Skocz do zawartości
Micuel

Dziwne Zachowanie Zasilacza

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam zasilacz 300w jakis codegenopodobny :? Mam już go w kompie prawie 4lata (Duron800@950, Radeon9200 itp.) Napięcia sa w miarę ok, mierzone miernikiem +5V => 5,1V i +12V => 11,7V, komp pracuje normalnie, bez zwiech jednakże występują 2 problemy:

1) Gdy zamkne system, komp sie wyłączy i chcę go właczyć znowu to losowo zdarza się, że zaświeci sie zielona dioda na obudowie i komp nie rusza, żeby przestała swieciec musze wylaczyc komp na listwie, gdy wlacze listwe komp nie chce ruszyc i znow wylaczam listwe (odcinam zasilanie sieciowe) wlacza i komp rusza (losowo czasami za 2 a czasem za 10 próbą)

2) Występuje także losowo problem z dyskami twardymi, polega na tym że dyski starują to sie wyłaczaja i znow startuja i tak kilka razy (moj dysk oraz roznych znajomych podpiete do mojego kompa). Wtyczka jest dociśnieta dobrze, występuje to na każdym molexie - losowo.

Czego to może być wina i czy mam już kupować nowa zasiłke :?:

Wiem, że musze kiedyś zmienić zasilacz, ale szkoda wywalać mi kase jak stary trzymie napięcia, i komp zazwyczaj chodzi bezproblemowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi