Skocz do zawartości
stingerek

Zaginął Chache W Athlonie 2000+

Rekomendowane odpowiedzi

Więc sprawa wygląda następująco postaram sie jak najdokladniej opisac moj problem i wszelkie moje kombinacje:

Miałem płytę głowną ASROCK K7VT4A+ i procesorek Athlon 2,0 niestety na tej płycie moj procek zacząl swirować i co jakiś czas wykrywało mi go jako Durona 1667mhz więc po licznych testach czyli :

wsadzalem mojego proca do innych plyt i dzialal ale takze wsadzalem dwa inne Athlony 2000 do mojej plyty i za kazdym razem wykrywalo je poprawnie

ostatnio wymienilem plyte na ASROCK K7VT4A PRO i problem zniknął .. na jakiś czas otóż kolega dał mi do sprawdzenia Athlona 2000 tyle że na zielonym laminacie (moj jest na brazowym) wsadzilem go i po wlaczeniu kompa przez chwilke zakrecily sie wentylatorki a potem swiecila sie tylk dioda POWER na obudowie ale jak wylaczalem wtyczke z gniazdka to gasła tak jakby rozladowywaly sie kondensatory czyli po wyciagnieciu swiecila jeszcze kilka sekund a potem przygasala az zgasla. wiec pomyslalem ze tamten (zielony ) jest padniety wiec wsadzilem swojego efekt identyczny jak w przypadku tego zielonego

ale po kilke resetach BIOSU i wł/wył kompa właczył sie tyle że jako Duron 1667 czyli nie wykrywa na nim calego cache czyli 256 ale tylko 64 .

raz na 10 moze 20 uruchomien wykrywa jako Athlona 2000+ ale po kilku minutach pracy komputer sie zawiesza i po restarcie znowu widze Duron 1667 n aktorym wszystko o dziwo smiga jak nalezy

z gory mowie ze sprawdzalem proca na innych plytach i dziala jak nalezy oraz inne procki (nie tylko Athlony 2000+) dzialaja na mojej plycie bez zarzutu.

naprawde nie moge znalesc nigdzie odpowiedzi na moje pytanie bo nawet w serwisach twierdza ze plyta jest padnieta albo procek a ja WIEM BO SPRAWDZALEM ze wszystko jest OK

chcialem rowniez nadmienic ze wszystko dzialalo sprawnie od wymiany plyty na wersje PRO do przelozenia procka .

Naprawde z góry dziekuje za wszelka pomoc i rady dotyczace mojego problemu poniewaz nie stać mnie na wymiane procesora lub plyty glownej. Z gory dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie te czynności wykonałem mostki nie są w żaden sposób zwarte pastą termoprzewodzącą A co do BIOSU to nie ma tam żadnej opcji która pozwoliłaby włączyć lub wyłączyć cache. Jest wgrana najnowsza wersja bios dostepna dla tej plyty (1.20) ze strony producenta.. Co do Clear CMOS to robiłem to dziesiątki razy nie pomaga. Natomiast zauważyłem że czasem po wyjęciu i wsadzeniu procka wykrywa jako Athlon 2000+ i komp pracuje kilka, kilkanaście minut po czym następuje zwis lub restart i spowrotem pokazuje sie Duron 1667Mhz. Najbardziej denerwujący jest fakt że inne procki na mojej płycie wykrywa bezproblemowo i działają bez zarzutu oraz mojego procka wykrywa na innych płytach też beż żadnych "dziwactw" Zaznaczę że taka sytuacja miała już miejsce na poprzedniej płycie ASROCK K7VT4A+ po wymianie płyty komp działał przez około miesiąc dopuki nie wziąłem do sprawdzenia tamtego procka ( okazało się że działa tylko przy takich ustawieniach: 15x100Mhz) i od tej pory dzieją się takie cyrki. Naprawde nie wiem co może być przyczyną "znikającego" cache z 256kb zostaje tylko 64kb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to że jakaś dziwna niekompatybilność albo uszkodzenie czegoś ujawnia się tylko na Twojej płycie (jak długo testowałeś proca na innych płytach?). Jeśli masz możliwość zamienić się z kimś u kogo Twój proc działa poprawnie to chyba byłoby najlepsze wyjście. Przypadek dziwny, ale już różne rzeczy się zdarzały.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każda zamiana procesora i terstowanie trwalo CONAJMNIEJ 24 godziny tzn jednego dnia zamienialem a drugiego pytalem sie jak sytuacja wyglada i za kazdym razem wszystko bylo jak zloto. A co do zamiany to u mnie mieszka banda głupków i żaden się nie zamieni "bo mu mama nie pozwoli" nawet argument że moj ma odblokowany mnoznik nie dziala :( czuje sie bezradny ale sie nie poddaje szukam wszedzie i sprawdzam jak moge .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi