99none Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2005 (edytowane) witam, - mam płyte P5AD2-E Premium. - po około 5 minutach od uruchomienia, komputer z xp zawiesza sie. - układ AI Proactive jest bardzo gorący. - po zastosowaniu dodatkowego chłodzenia skierowanego na ten układ system działa poprawnie. - wszystkie części umieszczone na "stole" bez obudowy, może to jest tego przyczyna. - komputer na razie nie był podkręcany. :cry: Edytowane 28 Kwietnia 2005 przez 99none Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2005 (edytowane) - układ AI Proactive jest bardzo gorący. uklad AI Proactive? pierwsze slysze. jezeli jest to uklad z radiatorem z takim napisem to jest to mostek północny (NB) i watpie zeby jego przegrzewanie sie powodowalo zwisy napisz moze jaki masz procesor, ram i, przede wszystkim, zasilacz - bo moze byc tak ze poprostu zasilak nie wyrabia. mozliwe tez ze procesor ma za cieplo - jaki masz cooler? ps. AI Proactive to raczej zestawienie systemow typu AI overclock, AI lan itp. Edytowane 28 Kwietnia 2005 przez Ganeon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobcio Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Jest to tylko napis na radiatorze, pod spodem siedzi mostek poludniowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 przecież cały konfig w sigu ma... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99none Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 cześć, - zasilacz TAGAN 480W - procesor P4 640 3.2GHz, zablokowany mnoznik. - na procesorze radiator Freezer 7, wg. danych technicznych rozprasza do 200 W, procesor P4 - 640 wydziela bez podkręcania około 107 W. - sprawa raczej ewidentna z tym mostkiem AI Proactive, z chłodzeniem selektywnym tylko tego układu system działa bez problemu. - zdjęcie chłodzenie powoduje po 2 -3 minutach zawieszenie kompa. - ten drugi mostek z takim dużym radiatorem wcale sie nie grzeje. - ale mam pytanie czy da się radę zdjąć ten radiator z AI Proactive, dałbym w to miejsce większy radiator. :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 da rade - jest na takich smiesznych drucikach, powinienes zalozyc cos wiekszego na mostek polodniowy (moze nawet dac na to jakis wiatraczek) !!! ale najpierw: skorzystaj z tego ze masz gwarancje, bo ten radiatorek standardowy powinien w 100% wystarczyc do schlodzenia NB ps. ten drugi radiatorek nie grzeje sie tak bo jest mniej obciazany - a w wielu plytach nawet tego radiatora nie ma - jest tylko gola kość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99none Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 cześć, - chyba jednak do serwisu z tą płytą. - wykryłem że jeszcze bardzo się grzeje taki radiatorek obok procesora, chyba jakis "zasilacz" impulsowy. Po osiagnieciu temperatury 54 st C na tym elemencie, następuje zwis PC. - dałem dwa wentylatory sterowane panelem na ten "zasilacz" oraz układ AI. - temperatura na obu układach nie przekracza 28 st C. - zaczołem kręcić procka, dochodzi do 3.9 GHz, dalej to się boję. - w stresie pod programem CPU Stress na 4 wątkach temperatura procesora dochodzi do 52 st C. i po około 6 godzinach nie ma zwisu PC. - skręcenie obrotów wentylatorów na 1600 obr/min na elementach "zasilacz" oraz układ AI i i temperatura "zasilacza" oraz AI skacze na 44 st C. - bez wentylatorów na tych elementach , PC zawiesza się po 2 minutach. - szkoda tylko ze ten panel nie ma sterowania wentylatorami za pomoca 4 pinowej kostki zasilajacej. - 2.05 jadę do serwisu. - chyba że ktoś podpowie co może być zta płyta lub co robię żle. :mellow: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 raczej plyta padnieta, bo nie widze specjalnych uchybien z twojej strony... poza jednym: to NIE jest uklad AI tylko MOSTEK PÓŁNOCNY (North Bridge) - to ze ma napisane ai proactive nie czyni z niego ukladu ai (tak jak u mnie 'asus' napis na radiatorze nb nie czyni z niego ulkadu asus/asusowego/asiusianego/...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99none Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 cześć, - no to ja już jestem skołowany, na Tom's Hardware twierdzą że radiator z napisem AI proactive to southbridge SB a nie NB. - jesteś przekonany że masz rację ? - w końcu chyba nie to jest ważne ale jak się idzie do serwisu z płyta to dobrze wiedzieć który chipset sie grzeje, północny czy południowy. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 no to sie wyglupilem :oops: :lol: B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...