - dzielnik 1/5 - może być też woltaż dla AGP, ale niekoniecznie.. powiem tylko ze <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły jak USB 2.0 , dźwięk czy LAN na pokładzie mnie nie interesują, płyta ma być po prostu wydajna i stabilna i cool'erska :) do ołwerklokingu :) przez 2 czy 3 tygodnie miałem Szatla AK31, który niestety "umarł mi na rękach" wyłączył się i juz nie włączył, w ramach pokrzepienia serc zakręcił tylko do mnie śmigiełkami :) więc więcej takich low-end'owych rozwiązań nie chce.. :( tak czy siak płyta ma być, że tak powiem "przyszłościowa", narazie mam durnia 800, ale wkrótce chce zmienić przynajmniej na jakiegoś Altona 1700+ lub podobnego, wg. mojego wstępnego "zwiadu" w grę wchodziłyby te 4 MoBo które są w temacie. dzięki za wszelkie podpowiedzi i opinie pozdrawiam :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 A uzyle opcji Szukaj? Bardzo duzo juz bylo o plytach glownych. A moj typ to ASUS A7V333 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 MSI. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 Poszukaj duzo bylo o tym , to tego jest test Made in Lisek na Tweku . BTW wszystkie z wymienionych sa dobre . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^ZoLtaR^ Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 wierz mi że zanim napisałem tego posta, "poszukałem" trochę jednak naprawde ciężko znaleźć takie zestawienie, tak czy siak dzięki za odpowiedź, jak narazie mamy MSI<->ASUS 1:1 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 wierz mi że zanim napisałem tego posta, "poszukałem" trochę jednak naprawde ciężko znaleźć takie zestawienie, tak czy siak dzięki za odpowiedź, jak narazie mamy MSI<->ASUS 1:1 :D Widzisz to nie jest teleturniej tylko wybor plyty glownej ,wczesniej wyjasniono dokladnie wszystkie za i przeciw dla kazdej plyty z twojej listy , a ze nie byly w zestawieniu takim ,to nie szkodzi bo ty powinienes dokladnie przeczytac i na swoj rozum wybrac a nie sugerowac sie tym kto odda glos bo akurat ma taka plyte ;) . To ma byc twoj sprzet a nie moj i to ty masz byc zadowolony a nie ja . A gwarantuje ze jaki sie wypowie pare osob za chwile to bedziesz mial taki kocial w glowie, ze sobie kupisz rower na trzech kolkach , zamiast mobo ;) . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 wierz mi że zanim napisałem tego posta, "poszukałem" trochę jednak naprawde ciężko znaleźć takie zestawienie, tak czy siak dzięki za odpowiedź, jak narazie mamy MSI<->ASUS 1:1 :DMSI KT3 ULTRA2 - Dzielnik 1/5 włącza sie powyżej 152 MHz. Rewelacyjna karta dźwiękowa 5.1. USB 2.0 !!! POLECAM ! 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^ZoLtaR^ Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 xan, wiem że to nie teleturniej :D do huberta mi daleko, hehe, po prostu głośno się zastanawiam, anyway dziękuję wszystkim którzy się wypowiedzieli. Już wywaliłem z zestawienia Solteka i Epoxa. Zostaje albo ASUS lub MSI. Teraz to juz kwestia ceny, ASUSa mogę mieć za 486, MSI za 406zł. suma sumarum, ciężki wybór pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 A ja powiem ze EPoX 8K3A. Od sierpnia dostapne sa bardzo fajne BIOSy ktore bardzo podniosly wydjanosc plyty w trybie FSB>166MHz. Jest co prawda nadal wolniejsza od Abita KX7 (minimalnie) ale zdecydowanie wydajnijsza od innych plyt (mam tu na mysli Solteka ktory nawet w wydaniu FRV czyli na KT400 ma slabiutka wydajnosc przy FSB 166MHz, a DRV w starym wydaniu wogule 166MHz ciezko ciagnie). Niestety calkowicie zawiodl mnie Asus. U niego PCI 1/5 wlacza sie juz przy 150MHz, a do tego wydajnosc powyzej tych 150MHz jest bardzo slaba. O ile Epox i Abit przy FSB 166MHz maja przepustowosc z Sandry 2500/2400 to Asus ma ledwie 2400/2200, przy 133MHz jest OK, ale powyzej tych 150 to juz marnosc... Do EPoXa jest cala masa biosow ktorymi mozna sobie regulowac wydajnosc kosztem mozliwosci osiaganyhch FSB. Np najwydajniejszy BIOS z 8.15 ma wydajnosc 2529/2403 ale max FSB to 183MHz, za to BIOS z 10.10 ma tylko 2490/2365 ale FSB mozna podciagnac juz pod 215MHz. Jest to o tyle dobre ze jesli ktos ma slabsze pamieci wy3mujace FSB na poziomie 166MHz to moze zapodac wydajniejszy BIOS (podnosi on timingi chipsetu!). EPoX ma regulacje Vcore do 2,2V i pamieci do 3,2V. Do tego cena o 80zl nizsza od Asusa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^ZoLtaR^ Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 Lancer, to mi teraz dałeś do myślenia... :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^ZoLtaR^ Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 czytałem o epoxie na in4.pl, faktycznie ołwerklokerskie możliwości ma super, ale wydajnością nie zachwycił ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 W najblizszym czasie planuje przejście z mojego SOLTEKA na tego EPOX'a 8K3A 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 Polecam płytę którą sam mam MSI KT3 ULTRA2: -vcore z biosu co 0,05v -mnożnik do 15,5x -napiecie pamieci -napiecie agp -fsb do 250 co 1MHz -dzielnik 1/5 -usb 2.0 -ata 133 Płyta ma genialną jakość wykonania, jest super stabilna i ma dołączone mnóstwo dodatków i oprogramowania do monitoringu i krecenia. POLECAM. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 czytałem o epoxie na in4.pl, faktycznie ołwerklokerskie możliwości ma super, ale wydajnością nie zachwycił ... to nie czytaj.... wszedzie wychodzilo ze jest git , a im na odwrot. Zreszta od tamtego czasu wiele wody oplynelo (nowe BIOSy uczynily ta plyte jeszcze miodniejsza :)). Poczytaj recki zachodnie a dowiesz sie calej prawdy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 poweim ci czym ja sie kierowalem jak kupowalem mobo: asus odpadl ze wzgledu na cene, wg mnie nie warto doplacac 80 pln bo nie ma zadnej roznicy w wydajnosci miedzy nim a pozostalymi z twojej listy soltek i jego wiekszosc wersji ma problemy z fsb 166 MHz a zawet <155 epox jest cool ale jak trafisz odpowiedni rev (patrz tutaj i tutaj msi nie ma z nia zadnych z tych problemow, takze suma sumarum albo MSI albo EPOX :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^ZoLtaR^ Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 wiec msi lub epox, msi moge miec za 406zl, nie wiem jak z epoxem musze sie dowiedziec, o msi duzo pochlebnych opinii widac, o epoxie zreszta tez... teraz juz chyba wszystko co pozostalo to kwestia ceny.. biorac pod uwage to co chce kupic (mobo + cpu) config bylby mniej wiecej taki: Athlon 1600 lub 1700+@max :) MSI lub EpoX 256MB DDR 266 G4Ti4200 TD64 Seagate U6 60GB Creative AudioPCI :) MiNt v90 :) i reszta złomu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 wiec msi lub epox, msi moge miec za 406zl, nie wiem jak z epoxem musze sie dowiedziec, o msi duzo pochlebnych opinii widac, o epoxie zreszta tez... teraz juz chyba wszystko co pozostalo to kwestia ceny.. biorac pod uwage to co chce kupic (mobo + cpu) config bylby mniej wiecej taki: Athlon 1600 lub 1700+@max :) MSI lub EpoX 256MB DDR 266 G4Ti4200 TD64 Seagate U6 60GB Creative AudioPCI :) MiNt v90 :) i reszta złomu calkiem calkiem tylko ja bym kupil ddr333 a nie ddr266 roznica w cenie nie wielka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiderman6666 Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 Co do MSI KT3 Ultra to miałęm tą płytke ze 3 miesiące i niemoge złego słowa powiedziec stabilna zmiany napięc pamięci agp i proca zadnych problemów. Obecnie mam MSI Kt3 Ultra2 BR i tesz jestem z nieje cholernie zadowolony poprostu full wypas (s-bracket d-bracket, raid usb 2,0 i bluetooth) więc gorąco polecam te płytki :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 epox jest cool ale jak trafisz odpowiedni rev (patrz tutaj i tutaj msi nie ma z nia zadnych z tych problemow, takze suma sumarum albo MSI albo EPOX :P To co podajesz o EPoXie to dawna historia. Obecnie nie ma ju tych problemow (po serii BIOSow z sierpnia). Rev tez nie jest wcale wazny. Jedyna roznica to sound 2 kanalaly w rev 1.0 i 6 kanalowy w rev 1.2. Miedzy bajki mozna tez wlozyc historie z roznica wydajnosci wynikajaca w zastosowaniu w niektorych modelach troche innych bankow na pamieci. MSI dawno nie mialem w rekach ale z tego co ludzie pisza na zachodnich boardach mniakow o/c, to plyta moze i wyciaga wysokie FSB ale wydajnosc nie odbiega od tej reprezentowanej prze Asusa na FSB 166MHz czy inne Solteki=> czyli EPoX 8K3A i Abit KX7-333 rulez :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^ZoLtaR^ Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 luzik, wysłałem maila do kumpla zapytać o ceny ABITa KX7-333 i EPoXa 8K3A, jak to bede wiedzial wtedy mozna finalna decyzje podjac tak czy siak MSI mam o 80zl taniej niz ASUSa :D aha i jeszcze jedno, od jakiego FSB w ASUSie odpala sie dzielnik 1/5 ? pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^ZoLtaR^ Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 i jeszcze jedno, ujeżdżał ktoś tego ABITa KX7-333 ? jak to się ma do innych... z tego co czytałem to nieźle... jak ktoś ma takie MoBo prosiłbym o opinię dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 nie kupuj Seagate U6.... lepiej zainwestuj w WD albo Maxtor albo Barracude... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 Ja polecam asua a7v333 ! niedawno też musiałem wybrać jakąś pł.główną i po namyśleniach wybrałem właśnie tego asusa i jak narazie jestem z niego bardzo zadowolony !!! i moge polecić tą pł.główną ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 luzik, wysłałem maila do kumpla zapytać o ceny ABITa KX7-333 i EPoXa 8K3A, jak to bede wiedzial wtedy mozna finalna decyzje podjac tak czy siak MSI mam o 80zl taniej niz ASUSa :D aha i jeszcze jedno, od jakiego FSB w ASUSie odpala sie dzielnik 1/5 ? pozdro juz pisalem ze od 150MHz na Asusie masz 1/5 (co owocuje tragiczna wydajnoscia). Na EPoXie jest to od 166MHz ale wydajnosc jest OK-ma to zwiazek z obsluga funkcji CPU Fast Decoder Command Rate. Mam tez Abita KX7 i na nim mozna mnozniki szyny PCI ustawic recznie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 ciezki wybor ja obstawialbym za asusem epoxem lub msi (soltek odpada) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^ZoLtaR^ Opublikowano 2 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2002 odnosnie tego zeby kupowac U6, graty które napisałem juz mam w tej chwili czyli: Shuttle AK31 (walnięty, jedzie do serwisu w poniedzałek, no more szatl) :) Duron 800 256MB DDR 266 Seagate U6 60GB MSI G4Ti4200 TD64 Creative Ensoniq AudioPCI :) MiNt V90 :) :) i jakaś blacharka... jak szatl wróci chce go zmienić na którąś z płyt o której tu mówimy (Abit, MSI lub Epox) i do tego Altona 1700+ lub podobnie... tamte graty narazie zostają... no more money :( osobiście jestem ciekaw co do tego ABITa , w sumie recenzje zbiera niezłe na zachodzie, kwestia ceny, jeżeli będzie atrakcyjna można się zastanowić, USB 2.0 , sound 5.1, LAN, i innych bzdur nie potrzebuje w poniedziałek będę wiedział za ile mogę mieć EPoXa i Abita, wtedy mogę się zastanowić na 100% tak czy siak dziękuję wszystkim za ich opinie pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 biez MSI lub ewentualnie ASUSa tylko ze za niego doplacisz za marke wiec nie widze powodu aby go brac. obie karty full wypas :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_jaro_ Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 Bierz Msi Kt3-Ultra2. Sam ją mam i jestem bardzo zadowolony 8) Jak za ta cennę to dobrze jest wyposażona oraz ma ogormne możliwości do overlockingu. Stabilna i dobra płyta popatrz niżej a zobaczysz jak sieładnie na niej procki kręcą :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 odnosnie tego zeby kupowac U6, graty które napisałem juz mam w tej chwili czyli: Shuttle AK31 (walnięty, jedzie do serwisu w poniedzałek, no more szatl) :) Duron 800 256MB DDR 266 Seagate U6 60GB MSI G4Ti4200 TD64 Creative Ensoniq AudioPCI :) MiNt V90 :) :) i jakaś blacharka... a ja z uporem maniaka proponuje ddr 333 :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 3 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2002 . Niestety calkowicie zawiodl mnie Asus. U niego PCI 1/5 wlacza sie juz przy 150MHz, a do tego wydajnosc powyzej tych 150MHz jest bardzo slaba. Czy mowisz o A7V333 ,u mnie w Biosie podaje ze 1/5 wrzuca przy 160 Mhz !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...