Skocz do zawartości
Malik

Wc Zalozone I Juz Pierwszy Zonk :((

Rekomendowane odpowiedzi

Na poczatku chcialbym wszystkich przywitac serdecznie :D

Chcialbym prosic Was o pomoc w sprawie tego chlodzenia, problem opisany nizej. ( moje pierwsze WC ).

Zaczne od razu od opisania problemu jaki mnie spotkal po zamontowaniu WC.

W Skad mojego nowego WC wchodzi kolejno :

1. Thermaltake BigWater 12cm Liquid Cooling System

2. ThermalTake Water Level Indicator Rezerwuar

3. ThermalTake T-Type Water Temp. Indicator

4. ThermalTake Aquarius VGA Waterblock

oraz obudowa : ThermalTake Armor Black VA8000BWS ATX/BTX

Instalacja calego zestawu trwala 2 dni ( dwie osoby go montowaly ) :blink: Najwiecej problemu stworzyl pkt. 4 ktorego nikomu nie polecam. Dziadostwo straszne.

Po pierwsze nie pasowal do mojej karty ( Gigabyte Geforce 6800GT ), dorobienie uchwytow zabralo najwiecej czasu. Po drugie temperatury jakie osiagam na karcie to: idle GPU 60 stopni, Pamiec 61 ( gdzie przy standardowym chlodzeniu mialem kolejno 43/58 ). A po trzecie na benchmarkach ( 3dmarki etc. ) srednio mam strate punktow 1000-1500 :cry:

Stad pytanie do Was - na jaki blok zmienic to badziewie ??

Reszta jesli chodzi o chlodzenie spisuje sie rewelacyjnie. Procek chlodzony super ( na FSB 250 ) mam 26 stopni. Cicho i przyjemnie.

Oto pare fotek zaraz po odpaleniu calosci - za chaos kabli przepraszam - zostana ladnie pochowane i poukladane :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Malik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wiem, jak jestes pewny ze dobrze lezy na gpu to moze bloczek jakis wybrakowany... sprawdz palcem jaka ma mniej wiecej temperature (o ile wszystko z nim ok to powinien byc chlodny)... jezeli jest chlodny to innego wyjscia nie widze jak zle mocowanie (bo chyba grafy nie uszkodziles <_< )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nasuwa sie pytanie czy aby płyn jest dobrze chłodzony, żobacz węże czy nie są ciepłe

Cały zestaw prezentuje się doskonale.

Ciesze sie, ze zestaw sie podoba :) A co do pytan :

1. weze sa chlodne

2. blok na GPU jest cieply - nie tak bardzo - ale jest :?

3. ma to sens ( jak powiedzial moj przedmowca ) spadek wydajnosci w benchmarkach spowodowany jest wyzsza temp. - i ten zonk musimy rozgryzc :)

4. w pewnych polozeniach blok sie "gibal" przod, tyl - tak jakby pow. styczna do GPU nie byla idealna

Najchetniej to bym zmienil ten blok na jakis inny - bo nie mam do niego przekonania. Co mozecie polecic na ta grafe ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra ale pytanie od Fipy bylo i ja je podtrzymuje co ma zamontowanie wc do straty 3dmarkow ? Jakby on mial P4 to moze by i przegrzewanie bylo przyczyna bo wtedy startowala by blokoda termincza natomiast przy A64 ? GF6 chyba juz nie maja tej blokady co mialy FX-y wiec tez watpie . Jedynym powodem moze byc reset biosu po montazu WC-eta i powrot mobo do defaultowych ustawien ale chyba by to zauwazyl :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra ale pytanie od Fipy bylo i ja je podtrzymuje co ma zamontowanie wc do straty 3dmarkow ? Jakby on mial P4 to moze by i przegrzewanie bylo przyczyna bo wtedy startowala by blokoda termincza natomiast przy A64 ? GF6 chyba juz nie maja tej blokady co mialy FX-y wiec tez watpie . Jedynym powodem moze byc reset biosu po montazu WC-eta i powrot mobo do defaultowych ustawien ale chyba by to zauwazyl  :blink:

1416746[/snapback]

Mają. Obie karty znam na wylot i 6800Gt też ma zabezpieczenia przed przegrzaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4. w pewnych polozeniach blok sie "gibal" przod, tyl - tak jakby pow. styczna do GPU nie byla idealna

no i chyba sobie tu sam odpowiedziales... z mocowaniem musi byc cos nie tak!! zdejmij i oblookaj dokladnie przez co nie dolega

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to wszystko jasne ;]

A ten bloczek na vga to jest 1416908[/snapback]

ładna puszka, ale nie skozystam :]

łał 26*C , cos mi się wierzyc nie chce

byłem, jestem i będe przeciwnikiem zestawów które tylko ładnie wygladaja, acha jaka srednice maja te weżyki, 8/10 ?

edit

z tego wszytkiego to tylko rez mi sie podoba, w końcu go zobaczyłem zmontowanego bo juz od jakiegos czasu poluje na taka fotke :)

Edytowane przez MeGaMuCieK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Jedynym powodem moze byc reset biosu po montazu WC-eta i powrot mobo do defaultowych ustawien ale chyba by to zauwazyl  :blink:

1416746[/snapback]

Sprawdzilem to i nic sie nie przestawilo - mobo idzie na ustawieniach takich jakie dalem

nie jestem pewien czy dobrze mowie ale czy te ramki (vitesty) nie powinny byc w slotach tego samego koloru do pracy w dualu ?

1416748[/snapback]

Tak maja byc :) Ida w dualu spokojnie :)

no to wszystko jasne ;]

A ten bloczek na vga to jest 1416908[/snapback]

Tak to ten wlasnie blok B)

no i chyba sobie tu sam odpowiedziales... z mocowaniem musi byc cos nie tak!! zdejmij i oblookaj dokladnie przez co nie dolega

1417017[/snapback]

Zdjeme go dzisiaj wieczorkiem i sprawdze na spokojnie. Dam znac pozniej jak diagnoza

ładna puszka, ale nie skozystam :]

łał 26*C , cos mi się wierzyc nie chce

byłem, jestem i będe przeciwnikiem zestawów które tylko ładnie wygladaja, acha jaka srednice maja te weżyki, 8/10 ?

edit

z tego wszytkiego to tylko rez mi sie podoba, w końcu go zobaczyłem zmontowanego bo juz od jakiegos czasu poluje na taka fotke :)

1417024[/snapback]

No dziekuje Ci - ze sie podoba. I tak bym Ci jej nie dal :P

Co do rez'a to tez mi sie podoba i dlatego go kupilem. Dmucha na niego 12cm wentyl wiec fajnie chlodzi. Co do ladnie wygladajacego zestawu - jeszcze nic nie moge powiedziec gdyz dopiero zaczynam...Ale skad takie negatywne nastawienie. Na moje wymagania jak narazie ten system starcza spokojnie. W przyszlosci na pewno wymienie na lepszy. Ale poki co - zostaje ten :P

Aha jeszcze w sprawie temp. Wierz mi czy nie ale tak jest przy obciazeniu mam 30-32 stopnie a w idle 26-28 - z czego jestem bardzo zadowolony :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

msi K8N neo2 pokazuje temp jak chce wiec nie ma co sie podniecac

jak chcesz wymiecic blok to proponuje CH2 - zachowasz dobry wyglad

tylko sprawdz czy mocowania na CH2 beda pasowac do 6800 - nie mam pojecia jak tam dziory rozlozyli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...msi K8N neo2 pokazuje temp jak chce wiec nie ma co sie podniecac...

1417450[/snapback]

Daj spokoj z tym podniecaniem :blink: - pytali wiec odpowiedzialem. A co do bloku to sprawdze dokladnie - czy te mocowania pasuja. Ten tez mial pasowac bez problemu - niestety problem byl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MeGaMuCieK na ten rez moznaby czyms podmuchac on jest specjalnie zbudowany z anodyzowanego aluminium dodatkowa ma cieniutkie zeberka napewno odprowadza cieplo z wody w jakims znaczniejszym stopniu niz plexiana scianka a wiatrak jakis to wcale nie jest zly pomysl

1417643[/snapback]

EJ, tego to Ty mi nie mów, bo tak się składa, że wiem :]

uświadomiłem Pana Malik'a, że to na co w tym przypadku wieje wentyl to chłodnica a nie rez ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...uświadomiłem Pana Malik'a, że to na co w tym przypadku wieje wentyl to chłodnica a nie rez ;P...

1417663[/snapback]

Megamuciek w niczym mnie nie uswiadomiles bo dobrze wiem na co wieje wentyl. Moj post byl na temat rezu. W tym poscie rowniez jest napisane ze wentyl wieje na niego a nie na chlodnice. A dlaczego wieje na niego - to juz Lazzymodder Ci powiedzial. Dobra koniec tej dyskusji gdyz schodzi na OT

W kazdym razie WRACAJAC do tematu. Rozebralem grafe, zrobilem wszystko od poczatku i temp. spadla o jakies 5 stopni. Jak myslicie czy tak ma byc ?

( GPU 52,Pamiec 58 )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez mniej miales na starym chlodzeniu... jak temp spadla o 5 stopni tylko przez rozebranie to cos w tym musi byc... ja bym wlasnie w mocowaniu i ilosci pasty szukal przyczyny

Wzgledem starego chlodzenia - to tak mialem zdecydowanie nizsze temp.

Ale te teraz co sa osiagane na bloku troszke sie poprawily. Musze poprawic to mocowanie w takim razie - bo to bedzie przyczyna <_<

Wielkie dzieki za pomoc @ll :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi