Skocz do zawartości
ilubek

Rozmieszczenie Wentyli W Obudowie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zmieniam chłodzenie kompa pod kontem wyciszenia (na obniżeniu temp zbytnio mi nie zależy)

Do niedawna miałem takie Modyfikacje i temp

CPU – 34-37 normal / 40 – 43 stres

Buda – 28 – 35

HDD - 34

Teraz mam (będę miał jak skończę) tak: (kliknij aby powiększyć)

Dołączona grafika

Zasilacz zmodyfikowałem dodając drugi wentyl z boku obudowy zasilacza, oba puściłem na 6V (połączenie szeregowe) oraz zasilacz odwróciłem o 180’ tak, że obieg powietrza w zasilaczu jest całkowicie osobny od obiegu powietrza w kompie

I tak wentyl 80m zasysa zimne powietrze z zewnątrz, a wentyl 92m wysysa je na zewnątrz.

W budzie kompa mam wentyle

1 – 80m – z przodu na dole zasysa powietrze do wnętrza obudowy i jednocześnie chłodzi dysk twardy

2 - 80m – zamontowany na śledziu chłodzi moją zmodyfikowaną kartę GF2

3 – 92m – w suficie wyciąga ciepłe powietrze na zewnątrz budy

4 – 92m – z boku obudowy wprost na proca zasysa zimne powietrze do budy i wieje je tunelem powietrznym na proca

Procesor – wymieniłem wentyl 60m na box-owym coolerze na 80m (być może dam przejściówkę 80x92 i wentyl 92m) bez wymiany radiatora.

5 – 92m –?

Wentyl na procu, suficie i z boku budy będą sterowane zrobionym przezemnie kontrolerem obrotów. Wentyl na procu planuję dać tak 7-9V, reszta na 5 lub 6V

Mam mały kłopot myślowy dotyczący zamontowania wentyla 5.

Nie wiem czy ma zasysać powietrze do budy czy odwrotnie wysysać je na zewnątrz.

Zastanawiałem się nad tym i każde rozwiązanie wydaje się dobre.

1. Wentyl zasysa powietrze zimne do wnętrza budy – wieje na proca, chłodzi częściowo powietrze z proca i niejako napycha je na obszar działania wentyla 3 w suficie, który wysysa je na zewnątrz.

2. Wentyl wysysa ciepłe powietrze z wnętrza budy na zewnątrz – wysysa część ciepłego powietrza z proca, a resztę tego powietrza z proca wysysa wentyl w suficie

Co wy na to?

Jak byście go zamontowali.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam wprowadzik kilka poprawek.

z 3 zrezygnowac . jezeli niezalezy ci na temp to go wyrzuc lub wrzuc do zasilacza na prawej sciance.

5 ma wyciagac powietrze.

ta 1 to skade bedize brac powietrze ??? jak masz wszystko z przodu zasloniete ?? bedzie tylko wywolywac szum powietrza.

2 wrzuc na bok obudowy na wysokosci karty. (patrz moja obudowa)

w zasialczu zamiast 2 wentylow . wstaw 1 ale cichy na 7V i doloz ten na prawej sciance wewnatrz obudowy ktory bedize ci zbieral cieplo z wewnatrz obudowy. a na lewej sciance zostaw otwor lekko przysloniety grilem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi