mieciop Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Mam pytanie do wszystkich ktorzy uzywali OCZ BOOSTERA i maja pamieci twinmos na kosciach M.tec. Podzielcie się doswiadczeniami w podkrecaniu tych pamięci przy pomocy OCZ BOOSTERA. interesuje mnie kilkas spraw: 1. maksymalne stabile FSB testowane primem95 lub innym programem (Goldmemory, memtestem itD) - single channel - dual channel 2. wytrzymalość tych pamieci na napiecia powyzej 3v:do ilu podnosiliście napiecie. Będę bardzo wdzieczny za wszystkie dane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Ano tak się słada, że ja mam TwinMOS na M.tec i dziś się bardzo pozytywnie zdziwiłem. Mianowicie wczoraj dostałem kostke BIOSU(tak dla wewnętrznego spokoju) i przystąpiłem do testów. Po wgraniu D10 MantaRaysXT od Tictaca od razu zarzuciłem 240FSB i tak właśnie piszę ten post. Myślę, że gdyby tak dać im więcej voltów to śmignęłyby więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidzion Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2005 (edytowane) u mnie smigaja na 245 przy 2,7v bez zadnego ale, na 250 delikatnie sie sypia. podniosl bym napiecie, ale moja plytka na to nie pozwala :(( Edytowane 28 Kwietnia 2005 przez dzidzion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 u mnie smigaja na 245 przy 2,7v bez zadnego ale, na 250 delikatnie sie sypia. podniosl bym napiecie, ale moja plytka na to nie pozwala :(( 1416128[/snapback] No dobra, ale co to wniosło do tematu? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 Dostalem juz w rece OCZ Boostera i na razie wyglada to tak ze mam przy napieciu 3,4v stabilny dual na 205MHz przy timingach 2-3-2-5 (1T). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 (edytowane) nie wiem co ci da ten booster na pamietki ktore nie wykozystuja takiego napiecia i lubia na takim pracowac , gdybys mial twinmosa na winbondzie to na 3.4V mozliwe bylo ich puszczenie w dualu na 245MHz przy timingach 2-2-2-5-7-1T , a tu sam widzisz ze kaszana , imho DLA mnie starta kasy aha i jeszcze zadam pytanie: warto bylo kupowac tego boostera za taka kase zeby uzyskac na mem 5MHz wiecej przy takim napieciu ?? LOL Edytowane 4 Maja 2005 przez VerB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 (edytowane) @Verb Nie wiem dlaczego mnie atakujesz te pamieci mam od 4 lat a OCZ boostera mam 4 dni, byc moze zmienie te pamieci a ty mi zaraz lolkujesz. Kupilem bo nie chce modować plyty a ty mnie od razu atakujesz. Dzięki takim lolkom jak ty to poziom na tym forum spada na pysk. Nie stać mnie na kupienie od razu nowych pamieci i OCZ boostera, kupie po pewnym czasie jakies memki a ty wyluzuj troche chlopie . Nie wszyscy tak jak ty maja kase na kilka rzeczy na raz, wiec opanuj sie troche. Update: To prawda że 205 MHz to porażka na 3,4v, spodziewałem sie wiecej, na abicie Nf7-s rev.2 wyrabialem 217MHz w dualu na 2,96v , wiec myślałem ze tutaj bedzie lepiej, jak bedę mial kase po slubie to kupię jakies pamiatki. Edytowane 5 Maja 2005 przez mieciop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 (edytowane) alez ja cie nie atakuje , dla mnie taki zakup to czysta glupota , a tytul brzmi booster kontra twin na mtecach , wiec wyglada po tytule ze kupilem boostera zeby te memki krecic na nim , no ale jak widac porazke zaliczyles niezla , zamiast kupowac boostera mogles sprzedac msi dolozyc kase z boostera i wziac sobie dfi bo ona ma juz zrobionego moda na Vdimm fabrycznie :) zagadaj z PITer-em z forum , do 500zl u niego kupisz 2x512 na BH-5 i twoj booster sie przyda :) co do zanizania poziomu na forum to NC ... pozdrawiam Cie i cala reszte :P ah dodam ze data dolaczenia na forum przy moim av nie oznacza ze ejstem wymadzajacym sie noobem ktory pozjadal wszystkie rozumy , ale to tak przy okazij :) Edytowane 4 Maja 2005 przez VerB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 alez ja cie nie atakuje , dla mnie taki zakup to czysta glupota , a tytul brzmi booster kontra twin na mtecach , wiec wyglada po tytule ze kupilem boostera zeby te memki krecic na nim , no ale jak widac porazke zaliczyles niezla , zamiast kupowac boostera mogles sprzedac msi dolozyc kase z boostera i wziac sobie dfi bo ona ma juz zrobionego moda na Vdimm fabrycznie :) zagadaj z PITer-em z forum , do 500zl u niego kupisz 2x512 na BH-5 i twoj booster sie przyda :) co do zanizania poziomu na forum to NC ... pozdrawiam Cie i cala reszte :P ah dodam ze data dolaczenia na forum przy moim av nie oznacza ze ejstem wymadzajacym sie noobem ktory pozjadal wszystkie rozumy , ale to tak przy okazij :) 1426134[/snapback] 1. Widzisz nadrabiam tylko pewne braki w konstrukcji MSJ, które ma Vdimm do 2,85v 2. Pamiatki to kupie sobie po slubie, tzn. za 2 miechy (dopiero :-() 3. Przyszła mi jeszcze jedna mysl, kontroler pamieci w athlonach 64 nie pracuje z pamięciami przy CPC=1 a ja ustawiłem CPC równe=1 moze dlatego wyzej nie chce pracować , jedzie do mnie juz A3200+ (venice) z poprawionym kontrolerem pamieci, wiec zobaczymy co bedzie. 4. Tylko przy DFI musialbym jeszcze sprzedać kartę graficzna na AGP i kupic na PCI express , bo wersja na S.939 nie jest w polsce dostępna :-(. 5. Co do twojego czasu zapisu, wcale nie zwracam na to uwagę, niektórzy maja taka mentalność że tepia newbie, wcale o tobie tak nie pomyslałem, nawet nie popatrzylem kiedy się zapisałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 co ty gadasz , jakie problemy winczestera z 1x512 i niemozliwosc pracy na 1T , jak wsadzisz do kazdego banku na swojej plycie takie same 4 moduly to wtedy twoj wini bedzie mial goraczke z praca z nimi i wlaczy 2T i do tego ustawi ich taktowanie na 333MHz ale w zyciu na 1x512 , popatrz w moj podpis i zobacz jak u mnie chodzi 1x512 , teraz to dopiero pokazales swoje wiedze a moze niewiedze w temacie i kto zaniza poziom na forum ?? a tak wogule venice nie do konca jest taki sprytny z wiksza iloscia pamieci , ale jest juz lepiej od winniego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 (edytowane) co ty gadasz , jakie problemy winczestera z 1x512 i niemozliwosc pracy na 1T , jak wsadzisz do kazdego banku na swojej plycie takie same 4 moduly to wtedy twoj wini bedzie mial goraczke z praca z nimi i wlaczy 2T i do tego ustawi ich taktowanie na 333MHz ale w zyciu na 1x512 , popatrz w moj podpis i zobacz jak u mnie chodzi 1x512 , teraz to dopiero pokazales swoje wiedze a moze niewiedze w temacie i kto zaniza poziom na forum ?? a tak wogule venice nie do konca jest taki sprytny z wiksza iloscia pamieci , ale jest juz lepiej od winniego 1427510[/snapback] nie napisalem że Winchester ma problemy z 1x512, gdzies ty to wyczytal?, mam na mysl dual (czyli 2x256, 2x512, 4x256,4x512) a venice ma tylko problemy z 4-terema modułami i wtedy pracuje przy 2T, facet zaczynasz mnie slabic, przeczytaj sobie specyfikacje Venice i Winchestera i pracy kontrolerów pamięci i nie gadaj głupot, to że u ciebie chodzi to inna sprawa. Jak mi jeszcze napiszesz że winchester nie ma problemu z pemięciami w dualu przy CPC=1T to bedziesz lolem do potegi. Ty obnizasz poziom forum , nawet dokladnie nie przeczytales co napisalem i gadasz głupoty. Wrócmy lepiej do tematu postu, a nie kłócic się, moze ktos jeszcze chcialby sie podzielic doswiadczeniami z OCZ boosterem i pamięciami twinmos na kosciach M.tec? Edytowane 5 Maja 2005 przez mieciop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Po 1. "enice ma tylko problemy z 4-terema modułami" Venice: 4x256 = 1T 4x512 = 2T Wini: 4x256 = 2T 4x512 = 2T Po 2. Wini 2x256MB Dual 1T 302MHz 2-2-2-5 Więc osochodzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 problem z pamieciami w dualu z 1T ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 (edytowane) problem z pamieciami w dualu z 1T ?? 1427696[/snapback] Nie slyszales o tym ze pamieci DDR400 maja problem przy winchesterze z CPC=1? Przeczytaj tu jest w kontekscie steppingu E3 czyli venice, ale przeczytaj sobie dokładnie http://www.pcper.com/article.php?aid=127&type=expert&pid=1 a najlepiej zacytuje ci bo moze nie doczytasz: As with most new core releases from AMD, the Athlon 64 has gone though another memory controller upgrade that addresses at least one specific issue that has plagued the platform for a while. Anyone who has tried to populate all four DIMM slots on an Athlon 64 motherboard with double sided DIMMs (most are) would find that the board might not work, and if it did, the memory timings would have to be relaxed for it to be stable. In some cases, the memory frequency would drop to 333 MHz as well. Obviously, that isn't the way many customers wanted to work, so the new Venice core is set to allow all four DIMM slots to be populated with nearly all memory and run at standard 1T latencies at DDR400. Other minor improvements were made as well that should make the overall performance on the Venice core just slightly faster than the Winchester or Newcastle counterpart processors. a jeszcze gdzies przeczytalem ze z czterema bedzie pracowac tylko przy 2T a za to z dwoma nie ma problemu, a to ze mi na screenie pokazujesz to nic nie znaczy , ja moge miec akurat takie pamieci co nie pracuja przy 2T. Przy dwóch modułach w dualu jest podobnie dla jadra winchester , w tym artykule napisano tylko o wszystkich czterech slotach. Edytowane 5 Maja 2005 przez mieciop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 "Nie slyszales o tym ze pamieci DDR400 maja problem przy winchesterze z CPC=1?" Że co proszę ?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 nie mam pytan do niego , wyrywam z tego topicu bo oczy bola , pozdro dla wszystkich ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 (edytowane) Może nie potrafie sie wyslowic ze niektórzy reaguja zdziwieniem, wiec powiem to tak: skoro poprawiano kontroler pamieci w steppingu E3 tzn że były problemy tak? Problemy byly z modulami obustronnymi wsadzonymi w cztery sloty, kiedy zwalnialy pamięci z ddr400 na 333 tak? czy to takie trudne? Ja mam obsutronne moduly pamieci , ktore tez moga miec problemy , to logiczne tak?" byl temat na tweaku ze niektóre pamieci maja problem z ustawieniem CPC =1 CPC-command per clock, wiec czego nie rozumiecie? Jak cos źle pisze to napisz czlowieku. Wróćmy do tematu, bo zrobil sie jeden wielki OT, chodzilo mi o doswiadczenia z OCZ boosterem i twinmosami na kosciach M.tec. Edytowane 5 Maja 2005 przez mieciop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grogi Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Po 1. "enice ma tylko problemy z 4-terema modułami" Venice: 4x256 = 1T 4x512 = 2T Wini: 4x256 = 2T 4x512 = 2T Po 2. Wini 2x256MB Dual 1T 302MHz 2-2-2-5 Więc osochodzi ? 1427684[/snapback] A jak wygląda sprawa przy pamięciach 512, ale jednobankowych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Po 1. "enice ma tylko problemy z 4-terema modułami" Venice: 4x256 = 1T 4x512 = 2T Wini: 4x256 = 2T 4x512 = 2T Po 2. Wini 2x256MB Dual 1T 302MHz 2-2-2-5 Więc osochodzi ? 1427684[/snapback] Mardok nawet nie zauwazylem tej twojej wypowiedzi o to mi dokladnie chodzilo co napisales. Ja tez rozwazalem dlaczego mi te pamieci nie chcą wyjść wyzej niz 205 MHz przy 2-3-2-5 1T 2x256 Mb. ad po 2. Czy ze dwoma modułami (2x256 Mb) wini pracuje przy 1T przy modułach obustronnych? Bo w specyfikacji wyczytalem że nie, masz link z ktorego podajesz ta informację? chodzi mi o moduły obustronne. @grogi Przy jednostronnych nie ma żadnych problemów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Co do odp.2 to był mój wynik na moich kościach, zresztą połowa ludzi z TCCD na tym forum ma 1T i 270-300MHz na ramie, na 2stronnych 512MB. Wiec z tą było moje zdziwienie… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Co do odp.2 to był mój wynik na moich kościach, zresztą połowa ludzi z TCCD na tym forum ma 1T i 270-300MHz na ramie, na 2stronnych 512MB. Wiec z tą było moje zdziwienie… 1427785[/snapback] Aha teraz to rozumiem , wiec chyba bede musial zmienic swoje pamieci. Chociaz tak jak juz wczesniej napisalem te pamieci chodzily w dualu na 217MHz przy 1T i 2-3-2-5. W kazdym razie spróbuje zmienic za 2 miechy pamieci, moze kupie twinmos speed premium lub Vitesty DDR600. zobaczymy, dzieki ci za wyjasnienie., myslalem ze jeszcze wyżyluje moje stare twinmoski a tu ...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Gizmo Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Aha teraz to rozumiem , wiec chyba bede musial zmienic swoje pamieci. Chociaz tak jak juz wczesniej napisalem te pamieci chodzily w dualu na 217MHz przy 1T i 2-3-2-5. W kazdym razie spróbuje zmienic za 2 miechy pamieci, moze kupie twinmos speed premium lub Vitesty DDR600. zobaczymy, dzieki ci za wyjasnienie., myslalem ze jeszcze wyżyluje moje stare twinmoski a tu ...... 1427800[/snapback] patrioty :) tańsze od vitest a chyba lepsze odrobinkę od tych Twinmosów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 patrioty :) tańsze od vitest a chyba lepsze odrobinkę od tych Twinmosów 1427873[/snapback] Własnie widzialem je w sklepie tweaka, zobacze czy sie znajdzie jakaś kasa. Czy jest ktos jeszcze kto chcialby sie podzielic doswiadczeniami z korzystania z pamieci twinmos na kosciach M.tec przy napieciu powyzej 3,0v? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Własnie widzialem je w sklepie tweaka, zobacze czy sie znajdzie jakaś kasa. Czy jest ktos jeszcze kto chcialby sie podzielic doswiadczeniami z korzystania z pamieci twinmos na kosciach M.tec przy napieciu powyzej 3,0v? 1427939[/snapback] To ze Twinmos napisal na kosciach M.tec malo mówi, wszystk ozalezy od producenta kosci, ja mam 2x512MB dwustronne na remarkowanych winbondach, chodza na 250 2-2-2-5-1T 3.3v, jedna ma nadruk M.tec a druga Twinmos. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 (edytowane) To ze Twinmos napisal na kosciach M.tec malo mówi, wszystk ozalezy od producenta kosci, ja mam 2x512MB dwustronne na remarkowanych winbondach, chodza na 250 2-2-2-5-1T 3.3v, jedna ma nadruk M.tec a druga Twinmos. 1427958[/snapback] moje maja napisane M.tec i oznaczenie DDT -czyli Powerchip Edytowane 5 Maja 2005 przez mieciop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Czyli takie same jak moje..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 Czyli takie same jak moje..... 1428063[/snapback] A powiedz ile z nich najwiecej wyciagnąłeś stabilnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 narazie 240MHz na 11-3-3-2.5( na cl 2 wogóel 0 OC) ale to jeszcze nie koniec :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 narazie 240MHz na 11-3-3-2.5( na cl 2 wogóel 0 OC) ale to jeszcze nie koniec :twisted: 1435390[/snapback] 240MHz ? nieźle nawet niexle, no tylko szkoda że nie chca iść na CL2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 Dziekuje wszystkim za sugestie i podzielenie się doswiadczeniami. kupilem wczoraj twinmosy speedpremium na winbondach BH5 i teraz sie sprawdzi OCZ booster. Myśle że ten temat Zamknąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...