Skocz do zawartości
ryba

Jakie Wolicie Gwiny Pod Zlaczki ...

....czyli jakie duze chcecie??  

59 użytkowników zagłosowało

1. 1. ....czyli jakie duze chcecie??

• 1. gwint 1/4"
      23
    • 2. gwint 3/8"
      31
    • 3. gwint 1/2"
      5

Rekomendowane odpowiedzi

to ja sie podepne pod temat z pytaniem: Czy ktos wie gdzie w kielcach moza kupic zlaczki na 3/8 albo (to juz calkiem herezja) 1/4 cala?? we wszystkich hydraulikach maja tylko na 1/2 a jka sie pytam o 3/8 to robia oczy jak bym byl oblakany. w Zadnym z odwiedzonych przezemnie chydraulicznych nie slyszeli o zlaczkach na 3/8 a na pewno na 1/4. jesli komus udalo sie kupic taki "WYNALAZEK" w kielcac h to nie napisze gdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może i pinknie ale ja jak bym chiał mieć cienkie węże w kompie to bym sobie kupił CPC dlatego w topie mojego bloczku (który nie ma się co okłamywać narazie jest w stanie rozwojowym ;) )są nagwintowane otwory 1/2 ze względu na łatwość dostania. Choć wolał bym 3/8. I jak dla mnie 1/4 to już za mało a przy mojej pompie ( C.O. CP43 pierwszy bieg 1500l i 40W) by było małe bum jak bym tam dał wężyka 8mm czy cuś takiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to moze nie kwestia wielkosci a rozsadku:

teoria:

- weze 10/12 mm wewnetrzna 10mm!!

- krocce choinki 12mm (wewnetrzna przelotowa zazwyczaj 10-9mm!!!!!)

- 3/8" aby nagwintowac pod to to trzeba miec otwor 15mm czyli jakby nie patrzec WIEKSZY od 10mm

czyli reasumujac, jesli ktos uzywa weze 10(11) wewnetrznej to nie potrzebuje 3/8" BO nic mu to nie daje (ani + ani -)... a jesli zastosuje 1/4" to ma wszedzie taka sama srednice... (ablo cholernie zblizona) i ot cala filozofia...

koniec teorii - mozecie dalej sie klocic ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sklepach online krocce pod gwint 1/4'' przystosowane sa do wezy 8(10). czy 8mm srednicy wewnetrznej to wedlug was za malo?

czy ktos spotkal sie z kroccami (najlepiej z nakretkami) pod 1/4'' dla grubszych wezy? no i oczywiscie krociec musi miec odpowiednio duza srednice wewn.

jestem w trakcie projektowania nowego wc.. i mam zamiar przejsc na 1/4''. musze wiedziec jakie otwory wiercic w blokach :)

(w sensie.. czy 1/4'' czy jednak pozostac przy wiekszych)

Edytowane przez Luc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie pomierzylem wszystkie krocce jakie mam pod reka i z 1/4'' najwieksza srednica wewnetrzna szybkozlaczki to 7mm. sa to w wiekszosci szybkozlaczki 'wtykane' na waz o srednicy zewnetrznej 10mm.

pytania:

czy waz 8(10) wystarczy?

czy 7mm srednicy wewn. szybkozlaczki wystarczy?

co sadzicie o szybkozlaczkach wtykanych?

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam planuje węże 9/12 lub jesli nie dostane 8/12 ale średnica wewnętrzna złączek 7 mm to jak dla mnie za mało. Ja bym nie schodził poniżej 9mm bo to sie naprawde cpc zrobi.

Moim zdfaniem najbardziej sensowana średnica węży to 8-10 mm wewnętrzna i podobna

średnica złączek. Jak chcesza mieć węż 8 mm to postaraj sie żeby bya w 100% wykorzystana jego srednica. Myśle wieć że średnica wewnętrzna złączki powinna byc większa niż tego qwęża a ninimum to taka sama(ale to tylko przy złączkach skręcanych bo z choinkami to bęą problemy ze szczelnością)

Ja biorwe szybkozłączki ale na gwint 3/8 :? bo kijem wisły nie zawrócisz..mamy dziwny standart i po prostu łatwiej wszelkie akcesoria do wc dostać pod taki gwint.To samo przy ewentualnej sprzedaży-kto kupi blok czy nną część na gwint 1/4 ? niestety niewielu.

Nie wiem jak to jest przy gwincie 1/4 ale ptrzy 3/8i złączkach skręcanych sensowne kombinace wąż-złączka wyglądają mniej więcej tak:

złąćzki 9/12 i do tego węze 9/12 lub 8/10 czy 8/11

Dla pewności najpierw kupie odpowiednie wężę a potem będe przymierzał je do złączek

bo one jednak troche kosztują a nie chce kupić nieodpowiednich

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja akurat planuje bloki i rezerwuar zrobic samemu.. wiec wtedy mam dowolnosc srednic i gintow.. a dostep do szybkozlaczek 1/4'' mam bez problemu.

do tego planuje kupic pompe(y?) CSP-MAG i chlodnice Alphacool Nexxxos Xtreme II.. oba przednioty sa dostosowane do 1/4''. weze planuje 8(10).

tak wiec logiczne jest system 1/4''. sprobuje jeszcze poszukac szybkozlaczek zakrecanych z wieksza srednica wewnetrzna.

jakos tak 'na oko' skrecane wygladaja pewniej niz wtykane :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krociec na waz 10 ma 8mm srednicy przelotowej.. Krociec na waz 12 ma 10mm... wiec moje pytanie brzmi, bo kiego grzyba zakladac waz 12 na choinke 12 skoro i tak jest gardlo i nic z tym nie zrobisz? O, cala filozofia... Zakladac weze na krociec 'o rozmiar wiekszy' to sie zgodze. Osobiscie nie zauwazylem drastycznej roznicy przeplywu miedzy wezem 8 a 16... Roznica jest, ale czy az taka zeby korzystac z weza ogrodowego? Chyba nie...

I odczepcie sie od wezy CPC... Ktos kiedys rzucil wymiar 12/16 i wszyscy teraz mowia ze najlepsze...

@czarodziej007 - guzik prawda... Weze to nie balony, wytrzymalosc maja. Kup sobie najwyzej waz (nie zbrojony) ktory ma wytrzymalosc np. 6 bar i ci styka... ile daje twoja pompa cisnienia? I nie chodzi mi o maksymalne cisnienie pracy czy podnoszenie wody, tylko cisnienie w ukladzie w barach (atmosferach, jak kto woli)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krociec na waz 10 ma 8mm srednicy przelotowej.. Krociec na waz 12 ma 10mm... wiec moje pytanie brzmi, bo kiego grzyba zakladac waz 12 na choinke 12 skoro i tak jest gardlo i nic z tym nie zrobisz? O, cala filozofia... Zakladac weze na krociec 'o rozmiar wiekszy' to sie zgodze. Osobiscie nie zauwazylem drastycznej roznicy przeplywu miedzy wezem 8 a 16... Roznica jest, ale czy az taka zeby korzystac z weza ogrodowego? Chyba nie...

Wg. mnie jak w kilku miescach, gdzie sa krocce o takich samych rozmiarach jak weze, pojawia sie te waskie gardla, to nic wiekiego sie nie dzieje, zauwaz, ze bloczki tez sa takimi waskimi gardami :)

I odczepcie sie od wezy CPC... Ktos kiedys rzucil wymiar 12/16 i wszyscy teraz mowia ze najlepsze...

O tym, ze 12/16 "sa najlepsze" juz sie od jakiegos czasu nie pisze, chyba moda przychodzi na 9/12 i 8/11, ale do slomek CPC o srednicy wew chyba 5mm, to nigdzy nie dojdzie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imho najleprze weze 8/10 (scianki 1mm i o to chodzi :D) do tego zlaczki skrecane 8 (1/4") albo 10 (3/8") i jest miodzio, moga tez byc choinki 10 wtedy nie trzeba cybantow i innych zaciskow, sam tak mialem wiec moge takie rozwiazania polecac

tak wogole to taki waz kosztuje bagatela 1zl/mb (w hurtowniach nawet po 40gr/mb) i nie wiem co wy widzicie w tych wezach ehaima :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przeszedlem w ciagu swoich pieciu poprzednich rev WC przez rozne weze - od 8/11 do 16/22... Teraz stosuje 8/11 ze zlaczkami skrecanymi 9/12 i szczerze mowiac jest to w zupelnosci wystarczajaca srednica wezy/zlaczek...

16/22 to calkowite nieporozumienie, 12/16 to chyba za duzo, co moglbym teraz wlozyc w uklad, a 10/12 lub 8/10 to idealne rozmiary IMHO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pbuda nie wiem jakie ciśnienie dają ale w opisie można znaleść 10bar tylko nie wiem co to jest chyba maksymalne ciśnienie pracy

1461597[/snapback]

Tak, w tych pompach podaja maksymalne cisnienie pracy :) A to jest roznica, bo w obiegu wody w domu nie dochodzi do 10 barow, natomiast w takim ukladziku cisnienie nie przekracza nawet 2 barow.

Wg. mnie jak w kilku miescach, gdzie sa krocce o takich samych rozmiarach jak weze, pojawia sie te waskie gardla, to nic wiekiego sie nie dzieje, zauwaz, ze bloczki tez sa takimi waskimi gardami

I z tego wynika, ze roznica miedzy wezami 16/22 a 8/11 jest zalezna tylko i wylacznie od konstrukcji bloku. Odkad nowoczesne bloczki sa coraz bardziej restrykcyjne, odtad nie jest wazna srednica weza tylko cisnienie :) Stad 12V pompki do WC maja przeplyw 700l/h i cisnienie 5.2PSI (nie wiem ile to barow, ale np. Eheim 1250 ma 2.9PSI; inaczej mowiac, 5.2psi to jakies 3 metry podnoszenia wody) A nie od dzis wiadomo, ze cisnienie uzyskuje sie poprzez zwezenie przeplywu, a nie rozszerzenie.

Ale sorki za OT... krocce 1/4'' all the way, bo np. choinki na waz 10 maja taka sama srednice w calym przekroju :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Licze te cale, zamieniam na cm i cos mi malo wychodzi, wiem, ze 1", to 2,54mm.

Konkretnie mam wykrecony krociec choinkowy na waz 16 i w to miejsce chce kupic wkrecany na waz 9/12. Gwint tego krocca ma pelna srednice 21mm, podkreslam, ze razem z gwintem, ta zewnetrzna bo zdaje sie, ze srednice gwintu miezy sie wewnatrz rowkow. Jaka to bedzie srednica w calach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Licze te cale, zamieniam na cm i cos mi malo wychodzi, wiem, ze 1", to 2,54mm.

Konkretnie mam wykrecony krociec choinkowy na waz 16 i w to miejsce chce kupic wkrecany na waz 9/12. Gwint tego krocca ma pelna srednice 21mm, podkreslam, ze razem z gwintem, ta zewnetrzna bo zdaje sie, ze srednice gwintu miezy sie wewnatrz rowkow. Jaka to bedzie srednica w calach?

1487696[/snapback]

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...3entry1284793

Chyba sobie tego linka w końcu wrzucę do siga...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi