ilubek Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Witam Zmieniam chłodzenie kompa pod kontem wyciszenia (na obniżeniu temp zbytnio mi nie zależy) Do niedawna miałem takie Modyfikacje i temp CPU – 34-37 normal / 40 – 43 stres Buda – 28 – 35 HDD - 34 Teraz mam (będę miał jak skończę) tak: (kliknij aby powiększyć) Zasilacz zmodyfikowałem dodając drugi wentyl z boku obudowy zasilacza, oba puściłem na 6V (połączenie szeregowe) oraz zasilacz odwróciłem o 180’ tak, że obieg powietrza w zasilaczu jest całkowicie osobny od obiegu powietrza w kompie I tak wentyl 80m zasysa zimne powietrze z zewnątrz, a wentyl 92m wysysa je na zewnątrz. W budzie kompa mam wentyle 1 – 80m – z przodu na dole zasysa powietrze do wnętrza obudowy i jednocześnie chłodzi dysk twardy 2 - 80m – zamontowany na śledziu chłodzi moją zmodyfikowaną kartę GF2 3 – 92m – w suficie wyciąga ciepłe powietrze na zewnątrz budy 4 – 92m – z boku obudowy wprost na proca zasysa zimne powietrze do budy i wieje je tunelem powietrznym na proca Procesor – wymieniłem wentyl 60m na box-owym coolerze na 80m (być może dam przejściówkę 80x92 i wentyl 92m) bez wymiany radiatora. 5 – 92m –? Wentyl na procu, suficie i z boku budy będą sterowane zrobionym przezemnie kontrolerem obrotów. Wentyl na procu planuję dać tak 7-9V, reszta na 5 lub 6V Mam mały kłopot myślowy dotyczący zamontowania wentyla 5. Nie wiem czy ma zasysać powietrze do budy czy odwrotnie wysysać je na zewnątrz. Zastanawiałem się nad tym i każde rozwiązanie wydaje się dobre. 1. Wentyl zasysa powietrze zimne do wnętrza budy – wieje na proca, chłodzi częściowo powietrze z proca i niejako napycha je na obszar działania wentyla 3 w suficie, który wysysa je na zewnątrz. 2. Wentyl wysysa ciepłe powietrze z wnętrza budy na zewnątrz – wysysa część ciepłego powietrza z proca, a resztę tego powietrza z proca wysysa wentyl w suficie Co wy na to? Jak byście go zamontowali.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brathaneq Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 raczej wyciągający. a co do zasilacza, to on ma wspomagać wyciagania powietrza z budy. ciekawie, tak zasilacz zupelnie oddzielony od komputera. jezeli chodzi o powietrze oczywiscie. pozdro brat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 polecam wprowadzik kilka poprawek. z 3 zrezygnowac . jezeli niezalezy ci na temp to go wyrzuc lub wrzuc do zasilacza na prawej sciance. 5 ma wyciagac powietrze. ta 1 to skade bedize brac powietrze ??? jak masz wszystko z przodu zasloniete ?? bedzie tylko wywolywac szum powietrza. 2 wrzuc na bok obudowy na wysokosci karty. (patrz moja obudowa) w zasialczu zamiast 2 wentylow . wstaw 1 ale cichy na 7V i doloz ten na prawej sciance wewnatrz obudowy ktory bedize ci zbieral cieplo z wewnatrz obudowy. a na lewej sciance zostaw otwor lekko przysloniety grilem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...