Skocz do zawartości
panther19

Turbo Pascal - Prosze O Pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

mam napisana gierke lecz brakuje mi do niej niestety jeszcze tylko i az highscore-a zasada highscore - odczyt z pliku tekstowego 10 osob w takiej postaci:

imie nazwisko punkty

imie nazwisko punkty

...... ............. ........

lub takiej:

imie

nazwisko

punkty

itd........

i posortowanie wedlug punktow.z sortowaniem dam sobie rade tylko to odczytywanie wymyslilem cos takiego: lecz niestety nie dziala - prosilbym bardzo o pomoc w poprawieniu

program odczyt;uses crt;type zwyciezca=record         imie:string[30];         nazwisko:string[20];         punkty:real;end;var rekordy:file of record;       i:integer;begin clrscr;assign(rekordy,'c:\tp\bin\scores.doc');reset(rekordy);for i:=1 to 10 dobeginread(rekordy,zwyciezca);with zwyciezca dobeginwrite('imie: ',imie); write('nazwisko: ',nazwisko);writeln('punkty: ',punkty);end; readln; end.
prosze o pomoc :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

var rekordy:file of record;       i:integer;

[snapback]1415563[/snapback]

Dawno miałem Pascala ale wydaje mi się że zadeklarowałeś zmienną bez rekordy bez żadnego konkretnego typu napisz "file of zwyciezca " i powinno byc cacy B)
Edytowane przez Haquim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi